Oma talous

Kuinka monen tunnin yöunet menestyneet ihmiset nukkuvat?

Bill Gates ja Jeff Bezos nukkuvat vähintään seitsemän tunnin yöunet.

Tiedämme, että hyvä ja riittävä uni on meille tärkeää. Kuitenkin sanotaan, että unen tarve on yksilöllistä, ja jotkut kertovat pärjäävänsä muutaman tunnin yöunilla, kun taas toiset puhuvat vähintään kahdeksan tunnin yöunien puolesta.

The National Sleep Foundation on tehnyt kattavia tutkimuksia aiheen tiimoilta ja antanut eri ikäryhmille ohjeistuksia, miten paljon missäkin iässä on hyvä nukkua. Tyypillisesti aikuisen ihmisen katsotaan tarvitsevan 7–9 tunnin yöunet, mutta moni ruuhkavuosissa kahlaava ei yksinkertaisesti saa kalenteriin mahtumaan niin montaa tuntia.

Erityisesti Yhdysvalloissa urallaan menestyvän henkilön kiillotettuun profiiliin kuuluu vähäinen uni, jolla sitten kehuskellaan muille. Presidentti Donald Trump kerskailee tarvitsevansa vain muutaman tunnin yöunet.

Ylen mukaan on havaittu, että pieni osa ihmisistä herää täysin virkistyneenä neljän tunnin yöunien jälkeen. Lyhytunisuuden arvioidaan olevan periytyvää.

Tutkimukset osoittavat, että liian vähäinen unen saanti vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin merkittävällä tavalla. Liian lyhyet unet heikentävät esimerkiksi suorituskykyä ja valvomisen seurauksena muisti ja kyky tehdä päätöksiä heikkenevät.

Tarvitseeko ihminen oikeasti paljon unta ja voiko yöunista karsia?

Uneen erikoistunut lääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto kumoaa väitteet, että aikuinen ei tarvitse paljon unta ja että yöunista voi karsia, jos elämässä on meneillään hetkinen vaihe.

”Hyvä ja riittävä uni on hyvän elämän ydin. – – Balanssi kuormituksen ja palautumisen välillä tulee aina olla ja mitä rankempi työ niin ei ne rankat huvit, vaan enemmän unta”, Tuomilehto kertoo Duunitorille.

Moni menestynyt toimitusjohtaja, kuten Applen Tim Cook, väittävät että aikainen herääminen on avain siihen, että työpäivästä saadaan kaikki irti. Tarpeellisten yöunien merkitys on kuitenkin yhtä tärkeässä roolissa tuottavuuden, menestyksen ja terveyden suhteen, raportoi CNBC.

Verkkokauppayritys Shopifyn perustaja ja toimitusjohtaja Tobias Lutke kertoi twiitissään, että hänen on nukuttava vähintään kahdeksan tunnin yöunet.

Lutken twiitti oli vastaus Twitterissä käydystä keskustelusta, jossa puitiin onko työntekijöiden välttämätöntä työskennellä öisin ja viikonloppuisin.

Basecampin toimitusjohtaja ja perustaja Jason Fried kertoi, että työntekijöiden vaatiminen työskentelemään liian pitkiä työpäiviä, on merkki siitä, että yrityksessä on jotain pielessä. Bitcoin-yhtiö Messarin toimitusjohtaja ja perustaja Ryan Selkis kuitenkin väitti, että ”jos et tee kaksikymppisenä töitä iltaisin ja viikonloppuisin, et tule menestymään urallasi.”

Kuitenkin monet ihmiset, joilla on menestynyt ura nukkuvat myös riittävät yöunet.

Bill Gates

Bill Gatesin on kertonut avoimesti, että teki monia all-nightereitä, eli teki töitä koko yön, uransa alussa.  

”Tiesin, että en ollut niin skarppina, kun olin valveilla pääosin kofeiinin ja adrenaliinin voimin, mutta olin niin pakkomielteinen töiden suhteen ja tuntui siltä, että nukkuminen pitkään olisi laiskottelua”, hän kirjoitti äskettäin blogissaan.

Nyt Microsoftin perustaja nukkuu vähintään seitsemän tuntia yössä ja kirjoitti, että ”kaikki ihmiset tarvitsevat niin paljon unta, vaikka olisit vakuuttanut itsesi että asia olisi toisin”.

Jack Ma

Jack Ma, miljardööriyrittäjä ja kiinalaisen Alibaba-verkkokaupan perustaja, on sanonut, että uni on stressinhallinnan ja ongelmanratkaisun avain.

”Jos en ole nukkunut hyvin, ongelma on edelleen olemassa”, Ma sanoi Davosissa vuonna 2019 järjestetyssä Maailman talousfoorumissa. ”Jos nukun hyvin, minulla on paremmat mahdollisuudet ongelman ratkomiseen.”

Jeff Bezos

Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos on sanonut, että kahdeksan tunnin yöunien saaminen auttaa häntä tekemään korkean tason päätöksiä, jotka ovat tarpeen ylimmälle johdolle.

”Kahdeksan tunnin yöunillä on suuri merkitys minulle ja yritän kaikkeni tehdäkseni niistä prioriteetin,” Bezos kertoi Thrive Globalille marraskuussa 2016. ”Minulle se on tarvittava määrä, jotta voin tuntea olevani energinen ja innoissani.”

Kommentoi
Ylös
>