Sijoitusuutiset

KL: Attendon suuromistaja myi miljoonia osakkeita vain hieman ennen tulosvaroitusta

Attendo osakekurssi osakkeet sijoittaminen talous
Attendon osakekurssi laski rajusti kesäkuun tulosvaroituksen jälkeen.

Terveys- ja hoivapalveluyhtiön suuromistaja ja Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kevensi Kauppalehden mukaan salkkuaan huomattavasti vain muutama viikko ennen yhtiön tulosvaroitusta.

Terveys- ja hoivapalveluyhtiö Attendo antoi tulosvaroituksen maaliskuussa ja toisen tulosvaroituksen kesäkuussa. Attendo kertoi 19.6. odottavansa voiton kasvavan hyvin tulevina vuosina, mutta käynnissä olevan laajenemisen vauhti huomioon ottaen mahdollisuuksien katteen kasvattamisen nykytasosta odotetaan olevan rajallisia vuosina 2019 ja 2020.  

Attendo on joutunut kovaan julkiseen ryöpytykseen hoivapalveluissaan havaittujen vakavien puutteiden vuoksi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto havaitsi merkittäviä puutteita Attendon Siilinjärvellä sijaitsevan hoivakoti Vänrikin toiminnassa. Hoivakodissa kuoli tammi–helmikuussa kuusi vanhusta. Myöhemmin kunta täsmensi, että kuolintapauksia oli viisi.

Ongelmat ovat heijastuneet yhtiön osakekurssiin. Vuodessa yhtiön markkina-arvosta on sulanut yli 41 prosenttia.

Attendon Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen on yhtiön toiseksi suurin omistaja ja suurin yksityisomistaja. Kauppalehden mukaan hänen omistuspottinsa arvo oli parhaimmillaan heinäkuussa 2017 noin 250 miljoonassa eurossa.

KL:n mukaan Karjalainen on nostanut omistustaan yhtiössä aina viime vuoden joulukuulle saakka, jolloin omistusosuus nousi 14,15 prosenttiin.

Viime toukokuussa Karjalainen aloitti kuitenkin omistustensa myynnin. KL:n selvitti omistajatietopalvelu Holdingsin avulla, että Karjalainen myi omistamistaan 22,8 miljoonasta Attendon osakkeista noin 4,8 miljoonaa aikavälillä 9.-23. toukokuuta. Karjalaisen omistusosuus laski 11,18 prosenttiin.

Vain muutama viikko myyntien loppumisesta, kesäkuun 18. päivänä, Attendo antoi tulosvaroituksen ja osake syöksyi Tukholman pörssissä hetkessä vajaasta 51 kruunusta alle 40 kruunuun.

Kauppalehti ei väitä, että Karjalaisen myyntien ja tulosvaroituksen läheiseen ajankohtaan liittyisi pörssisääntöjen rikkomuksia.

Kauppalehti yritti haastatella Karjalaista, mutta ei tavoittanut häntä kommentoimaan osakemyyntejä.

Pörssin sisäpiiriohjeiden mukaan yhtiön johtohenkilöiden kaupankäyntitapojen on ylläpidettävä arvopaperimarkkinoita kohtaan tunnettua luottamusta. Markkinoiden väärinkäyttöä koskeva säännöstö rajoittaa listayhtiön johtohenkilöiden mahdollisuutta tehdä listayhtiön rahoitusvälineillä liiketoimia ennen taloudellisten raporttien julkistamista.

Listatun yhtiön hallituksen jäsen, toimitusjohtaja tai muu johtotehtävissä toimiva henkilö ei saa tehdä liiketoimia listayhtiön arvopapereilla tai niihin liittyvillä rahoitusvälineillä 30 päivän pituisen suljetun ajanjakson aikana ennen listayhtiön taloudellisen raportin julkistamista.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Hardytitus

    14.7.2019 at 20:44

    Olisiko finanssivalvonnan syytä tutkia Attendo-Karjalaisen sisäpiirikaupat, ennen tulosvaroituksen julkistamista ?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös