Yritysuutiset

Nokian Renkaat kärsii kiristyvästä kilpailusta

Synkät uutiset on kuitenkin jo leivottu rengasyhtiön osakekurssiin.

Nokian Renkaiden huhti-kesäkuun liikevaihto laski 2,3 prosenttia viime vuoden toisesta vuosineljänneksestä ja oli 419 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto laski 2,6 prosenttia. Liikevoitto laski 94,1 miljoonaan euroon viime vuoden 108 miljoonasta eurosta.

Sekä liikevaihto että liikevoitto olivat analyytikoiden konsensusennusteiden mukaisia. Tosin analyytikoiden odotukset olivat jo valmiiksi alhaisella tasolla.

Toimitusjohtaja Hille Korhosen mukaan eteneminen Raskaissa Renkaissa ja Vianorissa kompensoi Henkilöautonrenkaiden liikevaihdon laskua. Henkilöautonrenkaiden myyntivolyymien pieneneminen pääosin Keski-Euroopassa vaikutti negatiivisesti liikevoittoon.

Tulokseen vaikuttivat Korhosen mukaan myös valuutat sekä korkeammat materiaali- ja tuotantokustannukset.

Toisella vuosineljänneksellä Euroopan auto- ja rengasmarkkinan kehitys jatkui heikkona, Korhonen kertoo.

”Kilpailuympäristö Keski-Euroopan jälkirengasmarkkinalla on tiukka, sillä OE-segmentin heikko kehitys on lisännyt renkaiden tarjontaa markkinoilla. Odotamme, että lyhyen aikavälin heikkous jatkuu myyntivolyymeissa Keski-Euroopassa loppuvuoden ajan. Jonkin verran epävarmuutta liittyy myös Venäjän markkinaan.”

Yhtiö alensi kesäkuun puolessa välissä aikaisempaa ohjeistustaan vuodelle 2019 johtuen autojen heikentyneestä kysynnästä ja erityisesti Keski-Euroopan autorengasmarkkinoiden jatkuvasta pehmeydestä.

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana rengasyhtiö investoi 148 miljoonaa euroa, sisältäen Yhdysvaltojen-tehtaan, Espanjan testikeskuksen ja Raskaiden Renkaiden tuotantokapasiteetin. Yhdysvaltojen-tehtaalla yhtiö saavutti merkittävän virstanpylvään alkuperäisen aikataulun mukaisesti, kun se valmisti ensimmäinen koerenkaan uudessa tehtaassa kesällä, Korhonen toteaa.

Nokian Rengas ei muuttanut ohjeistustaan kuluvan vuoden näkymistä. Se odottaa edelleen vuonna 2019 liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla kasvavan hieman ja liikevoiton laskevan vuodesta 2018.

Vuonna 2018 päivitetyn strategian mukaisesti Nokian Renkaat hakee lisäkasvua Venäjällä, Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kasvuun liittyvistä investointiohjelmista johtuen liikevoitto vuonna 2019 sisältää merkittäviä ylimääräisiä liiketoiminnan kuluja vuoteen 2018 verrattuna.

Analyysitalo Inderes kommentoi rengasyhtiön tulosta Twitterissä.

”Raporttia voidaan pitää eräänlaisena torjuntavoittona, kun katsotaan alkuvuoden heikkoja uusien autojen myyntilukuja ja kilpailijoiden julkistamia kommentteja markkinan haastavuudesta”, Inderes kirjoittaa.

Nordean mielestä Nokian Renkaat on laatuyhtiö, joka on autosektorin yleisten huolien vuoksi joutunut hetkellisesti pörssissä alennuskoriin.

”Yhtiön hinnoitteluvoima ja kannattavuus ovat perinteisesti olleet hyvällä tasolla yhtiön keskittyessä kapeaan osaan rengasmarkkinoita”, Nordea totesi aamukatsauksessaan heinäkuun alussa.

Näyttääkin siltä että yhtiön kertomat negatiiviset uutiset on jo hinnoiteltu osakekurssiin. Tulosjulkistuksen jälkeen Nokian Renkaiden osakekurssi nousi Helsingin Pörssissä lähes 3,9 prosenttia.

Yllä olevalla videolla Inderesin Petri Kajaani kommentoi Nokian Renkaiden tulosraporttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös