Yritysuutiset

Fiskars tarjosi tulosraportissaan vain pettymyksiä

Sekä yhtiön liikevaihto, tulos että lähiajan näkymät olivat odotettuja heikompia.

Fiskarsin vertailukelpoinen liikevaihto laski huhti-kesäkuussa 4,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna ja oli 265,1 miljoonaa euroa.

Myös tuloskehitys jäi viime vuodesta. Yhtiön liiketulos pieneni 10,5 miljoonaan euroon huhti–kesäkuussa, kun se vuosi sitten vastaavana ajanjaksona oli 16,7 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen EBITA laski 16,1 miljoonaan euroon viime vuoden 22,3 miljoonasta eurosta.

Fiskarsin toimitusjohtajan Jaana Tuomisen mukaan vuoden toisella neljänneksellä liiketoimintaan vaikuttivat merkittävät ulkoiset tekijät.

”Esimerkiksi epätavallisen sateinen sää vaikutti negatiivisesti kastelutuotteiden myyntiin Amerikassa. Vastaavasti Yhdysvaltain määräämät korotetut tullimaksut Kiinasta tuotaville tuotteille aiheuttavat haasteita Functional-liiketoiminnallemme. Alensimme toukokuussa näkymiämme vertailukelpoisen EBITAn osalta tullimaksujen korotuksen seurauksena ja olemme ryhtyneet toimiin vaikutuksen minimoimiseksi.”

Fiskarsin toimenpiteet liiketoiminnan kehittämiseksi näkyvät liikevaihdossa yhtiön omassa verkkokauppakanavassa ja Functional-liiketoiminnassa Euroopassa, sillä molemmat kasvoivat vuoden toisella neljänneksellä. Myös vuonna 2018 julkistettu Living-segmentin muutosohjelma etenee.

Fiskars aikoo saada aikaan sekä kustannussäästöjä että kasvumahdollisuuksia.

”English & Crystal Living ‑liiketoiminnan liikevaihdon ja vertailukelpoisen EBITAn kehitys toisella vuosineljänneksellä jätti parantamisen varaa, sillä liiketoiminnan suunnan kääntäminen vie aikaa. On myös tärkeää huomata, että vuoden toinen puolisko on liikevaihdon ja EBITAn osalta tyypillisesti merkittävämpi koko Living-segmentin liiketoiminnan kannalta”, Tuominen toteaa.

Fiskars päivitti näkymiään kuluvan vuoden osalta.

Nyt Fiskars odottaa konsernin vertailukelpoisen liikevaihdon vuonna 2019 olevan viime vuoden tasolla ja vertailukelpoisen EBITAn jäävän alle edellisvuoden tason.

Aiemmin toukokuussa Fiskars odotti konsernin vertailukelpoisen liikevaihdon ja vertailukelpoisen EBITAn olevan viime vuoden tasolla.

Yhtiön mukaan näkymiin vaikuttavat yhtiön kasvupanostukset, joiden se odotettaa luovan kestävää arvoa pitkällä tähtäimellä. Lisäksi toimintaympäristön muutoksessa on edelleen merkittäviä riskejä, esimerkiksi Brexit ja mahdolliset uudet korotukset USA:n tullitariffeihin.

Inderesin analyytikko Petri Kajaani pitää Fiskarsin toisen vuosineljänneksen tulosraporttia kaikin puolin heikkona.

Fiskarsin luvut jäivät sekä liikevaihdon että liikevoiton osalta ennusteista ja vertailukaudesta, Kajaani toteaa InderesTV:ssä. Yhtiön lukuja heikensivät muun muassa rankat sateet Yhdysvalloissa ja nousseet tullimaksut.

”Liikevaihdon kasvattaminen näyttää olevan yhtiölle edelleen haastavaa, minkä lisäksi monet ulkoiset tekijä ja erityisesti English & Crystal Living -liiketoiminnan haasteet pitävät tuloskunnon paineessa”, Kajaani toteaa Inderesin aamukatsauksessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös