Indikaattorit

EK:n ekonomisti: Matalapaine jatkuu teollisuudessa ja rakentamisessa

Teollisuuden tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä reippaasti vajaakäytössä.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto.

Suomen elinkeinoelämän luottamus pysyi loppuvuonna odottavalla kannalla, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton joulukuun luottamusindikaattori. EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

”Matalapaine jatkuu teollisuudessa ja rakentamisessa, kun taas palveluissa ja vähittäiskaupassa luottamus on vielä pysytellyt kohtuullisena”, kuvailee EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Teollisuusyritysten luottamus pysyi joulukuussa lähellä edelliskuukausien tasoa. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -6 (marraskuussa -7). Luottamus pysyi joulukuussa yhä alle pitkän aikavälin keskiarvon (+1).

Teollisuuden tilauskannat pysyivät joulukuussa edelliskuukauden tasolla ja lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa. Luottamisindikaattorin mukaan valmiiden tuotteiden varastot supistuivat hieman, mutta ne ovat yhä tavanomaista täydemmät. Tuotannon odotetaan teollisuudessa vähenevän lähikuukausien aikana.

Tuotantokapasiteetti oli teollisuudessa joulukuussa kokonaan käytössä vain 71 prosentilla vastaajista. Suomalaisten teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli marraskuussa selvästi EU-maiden keskiarvon alapuolella.

Rakennusalan luottamusindikaattori oli joulukuussa +3, kun edelliskuun tarkistettu saldoluku oli +4. Alan luottamus on edelleen pitkän aikavälin keskiarvoa (-6) korkeammalla.

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli joulukuussa +11, joka on kolme pistettä korkeampi lukema kuin marraskuussa. Luottamus kohosi lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on +14.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi pisteellä joulukuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli +8, kun edellisen kuun saldoluku oli +7. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Pakarisen mukaan tulevaan vuoteen lähdetään hidastuvassa kasvussa.

”Käänteet maailmantaloudessa ja ennen kaikkea kauppasodassa ovat isoimmat kysymysmerkit ensi vuoden kehitykselle. Alaspäin suuntautuvat riskit dominoivat yhä, vaikka merkkejä tasaantuvastakin kehityksestä on ollut havaittavissa”, Pakarinen summaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös