Talouden trendit

Suomen Pankki: Asuntolainakanta jo lähes 100 miljardia euroa

Luottolaitosten myöntämien asuntolainojen kasvu oli lokakuussa 2,4 prosenttia.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu asuntolainakanta oli Suomen pankin tilaston mukaan lokakuun lopussa 99,95 miljardia euroa. Asuntolainojen kasvuvauhti oli lokakuun aikana nopeinta sitten syyskuun 2016.

Asuntolainakannan kasvua vauhditti erityisesti runsaasti nostettujen uusien asuntolainojen määrä, joka oli lokakuussa peräti 1,9 miljardia euroa. Vastaavana aikana viime vuonna uusia asuntolainoja nostettiin 145 miljoonaa euroa vähemmän.

Uusien asuntolainojen laina-ajat ovat Suomessa jatkaneet pidentymistään. Lokakuussa nostettujen uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 20 vuotta ja 9 kuukautta. Uusista asuntolainoista runsaat 68 prosenttia oli yli 20 vuoden takaisimaksuajalla.

Suomalaisten asuntolainakannan kasvua on viimeisen kymmenen vuoden aikana tukenut erityisesti matala asuntolainojen korkotaso. Lisäksi Suomen taloussuhdanteen parantuminen vuodesta 2015 alkaen on lisännyt omalta osaltaan kotitalouksien halukkuutta omistusasumiseen.

Suomalaisten kotitalouksien talletuskanta oli lokakuun lopussa 98,7 miljardia euroa ja talletusten keskikorko oli 0,11 prosenttia. Talletuksista selvästi suurin osuus 81,5 miljardia euroa oli yön yli -talletuksissa. Määräaikaistalletusten osuus talletuksista oli lokakuun lopussa 4,9 miljardia euroa.

Kotitalouksien talletuskanta kasvoi asuntolainakannan tavoin viimeisen vuoden aikana, sillä viime vuoden lokakuun lopussa talletuskannan yhteenlaskettu koko oli 98,4 miljardia euroa.

Lähde: Suomen Pankki

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös