Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Tulostaantuma vältetty – huolia markkinoilla silti riittää

Ensimmäisen vuosineljänneksen tulokset osoittavat, ettei markkinoilla pelätty tulostaantuma ole ainakaan vielä alkanut, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari.

Saaren mukaan sekä Yhdysvaltain että Euroopan yhtiöiden osalta tulokset ponnistivat odotusten vastaisesti kasvuun vuodentakaiseen verrattuna.

”Yhdysvalloissa tulosodotukset ylitettiin tavallista reilummin etenkin teollisuuden ja kulutustavaroiden osalta. Lisäksi odotukset ylittäneitä yhtiöitä oli lukumääräisesti tavallista enemmän. Perusteollisuusyhtiöt olivat myös Euroopassa ja konepajat Suomessa myönteisimpiä yllättäjiä”, Saari toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

Silmiinpistävää tuloskaudella oli päästrategin mukaan se, että Yhdysvalloissa kansainvälisesti toimivien yhtiöiden tulokset olivat mittavassa laskussa, kun taas kotimarkkinayhtiöiden tulokset olivat nousussa. Kauppasota ja vahvistunut dollari ovat tämän selittäjinä.

Huolia markkinoilla kuitenkin jatkossa piisaa.

”Tulevien neljännesten kasvunäkymät ovat jo valmiiksi heikot, ja tavallista useampi yhtiö on varoittanut tulosten jäävän ennakoitua vaisummiksi. Siten tulostaantuman uhka ei ole vielä väistynyt kokonaan, ja huolet koskevat nyt tulevia raportointikausia”, Saari arvioi.

Dollarin vahvistumisen ja kauppakiistojen tuoman epävarmuuden lisäksi USA:n ensimmäisen neljänneksen vahvat talousluvut perustuivat osittain tulevaisuudesta lainattuun kysynnän kasvuun eli varastojen paisuttamiseen.

”Koska varastoja ei voi kasvattaa ikuisesti, tästä voi seurata heikompaa liikevaihdon kehitystä lähineljänneksillä. Kun näkymät ovat jo valmiiksi vaisut, voi liikevaihdon odottamaton heikkous painaa tulokset laskuun.”

Kotikonnuilla tulosraportit ovat Saaren mukaan olleet karkeasti odotusten mukaisia, joskin odotuksia oltiin laskettu sopivasti tuloskauden alla.

”Huono uutinen suomalaisyhtiöiden osalta oli muutamien suuryhtiöiden kovat tulospettymykset, jotka painoivat koko pörssin tulospottia. Myönteistä sen sijaan oli konepajojen hyvä veto. Erityisesti tilauskirjojen odotettua rivakampi kasvu on ollut myönteinen yllätys. Tässäkin piilee kuitenkin mahdollinen huoli, sillä kotimaiset yhtiöt ovat riippuvaisia maailmankaupasta ja siihen liittyvä epävarmuus voi painaa uusia tilauksia jatkossa.”

Nordea suosittelee pitämään kotimaiset osakkeet ylipainossa.

”Tulosnäkymät ja arvostus ovat houkuttelevammat kuin muualla. Samalla kevään osinkotuotot ovat korkeammat kuin pitkään. Euroopan ja Kiinan taloushuolet painavat Suomeakin, mutta toisaalta edullinen arvostus antaa tukea. Japaniin suosittelemme alipainoa, sillä maan tulosnäkymät ovat vaisut ja jenin heilunta painaa eurosijoittajan tuottomahdollisuuksia”, Saari toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös