Oma talous

9 merkkiä, että olet älykkäämpi kuin luuletkaan

Nämä tieteen tukemat merkit osoittavat, että olet fiksumpi kuin osaat kuvitellakkaan.

Monet ihmiset epäilevät omaa älykkyyttään. Business Insider esittää yhdeksän tieteen tukemaa merkkiä älykkyydestä, jotka ratkaisevat vihdoin kysymyksen, oletko älykkäämpi kuin kollegasi.

1. Olet luova

Kliininen neuropsykologi Katie David kertoo Business Insiderille, että luovuus on varma älykkyyden merkki. Luovuus vaatii joustavaa, laatikon ulkopuolelta ajattelua ja se edellyttää kykyä muuntaa helposti ajattelunsa ja toimintansa suuntaa.

2. Olet sotkuinen

Kathleen Vohs Minnesotan yliopistoista arvioi, että sotkuisuus on älykkyyden merkki. Vohsin Psychological Science -lehdessä julkaistu tutkimus pyysi kahta eri ryhmää suunnittelemaan luovia käyttötapoja ping pong -palloille. Yksi ryhmä työskenteli sotkuisessa ympäristössä, toinen siistissä tilassa. Sotkuisessa tilassa ollut ryhmä esitti huomattavasti luovempia ja mielenkiintoisempia ideoita.

3. Olet utelias

Mitä enemmän rakastat oppia uutta, sitä enemmän opit ja sitä älykkäämpi sinusta tulee. Tiede tukee tätä ajatusta. Goldsmith University of Londonissa tehdyssä tutkimuksessa esitettiin, että sillä kuinka paljon ihmiset investoivat aikaa ja vaivaa älykkyytensä eteen on valtava rooli heidän kognitiivisessa kasvussa.

Älykkäitä ihmisiä yhdistää se, että he haluavat oppia koko ajan lisää. Journal of Individual Differences -tutkimus osoitti, että korkean älykkyysosamäärän omaavat lapset ja aikuiset ovat uteliaampia ja avoimempia uusille ideoille.

4. Itsekseen puhuminen

Et ole hullu jos puhut yksiksesi, vaan älykäs. Ihmiset, jotka puhuvat itsekseen, voivat keskittyä ja toimia tehokkaammin. Bangorin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että ääneen puhuminen parantaa itsekontrollia – joka on tärkeä älykkyyden merkki. Tutkimuksessa koehenkilöille annettiin joukko tehtäviä ja niihin liittyviä kirjallisia ohjeita. Koehenkilöitä, joita pyydettiin lukemaan ohjeet ääneen, mitattiin olevan parempi keskittymis- ja suorituskyky.

Ääneen puhuminen auttaa hallitsemaan itseämme paremmin, minkä takia esimerkiksi moni ammattiurheilija sparraa itseään ääneen ennen tärkeää peliä.

5. Kova itsekontrolli

Impulsiivisten päätösten vastustaminen sekä kylmäpäisyys ovat merkkejä älykkyydestä. Vuonna 2009 Yalen yliopistossa tehty tutkimus kysyi koehenkilöiltä ÄO-testin yhteydessä ottaisivatko he pienen summan rahaa välittömästi vai korkeamman summan myöhemmin. Ne, jotka valitsivat suuremman maksun osoittaen itsekontrollia, pärjäsivät muita paremmin myös älykkyystesteissä.

6. Osaat olla itsesi kanssa

Oman seuran arvostaminen on merkki älykkyydestä. British Journal of Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti korrelaation yksin olemisen ja älykkyyden välillä. Käytä aikaa ajattelemiseen, priorisoi, suunnittele elämää ja samalla vahvistat itsekontrollia.

7. Olet hauska

Meksikon yliopistossa tehdyssä psykologisessa tutkimuksessa havaittiin, että ammattikoomikot ja ihmiset, jotka kirjoittivat sarjakuviin hauskempia kuvitustekstejä saivat korkeammat pisteet verbaalisesta älykkyydestä.

8. Olet ennakkoluuloton

Yalen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan älykkäillä ihmisillä on taipumusta pysyä ennakkoluulottomina muiden näkökulmia kohtaan. Tutkimus osoitti myös, että älykkäät ihmiset seisovat omien sanojen takana eikä heitä ole helppo manipuloida.

9. Et ole edellenkään vakuuttunut siitä, että olet erityisen älykäs

Psykologit löysivät Dunning-Krugerin -vaikutuksen vuonna 1999, jonka mukaan vähemmän pätevät ja älykkäät yliarvioivat omia taitojaan jatkuvasti, kun taas älykkäät ihmiset ovat tietoisempia rajoituksistaan.

Lue myös: Nämä kolme ihmistyyppiä rikastuvat todennäköisimmin.

Lähde: Business Insider.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös