Oma talous

Vertailu: Suomessa euroalueen halvinta asuntolainaa

Suomalaisten pankkien asuntolainat vuonna 2020 ovat hyvin kilpailukykyisiä, ja asuntolainojen vertaileminen onkin hyvä tapa pitää omasta taloudesta hyvää huolta. Mutta millaisia hintoja asuntolainoista maksetaan muualla Euroopassa?

Suomi on perinteisesti ollut maa, jossa asunnon omistamista on arvostettu. Asuntoja ostetaan paljon ja se on hyvä tapa kasvattaa varallisuutta. Yleensä asunnon ostamiseen tarvitaan asuntolainaa, ja 29 prosentilla suomalaisista onkin asuntolainaa.

VertaaEnsin.fi teki vertailun euroalueen asuntolainojen koroista Euroopan keskuspankin tilastojen perusteella.

Vertailussa tarkastelimme kotitalouksien vaihtuvakorkoisia tai enintään vuodeksi kiinnitettyjä korkoja. Euroopan keskuspankin viimeisimmät tilastot ovat vuodelta 2019, ja mukana ovat euroalueen maat.

Suomessa oli vuonna 2019 kokonaiskoroiltaan euroalueen halvimmat asuntolainat. Uusien asuntolainojen keskikorko Suomessa oli keskimäärin 0,76 %.

Uusien-asuntolainojen keskikorko Suomessa-on-keskimäärin-0,76 %

Euroalueen 19 maasta toiseksi halvimmat korot löytyivät Portugalista (1,09 %)  ja kolmanneksi alhaisimmat Itävallasta (1,2 %). Kaikkein korkeimmat korot olivat Irlannissa (3,03 %). 

Suomen asuntolainojen keskiarvo oli peräti 48% halvempi kuin euroalueen keskiarvo. Euroalueen asuntolainojen korkojen keskiarvo oli 1,46 %.

ASUNTOLAINOJEN KESKIKORKO EUROALUEELLA

Suomen halpojen asuntolainojen keskiössä on alhainen luottoriski. Suomalaiset lyhentävät asuntolainojaan säntillisesti. Historiallisesti katsottuna Suomen on syrjäisenä maana pitänyt hoitaa laina-asiat tunnollisesti, jotta on voinut saada pääomaa. 

Pankit paketoivat suomalaisten ottamia asuntolainoja joukkovelkakirjoiksi. Melkein puolet Suomen noin 100 miljardin asuntolainakannasta tulee ulkomailta katetuilla joukkovelkakirjoilla. Suomalaisella tunnollisen lainanmaksajan brändillä on väliä. 

Taulukko euroalueen asuntolainoista

Oheiseen taulukkoon on koottu kaikki euroalueen maat, ja niiden asuntolainojen keskikorko.

MaaAsuntolainan keskikorko
Suomi0.76 %
Portugali1.09 %
Itävalta1.20%
Ranska1.28 %
Italia1.37 %
Luxemburg1.40 %
Euro-alue1.46 %
Slovakia1.48 %
Espanja1.56 %
Alankomaat1.72 %
Saksa1.81 %
Slovenia1.81 %
Belgia1.94 %
Kypros2.12 %
Viro2.27 %
Liettua2.30 %
Latvia2.36 %
Kreikka2.78 %
Malta2.82 %
Irlanti3.03 %

Lähteet: Euroopan Keskuspankki

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös