Indikaattorit

Ekonomisti: USA:n talousluvut shokkihoitoa markkinoille

Eilen julkistetun ISM-indikaattorin yllättävä lasku kertoo, ettei USA ole immuuni kansainvälisen kaupan epävarmuuksille, arvioi Inderesin ekonomisti.

Inderesin ekonomistin Marianne Palmun mielestä USA:n eilen julkistetut teollisuuden luottamusindikaattorit olivat ”shokkihoitoa markkinoille”.

Teollisuuden aktiviteettia ja tulevaa talouskasvua ennakoiva ISM-indeksi heikkeni elokuussa selvästi ekonomistien odotuksia enemmän.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit odottivat ISM-indeksin olevan 51,3 pistettä, kun toteuma oli 49,1 pistettä. Alle 50 pisteluku tarkoittaa talouden kutistumista.

Toteutunut lukema on indeksin kehnoin kolmeen ja puoleen vuoteen.

Myös IHS Markit yhtiön teollisuuden ostopäällikköindeksi PMI putosi Yhdysvalloissa elokuussa 10 vuoden alhaisimmalle tasolleen pistelukuun 50,3. Tosin ero heinäkuuhun ei ollut suuri, silloin lukema oli 50,4.

Talousuutisten virta on ollut odotettua heikompaa sekä USA:ssa että euroalueella koko vuoden, eikä poliittisten uhkien vuoksi näkymissä ole odotettavissa nopeaa käännettä parempaan, Palmu toteaa Inderesin artikkelissaan.

ISM-indeksin alaindekseistä oli Palmun mukaan helposti pääteltävissä se, mistä teollisuus nyt kipuilee. Vientitilauksia kuvaava indeksi painui jo alimmilleen finanssikriisin jälkeen, ja siinä pudotus on ollut kovaa.

ISM-indeksin lasku antaa viitteitä myös siitä, mihin päin USA:n työllisyys ja kotitalouksien luottamus tulevat kehittymään.

”Etenkin yleistä työllisyystilannetta on nyt syytä tarkkailla, sillä sen lähtiessä laskuun epävarmuus lisääntyy myös kotitalouksien osalta ja se voi tehdä stopin taloutta kannattelevalle yksityiselle kulutukselle”, Palmu toteaa.

Palmun mukaan työllisyyden osalta palvelusektori on kuitenkin se, mikä määrää tahdin, sillä palvelualojen osuus USA:n kokonaistyöllisyydestä on yli 80 prosenttia.

Ekonomistin mielestä katseet kannattaa nyt kiinnittää torstaina julkaistavaan palvelualojen ISM-indeksiin ja siihen, näkyykö siinä yhtä laaja-alaista laskua.

Varmuudella taantumaa rapakon taakse ei kuitenkaan Palmun mielestä kannata povata, koska ISM-indeksi ei aiemmin ole aina ennakoinut taantumaa.

”Historiassa teollisuuden ISM-indeksin lasku alle 50:n tason ei ole ollut vedenpitävä ennusmerkki taantumasta, sillä se on poikennut alle 50:n tason aikaisemminkin ilman taantumaa tai merkittävää laskua uusien työpaikkojen määrässä (teollisuuden osuus on ”vain” 12 % USA:n BKT:sta). Indeksi on kuitenkin hyvä mittari kuvaamaan sektorin yritysten tuntoja ja näyttää, että USA:kaan ei ole immuuni kansainvälisen kaupan epävarmuuksille”, Palmu toteaa.

Sijoita ilman säilytys- tai kuukausimaksuja - Nordnet

 
 Koti- ja ulkomainen listattujen arvopapereiden säilytys 0 €
 
 Nordnet on tutkitusti Suomen laadukkain arvopaperivälittäjä
 
 Aloita sijoittaminen helposti Nordnetin työkalujen avulla
 
 
 

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös