Arvo-osakkeet

Analyytikot: Oriolan haasteet ovat tilapäisiä

Lääketukkurin rumasta tulosvaroituksesta huolimatta Danske Bankin analyytikot antavat Oriolan osakkeelle ostosuosituksen.

Lääketukkuri Oriola julkisti joulun alla tylyn tulosvaroituksen. Varoitus oli jo toinen tänä vuonna. Vaihto-omaisuuden ja käyttöomaisuuden arvonalentumiset heikentävät merkittävästi yhtiön neljännen vuosineljänneksen tulosta.

Arvonalentumisien arvioitu kokonaisvaikutus vuoden 2019 tulokseen on viisi miljoonaa euroa, josta oikaisueriin kirjataan kolme miljoonaa euroa. Oriola odottaa nyt vuoden 2019 viimeisen vuosineljänneksen oikaistun liikevoiton olevan aiemmin odotettua heikompi.

Yhtiö pitää silti ennallaan 25.10. julkistetun kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä annetun koko vuotta koskevan tulosohjeistuksensa: Oriola odottaa vertailukelpoisin valuuttakurssein lasketun oikaistun liikevoiton laskevan vuoden 2018 tasosta. Vuonna 2018 oikaistu liikevoitto oli 36,9 miljoonaa euroa.

Inderesin analyytikko Petri Kajaani arvosteli Kauppalehdelle kovin sanoin Oriolan tilannetta. Hän epäilee, että lääketukkurin it-järjestelmissä täytyy olla jotain vialla, kun varastoarvoista löytyy monen miljoonan euron virheitä. Kajaanin mukaan tällaisia luurankoja ei pitäisi löytyä kaapista.

Oriolalla on aiemminkin ollut isoja ongelmia it-järjestelmiensä kanssa, Kajaani muistuttaa. Syksyllä 2017 yhtiön epäonnistunut Suomen erp-järjestelmäuudistus sekoitti ­sen tukkutoimitukset.

Danske Bankin analyytikot Olli Eloranta ja Maria Wikström eivät näe tulosvaroituksessa silti syytä laskea osakkeen suositusta. Oriolalla on edessään joka tapauksessa tukkumyynnin kannattavuuden paraneminen Ruotsin logistiikkakeskuksen laajentuessa ja automatisoituessa, analyytikot toteavat Danske Bankin raportissa.

Arvonalentumiset painavat Elorannan ja Wikströmin mukaan Oriolan kuluvan vuoden viimeisen vuosineljänneksen tuloja.

”Oriola kirjaa alas 5 miljoonaa euroa Q4:llä koostuen 2 miljoonan euron alaskirjauksesta johtuen virheellisesti lasketusta varaston arvosta sekä 3 miljoonan euron arvoisesta aineettomien hyödykkeiden arvon vähentymisestä. Ensimmäisen pitäisi vaikuttaa oikaistuun liikevoittoon, kun taas jälkimmäinen on kertaluonteinen erä, Oriolan kirjatessa alas vanha online-IT-järjestelmä yhtiön ottaessa käyttöönsä uuden järjestelmän suunniteltua nopeammin”, analyytikot päättelevät.

Danske Bank alensi Oriolan arvioitua oikaistua liikevoittoa 8,1 miljoonasta eurosta 5,9 miljoonaan euroon varaston arvon alentumisesta johtuen.

Oriolan haasteet Ruotsin apteekkisegmentissä ovat jatkuneet viimeisellä vuosineljänneksellä, mikä ei tullut Danske Bankin analyytikoille yllätyksenä.

”Uskomme, että estimaattimme ottaa huomioon haasteet, sillä ennustamme 2019-20E oikaistun liikevoiton marginaalin olevan 1,8 – 2,0 % Consumer-segmentissä, alle vuosien 2015 – 16 olleen 4 %:in tason. Lisäksi odotamme kustannusten pysyvän korkeina Pharma- sekä Retail-segmentissä H2 20 asti, johtuen meneillään olevasta Enköpingin jakelukeskuksen toiminnan käynnistymisestä.”

Elorannan ja Wikströmin mukaan Oriolan ensi vuoden tulosennusteella laskettu P/E-kerroin on 19 prosenttia alle viiden vuoden keskiarvon.

Analyytikoiden ensi vuoden konsensusennusteilla laskettu P/E-kerroin Oriolla on tällä hetkellä 12,4x. Yhtiöltä odotetaan ensi vuonna 5,3 prosentin osinkotuottoa.

Pankki toistaa Oriolan osakkeen 2,3 euron tavoitehinnan sekä osakkeen ostosuosituksen. Kaikkien yhtiötä seuraavien analyytikoiden konsensuksen mukainen tavoitehinta on 2,17 euroa.

Oriola julkaisee loka-joulukuun tulosraporttinsa 7. helmikuuta 2020.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jyrki Vaskela

    30.12.2019 at 21:07

    Kai syyllinen sai kenkää, no ei tietenkään, pikku palkan korotus ja työntekijä syyssää, kun ei osaa käyttää hienoa SAP järjestelmää. Tätä on nyt kestänyt 3 vuotta.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös