Kasvuosakkeet

Handelsbanken laski Wärtsilän suositusta – kysyntä heikkenee – aikalisän paikka

Handelsbanken teki rajun muutoksen näkemykseensä Wärtsilästä.

Wärtsilän osakekurssin liike on ollut erittäin heikkoa eivätkä kahden vuoden ajalta saadut tulosvaroitukset ole hyvä asia, Handelsbanken arvioi aamukatsauksessaan.

Pankki näkee yhtiön lyhyen aikavälin kasvumahdollisuudet rajallisina.

”Väitämme edelleen, että Wärtsilällä on ainutlaatuinen asema vihreästä vallankumouksesta hyötymiseen, mutta koska ”maailman pelastaminen” vaatii poliittista tahtoa, emme halua elätellä liikaa toiveita lyhyellä aikavälillä”, pankki toteaa.

Globaali taloussykli heikkenee ja hiilen tai öljyn polttaminen ovat yhä pankin mukaan ne helpoimmat ratkaisut.

Ensi vuoden näkymät ovat sumeat

Osakesijoittajan pitää Handelsbankenin mukaan punnita nyt Wärtsilän ensi vuoden näkymiä.

”Se päätätkö ostaa vai myydä Wärtsilää riippuu nyt siitä, kuinka näet vuoden 2020. Me myönnämme, että ensi vuoden mallintaminen on nyt liian monien tuntemattomien seikkojen takia vaikeaa.”

Wärtsilän ohjeistuksen mukaan oikaistu liikevoitto laskee tänä vuonna 100 miljoonalla eurolla, sisältäen 150 miljoonan euron ylimääräiset projektikustannukset. Handelsbankenin mukaan parhaassa tapauksessa ensi vuoden liikevoitto yltää yli 650 miljoonaan. Pankki uskoo kannattavuuden erityisesti Marine -liiketoiminnassa kasvavan.

”Jos näin käy, on Wärtsilä vahva ostosuositus. Pettymyksiä voi kuitenkin tulla lisää. Uusiin teknologioihin ja projekteihin, jotka ovat perinteisen toiminnan ulkopuolella liittyy riskejä, jotka voivat tehdä ensi vuodesta erittäin heikon.”

Odotettua heikompi tulosraportti ja tulosvaroitus

Konepajayhtiön Wärtsilän huhti–kesäkuun tulos oli pettymys niin analyytikoille kuin sijoittajillekin. Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos laski 113 miljoonaan euroon viime vuoden 123 miljoonasta. Analyytikot olivat odottanee vertailukelpoisen liiketuloksen kasvaneen yli 135 miljoonaan euroon.

Yhtiön konsernijohtaja Jaakko Eskolan mukaan liikevaihto ja kannattavuus kehittyivät vakaasti, mutta toisella vuosineljänneksellä taloudellista kehitystä rasittivat alhaisemmat voimalaitostoimitukset sekä epäsuotuisa projekti- ja laitejakauma.

Syyskuun loppupuolella yhtiö antoi tulosvaroituksen. Wärtsilä ennakoi vuoden 2019 tuloksen jäävän odotettua alhaisemmaksi.

Wärtsilän puolivuosikatsauksessa sekä Marine- että Energy-liiketoiminnan kysynnän odotettiin olevan vaimeaa. Kolmannen vuosineljänneksen tilauskertymä on kuitenkin ollut yhtiön mukaan odotettua heikompi.

Konserni on tehnyt arvion käynnissä olevista suurista projekteista. Arvion seurauksena Wärtsilä ennakoi vertailukelpoisen liiketuloksen olevan noin 150 miljoonaa euroa odotuksia heikompi johtuen tietyistä projekteista Marine-liiketoiminnan kaasuratkaisuihin ja Energy-liiketoimintaan liittyen.

Tämä tarkoittaa, että yhtiö odottaa nyt koko vuoden 2019 vertailukelpoisen liiketuloksen olevan noin 100 miljoonaa alhaisempi kuin vuonna 2018.

Handelsbanken laski Wärtsilän osakkeen suosituksen tasolle pidä aiemmalta osta-tasolta. Osakkeen tavoitehinnan pankki laski aiemmasta 15 eurosta 10,5 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös