Oma talous

3 ajattelutapaa, jotka auttavat rikastumaan

Pelko ja ahneus pitävät sinut kiinni oravanpyörässä.

Robert Kiyosaki kertoo kirjassaan Rikas isä, köyhä isä: tie taloudelliseen menestykseen, että hänellä oli lapsena kaksi isää: oma biologinen isänsä ja hänen parhaan ystävänsä isä. Heidän hyvin erilaiset tavat hoitaa talouttaan muovasivat Robertin rahataitoja kahteen eri suuntaan. Hän oppi mitä rahan kanssa kannattaa tehdä parhaan ystävänsä isältä, ja mitä ei kannata tehdä omalta isältään. Yksi auttoi häntä rikastumaan ja toinen opetti, kuinka elää varman päälle ja välttää köyhyyttä.

Vaikka Kiyosakin kirjaa on kritisoitu paljon, moni pitää sitä henkilökohtaisen talouden klassikkoteoksena. Kirjaa on myyty noin 32 miljoonaa kopiota, joka kertonee sen saavuttamasta suosiosta.

Tässä kolme Robert Kiyosakin esittämää ajattelutapaa, jotka auttavat sinua rakentamaan vaurautta.

Pelko ja ahneus pitävät sinut kiinni oravanpyörässä, hyvät taloustaidot ovat lippu vapauteen

Monet ihmiset pelkäävät hypätä pois oravanpyörästä, koska luulemme, että meidät leimataan ”oudoksi”. Annamme kahden primääritunteen hallita päätöksiämme: pelon ja ahneuden. Siksi pidämme edelleen kiinni vanhentuneesta mantrasta: ”Mene kouluun, hanki työ ja pelaa varman päälle.” Todellisuudessa mikään työpaikka ei ole nykymaailmassa turvattu.

Ylimääräinen raha, jonka saat vaikkapa palkankorotuksesta, olisi varmasti viisainta investoida, jolla kasvattaisit vaurautta, eikö? Suurella todennäköisyydellä pelko siitä, että rahat menetetään, estää sijoituksien tekemistä. Ahneus taas viettelee törsäämään rahat elämäntyyliin, ja päätetään, että nyt pitää ostaa uusi hienompi auto.

Valitettavan moni ei opi hyviä taloustaitoja lapsena koulussa tai kotona, joten niiden oppiminen jää omalle vastuulle. Maailma on täynnä taloudellisesti tietämättömiä ihmisiä ja moni ei säästä lainkaan. Amerikkalaisista 38 prosenttia ei säästä esimerkiksi lainkaan eläkettään varten.

Tee muutos tänään ja katso tarkkaan, mihin sinulla on ja ei ole varaa. Voisitko odottaa vielä muutaman vuoden ennen kuin ostat kiiltävän uuden BMW:n?

Ole järkevä rahankäyttäjä ja adoptoi ajattelumalli ”tee töitä oppiaksesi”, sen sijaan että ”tekisit töitä ansaitaksesi”

Hae töitä alalta, josta sinulla ei ole paljoakaan kokemusta entuudestaan kehittääksesi uusia taitoja, kuten myynnin tai asiakapalvelun parista. Et voi koskaan tietää, milloin taidoista on hyötyä.

Varaa viisi prosenttia tuloistasi kuukaudessa erilaisiin henkilökohtaista taloutta käsitteleviin kursseihin, kirjoihin ja seminaareihin. Sijoita taloudelliseen älykkyyteesi.

Ensimmäinen askel kohti vaurauden rakentamista on oppia hallitsemaan riskejä. Opiskellessasi sijoittamista huomaat, että riskejä ei voi aina välttää. Jos riskejä ei ikinä ota, menettää myös niistä poikivat potentiaaliset tuotot.

Älä aloita isosti. Säästä vaikkapa 100 euroa ja sijoita se osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin. Käsittele rahaa ikään kuin olisit jo menettänyt sen, niin et enää stressaa sen menettämisestä.

Tulet huomaamaan jossain vaiheessa, että matka vaurastumiseen on pitkä. Siksi on tärkeä pitää itsensä motivoituneena. Itseään voi pitää motivoituneena Kiyosakin tavoin ”haluan” ja ”en halua” -listojen avulla, joissa kirjataan asioita kuten, ”Haluan jäädä eläkkeelle 50-vuotiaana” tai ”En halua päätyä vararikkoon, kuten setäni”.

Käytä rahaa hankkiaksesi varoja vastuiden sijaan

Varat ovat mitä tahansa omaisuutta, kuten osinkoja tai sijoitusasuntoja, joiden arvo kasvaa ajan myötä. Vastuita taas ovat kaikki se omaisuus, jotka syövät rahaa taskustasi kuukausittain, kuten asuntolaina tai auton ylläpitomaksut. Vaurastumisen kannalta on tärkeää kasvattaa varoja, eikä vain vastuita.

Ei ole kiirettä. Pysy kokopäiväisessä työssäsi, mutta harkitse oman yrityksen perustamista. Näin palkkatyö maksaa laskusi ja yrityksesi tekee sinusta varakkaan. Sijoita yrityksestäsi tienaamasi rahat järkevästi, ja näin vuosien päästä sijoituksistasi saamasi tulovirrat omat omaisuutesi lähde.

Lähde: Medium.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös