Oma talous

Voiko rahalla ostaa onnea?

Kun tulot kasvaa, niin onnellisuus kasvaa myös, mutta vain tiettyyn rajaan asti.

Monen mielestä raha on varma resepti onneen. Kysymys kuuluukin: onko raha todella avain onneen ja ratkaiseeko se kaikki ongelmat vai tekeekö raha ihmisistä ahneita ja itsekkäitä?

Jani-Petri Laamanen toimii Tampereen yliopistossa kansantaloustieteen tutkijana ja hän tutkii onnellisuutta. Yle tuo esiin, että häneltä kysytään usein, tuoko raha onnea.

”Edelleen käydään – kuten pitääkin – keskustelua siitä, tuoko raha onnea ja kuinka paljon se tuo. Yksi vastaus, johon usein viitataan on, että kun tulot kasvaa, niin onnellisuus kasvaa myös, mutta vain tiettyyn rajaan asti”, Laamanen toteaa.

Rajaa on yritetty määrittää euromääräisesti, mutta sen arvellaan vaihtelevan maittain.

Useimmat meistä haaveilevat loputtomista rikkauksista ja päävoitto lotossa on elinikäinen unelma, mutta tutkimukset esittävät ettei päävoittokaan takaa sen suurempaa pitkäaikaista onnea. Lottovoittaja saattaa tuntea itsensä valtavan onnelliseksi jonkin aikaa, mutta elämä palaa pian normaalille tasolle. Jossain tapauksissa lottovoitto on pilannut joidenkin voittajien elämän.

Kyllä, rahalla voi varmasti helpottaa omaan talouteen liittyvää stressiä, mutta pelkkä raha ei tuo onnea.

Ohjaako raha ja status omaa elämää

Onnea itsessään on vaikea määritellä, sillä se merkitsee ihmisille eri asioita ja sen katsotaan muodostuvan monesta asiasta. Onni ei kuitenkaan ole ainoastaan ulkoisista ympäristötekijöistä kiinni vaan siihen liittyy myös ihmisen perimä, henkilökohtaiset ominaisuudet ja kasvatus, kertoo Suomen Mielenterveys ry.

Pohjimmiltaan ei ole kyse siitä tekeekö raha meidän onnellisiksi vaan se, mitä me tavoittelemme elämässä ja mikä motivoi omaa toimintaa. Professori Tim Kasser Illinoisin yliopistosta sai selville, että ihmisiä ajaa yleensä kahdentyyppiset motivaatiot, kertoo Riskfail-sivusto.

Ulkoinen motivaatio on sellainen, kun teet jotain saadaksesi siitä materialistisia asioita, kuten rahaa tai statusta. Tämä lisää ahneutta, itsekkyyttä ja jättää ihmisen kyltymättömäksi.

Sisäisiä motivaatioita taas ovat asiat kuten intohimot, rakastavien suhteiden rakentaminen ja muiden ihmisten auttaminen. Nämä asiat tuovat elämään merkityksellisyyttä ja iloa, jota ei yksinkertaisesti voi ostaa rahalla.

Mitä enemmän ulkoiset motivaatiot ohjaavat toimintaa, sitä todennäköisemmin elämässä on epävarmuutta ja ahdistusta. Kukaan ei ajattele kuolinvuoteellaan kaikkiaan ostamiaan tavaroita tai monta tykkäystä he ovat saaneet Instagramissa, vaan he arvostavat merkityksellisiä hetkiä, kokemuksia ja yhteyksiä mitä he ovat luoneet tässä maailmassa.

Mikä sitten tuo onnea?

On hyvä muistaa, että onni ja onnellisuus on tunteita. Saatamme olla hyvinkin onnellisia tai onnettomia, vaikka emme juurikaan asiaa ajattele. Ihminen sopeutuu Suomen Mielenterveys ry:n mukaan nopeasti pitkäkestoisiin olo- ja tunnetiloihin. Yllättävät isot muutokset elämässä saattavat herättää huomaamaan niiden merkityksen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Kyllä, raha on välttämättömyys. Me kaikki tarvitsemme rahaa ruokaan, ja jotta meillä on katto pään päällä. Mutta onko raha sen arvoista, että tekee sen vuoksi työtä jota vihaa tai elää elämää, jota ei halua elää?

Jokainen ihminen on oma yksilönsä, joten onneenkaan ei ole olemassa takuuvarmaa reseptiä. Sen sijaan, että rahaa käyttää päättömästi ostamaan uusia tavaroita, sitä voi käyttää löytämään asioita tai intohimoja, jotka tekevät onnelliseksi. Usein avain onneen löytyykin intohimon kautta, jonka tekemisestä nauttii, tuntee merkityksellisyyttä ja joka lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Laamasen mukaan onnellisuudessa kyse onkin pitkälti valinnoista. Vielä tärkeämpää kuin se mitkä asiat tuovat onnellisuutta, on se, kuinka paljon ne vaikuttavat onnellisuuteen suhteessa toisiinsa.

”Koska elämässä ja yhteiskunnassa joudutaan tekemän valintoja, on tärkeää, että valitsemme niin, että onnellisuutta tuottavat asiat korostuvat.”

Lue myös: Säästäminen on pitkälti psykologiaa. Näin harjoitat säästämistaitoja.

Kommentoi
Ylös
>