Asunnot ja kiinteistöt

Helteet hellivät Suomea – asuntojen korkea lämpötila saattaa oikeuttaa vuokranalennukseen

Viime päivinä Suomessa on ollut huomattavan lämmintä, ja tuoreiden sääennusteiden mukaan lämpimät kelit jatkuvat.

Lähes kolmenkymmenen asteen ulkolämpötilat voivat kuitenkin aiheuttaa tukalia hetkiä erityisesti vanhojen rakennusten asukkaille. Asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, jonka mukaan huoneilman tulee kesäisin olla 18 ja 32 asteen välissä, kertoo Suomen Vuokrantajat tiedotteessaan.

”Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Tällaisena puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa”, muistuttaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.  

 Ahsanullahin mukaan sopivan alennuksen suuruus on noin 10 – 20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on lakimiehen mukaan tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta.

”Asunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävän hyvin toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla. Valitettavasti ilmastonmuutos aiheuttaa todennäköisesti yhä useammin tukalia helteitä myös Suomessa, joten vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä”, Ahsanullah jatkaa.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös