Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Sijoittaja, varo aiheetonta innostusta osakemarkkinoista

Yhdysvaltojen korkoleikkausten aiheuttama hyvän olon tunne on liioiteltua, varoittaa Pictet Asset Managementin päästrategi.

Lukuisten kauppakiistojen uhatessa jo muutenkin hidastuvaa maailmantaloutta Yhdysvaltain keskuspankki Fed muistutti taas olemassaolostaan globaaleilla markkinoilla, toteaa Luca Paolini, Pictet Asset Managementin päästrategi.

Keskuspankki Fed antoi ymmärtää, että korkoja voidaan leikata ennaltaehkäisevästi vakavan laskusuhdanteen torjumiseksi. Paolinin mukaan markkinat ovat nyt diskonttaamassa kokonaisen prosenttiyksikön koronleikkauksia seuraavan 12 kuukauden aikana, heinäkuun alennuksesta alkaen.

“S&P 500 -indeksi on taas lähellä ennätyslukemiaan. Lisäksi 12 biljoonan dollarin globaaleilla lainoilla käydään kauppaa negatiivisella tuotolla. Ensimmäistä koronlaskua voitaisiin hyvin lykätä syyskuulle.”

Jenkkiosakkeet ovat haavoittuvaisia

Paolinin mukaan Pictet laskee joukkovelkakirjalainojen painoa ja nostaa käteisen painoa. Sekä lainat että osakkeet ovat Pictetillä nyt alipainossa.

“On järkevää suhtautua varovaisesti osakkeisiin, kun maailmankaupan hidastuminen uhkaa yhtiöiden tuottoja. Yritysten voitot globaalisti pysyvät todennäköisesti ennallaan tai laskevat tulevana vuonna, kun konsensusennusteet lupaavat 7 prosentin kasvua.”

Paolinin mukaan erityisen haavoittuvaisia ovat Yhdysvaltojen osakkeet, jotka ovat Pictetin näkemyksen mukaan maailman kalleimpia osakkeita. Yhdysvaltain talous on hidastunut kuusi kuukautta putkeen ja jäänyt monen kehittyneet ja kehittyvän maan jälkeen.

“Historia osoittaa yhdysvaltalaisten yritysten voittojen yleensä laskevan, kun talouden nominaalinen kasvu jää alle 3 prosentin”, päästrategi toteaa. Hänen mukaansa Wall Street ei saane uutta potkua Fedin mahdollisesta korkotason laskemisesta, sillä markkinat ovat jo diskontanneet aggressiivista rahallista elvytystä vuoden 2019 toiselle puoliskolle.

Lisäksi monet Yhdysvaltojen osakeindeksit painottavat vahvasti teknologiayrityksiä, jotka ovat alttiita tiukentuvalle sääntelylle ja kauppasodan aiheuttamille vahingoille, Paolini toteaa.

Sen sijaan suhteellisesti edullisempien eurooppalaisten osakkeiden näkymät kirkastuvat.

”Pääasiallisena kasvun moottorina alueella toimii pintansa pitävä kulutus. Pankkien luotonanto kohenee myös. Ison-Britannian osakkeet ovat edelleen houkuttelevia. Brexit-huolet nostavat osinkotuotot korkealle ja pitävät punnan heikkona, ja tämä parantaa useiden brittiläisten monikansallisten yritysten voittoa.”

Katse kehittyville markkinoille

Pictet pitää edelleen myös kehittyvistä markkinoista.

”Kehittyvät taloudet ovat kasvavat kehittyneitä maita nopeammin. Kehittyvien markkinoiden tuottokasvun odotetaan ylittävän 14 prosenttia 2020. Kasvu on yli kehittyneiden markkinoiden tason”, Paolini arvioi.

Pictet suosii Yhdysvaltain valtionlainan ja kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan valtionlainoja ja laskee kovan valuutan lainat kehittyvillä markkinoilla neutraaliksi.

”Yhdysvaltojen valtionlainoista saa edelleen paljon houkuttelevampaa tuottoa kuin euroalueen valtionlainoista, mikä tukee edellisen ylipainoa ja jälkimmäisen alipainoa sijoituksissamme. 45 prosenttia kaikista euroalueen valtionlainoista on nyt negatiivisen tuoton alueella”, päästrategi toteaa.

Kehittyneillä markkinoilla lainat – sekä investointiluokan että high yield – ovat edelleen Pictetin mielestä nyt kalliita. Tämä on Paolinin mukaan hälyttävää, koska Pictet odottaa yritysten tulojen alittavan odotukset.

Kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan lainojen näkymät ovat valoisampia kehittyvän maailman inflaation laskun, rahallisen elvytyksen todennäköisyyden ja halpojen valuuttakurssien ansiosta.

”Perinteisesti epävakaan kesäkauden aikana olemme kuitenkin pienentäneet riskejä alentamalla dollarimääräisiä kehittyvien markkinoiden velkoja ylipainosta neutraaliksi. Omaisuuslaji on kehittynyt hyvin ja näyttää nyt suhteellisen kalliilta”, Paolini toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös