Yritysuutiset

Kesko jakaa keväällä muhkean osingon

Kauppakonsernin vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi edellisvuodesta odotetusti selvästi loka-joulukuussa.

Kauppakonsernin jatkuvien toimintojen liikevaihto nousi loka-joulukuussa 2 734 miljoonaan euroon, mikä on 3,0 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti ilman yritysjärjestelyiden vaikutusta ja paikallisissa valuutoissa 0,9 prosenttia.

Konsernin liikevaihto kasvoi Suomessa 2,9 prosenttia ja vertailukelpoisesti 1,5 prosenttia. Muissa maissa liikevaihto kasvoi 3,4 prosenttia ja laski vertailukelpoisesti 1,7 prosenttia.

Keskon mukaan liikevaihdon kasvuun vaikuttivat päivittäistavarakaupan vahva kehitys sekä konsernin kasvustrategian mukaiset yrityskaupat rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Ruotsissa ja Norjassa sekä autokaupassa Suomessa. Kansainvälisen toiminnan osuus konsernin liikevaihdosta pysyi 21 prosentissa.

Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi 1,8 prosenttia. Liikevaihto kasvoi kaikissa ruokakauppaketjuissa sekä Kesprossa.

Keskon jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevoitto oli loka-joulukuussa hieman alle 130 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 114,5 miljoonaa. Tuloskehitys ei ollut yllätys, sillä analyytikoiden konsensusennuste oli 130 miljoonaa euroa.

Päivittäistavarakaupassa kannattavuutta paransivat hyvä myynnin kehitys sekä toiminnan tehokkuuden parantuminen. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi erityisesti Suomessa ja Ruotsissa. Ruotsissa kannattavuus parantui toteutettujen yritysjärjestelyiden ansiosta.

Baltiassa ja Norjassa vertailukelpoinen liikevoitto alitti vertailukauden tason. Vuonna 2018 ja vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla toteutuneiden yritysostojen osuus rakentamisen ja talotekniikan kaupan vertailukelpoisesta liikevoitosta oli 1,6 miljoonaa euroa.

Autokaupan vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi edellisestä vuodesta myynnin kasvusta johtuen.

Kesko ennakoi kuluvalle vuodelle kovempia haasteita. Sen mukaan yleinen taloustilanne ja kulutuskysynnän ennakoitu kehitys vaihtelevat Keskon eri toimintamaissa. Keskon toimintamaissa yleiseen talouskehitykseen liittyvä epävarmuus on kasvanut ja talouden kasvuvauhdin ennakoidaan hidastuvan.

Suomen päivittäistavarakaupassa kilpailun ennakoidaan jatkuvan kireänä, mutta markkinan ennakoidaan kasvavan. Pohjois-Euroopan rakentamisen markkinassa asuntojen uudisrakentamisen volyymin normalisoiduttua huippuvuosien tasosta painopisteen ennakoidaan siirtyvän korjausrakentamiseen ja toimitilarakentamiseen. Suomen autokaupassa markkinan ennakoidaan olevan hieman pitkän aikavälin keskimääräistä tasoa matalammalla tasolla.

Kesko odottaa silti vertailukelpoisesti jatkuvien toimintojen liikevaihdon seuraavalta 12 kuukauden ajanjaksolta ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason. Jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton se ennakoi seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason.

Keskon omistajille on tulossa muhkea osinkopotti, sillä Keskon hallitus esittää maksettavaksi 2,52 euron osinkoa, joka maksetaan kahdessa erässä. Vuosi sitten osinko oli 2,34 euroa. Osinkoehdotus tarkoittaa Keskon osakkeelle tämän hetken kurssinoteerauksella 4,3 prosentin osinkotuottoa.

Osakesäästötili -  osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti

Anna osakesijoituksillesi parhaat mahdollisuudet kasvaa ja löydä osakesäästötilin edut. Saat eksklusiivisia vinkkejä osakesäästötilisalkkusi rakentamiseen sekä sijoitusideoita analyyseistä ja mallisalkuista.

Valitse Nordnet, Suomen suosituin arvopaperivälittäjä

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös