Markkinakommentit

Markkinoiden huomio kiinnittyy USA:n presidentinvaaleihin

Nordea suosittelee edelleen ylipainoa osakkeille.

Yhdysvaltain presidentinvaalit nousevat vähitellen tärkeäksi teemaksi markkinoilla, kun demokraattien esivaalit pääsevät kunnolla käyntiin, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

”Tällä hetkellä Trumpin jatkokausi näyttäisi todennäköisimmältä, mutta demokraatitkin voivat aivan hyvin voittaa”, Saari toteaa.

Saaren mukaan selvimmät riskit markkinoiden kannalta liittyvät joidenkin demokraattiehdokkaiden kantoihin.

”Puolueen kaikki ehdokkaat peruisivat pörssikursseja kirittäneen vuoden 2017 yritysten veroalen kokonaan tai osittain. Vasemman laidan ehdokkaat Sanders ja Warren nostaisivat veroja jopa muutosta edeltäviä tasoja korkeammalle”, Saari arvioi.

Demokraattein maltillisemman linjan Biden ja Bloomberg sen sijaan jättäisivät yritysten verot hieman vuotta 2018 edeltäneitä tasoja alemmas ja ovatkin siksi markkinamyönteisimmät ehdokkaat demokraattileiristä.

Toisaalta demokraattien vasemman laidan presidentti olisi presidentti, ei mikään diktaattori, Saari muistuttaa. Presidentti ei voi mielin määrin toteuttaa veropolitiikkaansa.

”Republikaanit pitävät suurella todennäköisyydellä enemmistönsä senaatissa. Lainsäädännön pitää mennä läpi molemmissa huoneissa, jotta presidentti voi sen allekirjoittaa”.

Presidentin valtaa rajoittaa sekin, että Yhdysvaltain senaatissa monet asiat vaativat itse asiassa jopa 60 prosentin määräenemmistön läpi mennäkseen.

”Jotkut budjettiin liittyvät esitykset, jotka eivät kasvata liittovaltion alijäämää 10 vuoden jälkeen, voidaan viedä läpi yksinkertaisella enemmistöllä. Näin saatiin mm. Trumpin veroale aikaan, ja tästä syystä se jäi selvästi toivottua vaisummaksi.”, Saari toteaa.

Amerikkalainen sijoittaja ja “korkokuninkaaksi” tituleerattu Jeffrey Gundlach varoittaa, että rahoitusmarkkinoiden on syytä varautua Bernie Sandersin pelkoon tänä vuonna. Sandersilla on Gundlachin mielestä mahdollisuus voittaa demokraattipuolueen ehdokkuus vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Sanders on tunnettu myös Wall Streetiä kohtaan esittämästään kritiikistä. Hän kannattaa arvopaperikaupan sääntelyn lisäämistä, jättipankkien pilkkomista ja osakekaupan verottamista. Ei siis ihme, että Sanders voidaan nähdä uhkana osakemarkkinoilla.

Esimakua Sandersin mahdollisuuksista saatiin jo demokraatien ensimmäisessä esivaalissa Iowassa, jossa 38-vuotias maltillisen siiven edustaja Pete Buttigieg sai taakseen 26,2 prosenttia valitsijamiehistä ja Sanders 26,1 prosenttia.

Antti Saaren mielestä sijoittajan ei silti kannata hermoilla USA:n vaalien vuoksi.

”Suosittelemmekin sijoittajia pitämään pään kylmänä vaalien alla. Tilanteita ja niiden kehittymistä kannattaa toki seurata, mutta sijoitussalkun painotuksia ei ainakaan nykytiedon varassa kannata lähteä muuttamaan.”

Nordea pitää osakkeet ylipainossa ja suosittelee pitämään peruspainoa osakealueiden välillä. Eurooppaan on jo virrannut jossain määrin sijoituksia, kun taas kehittyvillä markkinoilla on hyvä mahdollisuus yllättää kauppaepävarmuuden hälvetessä. Nordea suosittelee kiinnittämään huomiota salkun riittävään hajautukseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös