Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakkeiden raju lasku tarjoaa ostomahdollisuuksia

Osake- ja korkomarkkinoilla ollaan nyt tilanteessa, jotka ovat aiemmin historiassa osoittautuneet erinomaisiksi ostohetkiksi, arvioi Nordean päästrategi.

Koronaviruksen leviäminen säikäytti sijoittajat ja tärkeimmät osakemarkkinat putosivat rajuimmin sitten finanssikriisin puhkeamisen. S&P 500 -indeksi on romahtanut helmikuun huipustaan lähes 13 prosenttia. Helsingin pörssikin rojahti lähes 10 prosenttia.

Hermoilu näkyy myös sijoittajien pelkokertoimena tunnetun VIX-indeksin rajuna nousuna. Korkomarkkinoilla puolestaan pitkät korot ovat laskeneet rajusti. Esimerkiksi USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on enää 1,08 prosenttia. Samalla korkokäyrä, eli pitkien ja lyhyiden korkojen erotus, on painunut jälleen negatiiviseksi.

Sekä kohonnut VIX-indeksi että käänteinen korkokäyrä kertovat markkinoiden kasvavista taantumapeloista.

Lisää vettä myllyyn toi viime viikolla Tohtori Tuhona tituleerattu Nouriel Roubini, joka ennustaa massiivista kurssiromahdusta koronaviruksen ja geopoliittisten riskien vuoksi.

Sijoittajien kannattaa suhtautua laskupäiviin silti maltilla, tyynnyttelee Nordean päätrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

”Nousumarkkinoiden keskelle kuuluu keskimäärin yksi reilun 10 % ja muutama n. 5 % lasku vuodessa. Markkinatunnelmat ovat olleet jonkin aikaa melko myönteiset ja arvostukset kohollaan, joten jonkinlaista voittojen kotiuttelua on ollut odotettavissa”, Saari arvioi.

Koronaviruksen yllättävän nopea leviäminen Kiinan ulkopuolelle ja sen torjumiseksi tehdyt toimet ovat antaneet Saaren mukaan monelle nopeasti toimivalle sijoittajalle syyn myydä osakkeita hieman isommallakin kädellä.

Saari muistuttaa myös, että lisäksi monet ammattisijoittajat ovat haalineet myyntioptioita, joiden toteuttaminen on kiihdyttänyt kurssilaskua.

Sijoitusstrategin mielestä heilunnan keskellä on hyvä pitää pää kylmänä ja varallisuus sijoitussuunnitelman mukaisissa painoissa. Siksi Nordea suosii tässä tilanteessa osakkeiden peruspainoa. Peruspainolla pankki tarkoittaa sitä, että sijoittajan kannattaa pitää kiinni sijoitussuunnitelmastaan.

”Jos suunnitelmaan kuuluu 50 % osakkeita ja 50 % korkosijoituksia, neuvomme sijoittajaa pitämään huolta, että salkun osakepaino on 50 % eikä esimerkiksi vähemmän, muttei myöskään enempää”, Saari opastaa.

Kurssikäänne tulee myös yllättäen ja ennen, kuin näkymät alkavat elpyä, Saari kuitenkin varoittelee.

Toisaalta rajut kurssilaskut osoittautuvat yleensä jälkikäteen erinomaisiksi ostotilaisuuksiksi, Saari toteaa.

”Kovaa kyytiä heiluvassa markkinassa sijoittajan on hyvä olla tavallista aktiivisempi ja pitää tiiviimmin huolta salkun oikeista painotuksista, sillä nousu tulee aikanaan myös hyvin äkkiä.”

Kevyen rahapolitiikan, taloushuolten sekä viime viikon markkinapaniikin seurauksena sijoitusmaailman näyttää arvostuksen näkökulmasta hyvin merkilliseltä, Saari toteaa.

”Yhdysvalloissa jo 30 vuoden valtionlainan korkotaso on alempana kuin koko pörssin osinkotuotto. Tällaiset tilanteet ovat aiemmin historiassa osoittautuneet erinomaisiksi ostohetkiksi. Euroopassa taas Saksan valtionlainojen korot ovat kaikki miinuksella. Sijoittaja siis maksaa Saksan valtiolle siitä ilosta, että saa rahansa joskus takaisin. Osakemarkkinoilta saatavilla oleva lisätuotto alkaa siten olla jo erittäin houkuttelevilla tasoilla”, päästrategi päättelee.

Myös monien riskisten lainojen marginaalit ovat leventyneet selvästi houkuttelevammille tasoille. Nämä liikkeet voimistavat myös ennen pitkää tulevaa markkinakäännettä, Saari uskoo.

Nordea suosittelee ylipainoa Pohjois-Amerikan osakkeille, koska siellä talous- ja tulosnäkymät ovat yhä muita vakaammat ja arvostuskin on hieman maltillistunut viimeisimmän kurssirysäyksen seurauksena. Japani sen sijaan on pankin suosituksissa alipainossa haastavan talouskuvan ja mittavampien tuotantoketjuun liittyvien riskien takia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös