Markkinakommentit

Sijoittajien tunnelmat alkavat kohentua – osakkeet käyvät hintaviksi

Markkinoilla alkaa löytyä jälleen uskoa nousumarkkinoihin. Se näkyy osakkeiden arvostuskertoimissa.

Niin sanotut sentimentti-indikaattorit, eli markkinoiden ja sijoittajien mielialoista kertovat mittarit, näyttävät millaisia ovat sijoittajien ja markkinoiden näkemykset tämän hetken markkinatilanteesta.

CNN-uutiskanavan ylläpitämä ja sijoittajien tunnelmia seitsemän eri indikaattorin perusteella seuraava Fear & Greed -indeksi on noussut selvästi viikon aikana. Mitä korkeampi indeksiluku, sitä enemmän sijoittajien mielialoja hallitsee ahneus, kun alhainen lukema kertoo sijoittajien hermostuneisuudesta ja peloista.

Kun indikaattorin lukema vielä viime viikolla oli 39 pistettä, on se noussut nyt 52 pisteeseen. Fear & Greed -indikaattori kävi koronakriisin synkimmässä vaiheessa lähellä nollaa.

Toinen markkinatunnelmien mittari on amerikkalaisen sijoitusyhdistys AAII:n toteuttaa säännöllisesti sijoittajille suunnattu kysely, jonka avulla se arvioi sijoitustunnelmia. AAII:n sentimentti-indikaattori kertoo, kuinka suuri osuus sijoittajista uskoo nousumarkkinaan (bullish), kuinka suuri osa sijoittajista suhtautuu markkinoiden tilanteeseen neutraalisti ja kuinka suuri osa uskoo laskumarkkinaan (bearish).

Kyselyn mukaan markkinoiden nousuun uskoo tällä hetkellä 29 prosenttia vastanneista sijoittajista, neutraaleja on 26 prosenttia ja laskuun uskoo 45 prosenttia. Lukemat ovat synkemmät kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin, sillä historiallisesti nousumarkkinoihin uskovia on ollut 38 prosenttia ja laskumarkkinoihin uskovia 30,5 prosenttia.

Nousumarkkinoihin uskovien määrä on kuitenkin noussut viikossa +5,7 prosenttiyksikköä, kun laskumarkkinoihin uskovien määrä on samalla laskenut 5,6 prosenttiyksikköä.

Optimismia on varmasti ruokkinut uusien koronatartuntojen kasvun hidastuminen Yhdysvalloissa. Trendi on ollut laskeva jo huhtikuun alkupuolelta lähtien. Vielä huhtikuun 4. päivänä Yhdysvalloissa todettiin lähes 35 000 uutta tartuntaa, kun eilen uusien tartuntojen määrä oli enää alle 20 000.

Tukea markkinatunnelmiin ovat antaneet myös keskuspankki Fedin ja liittovaltion tukitoimet. USA.n kongressi valmistelee uutta peräti 3 000 miljardin dollarin liittovaltion koronatukipakettia, joka sisältää muun muassa suoraa tukea kotitalouksille, kunnille ja osavaltioille. Tosin kongressissa republikaanit ovat vastustaneet esitettyä tukimallia.

Jotain sijoittajien optimismista kertoo myös se, että Factsetin mukaan S&P 500 –osakeindeksin 12 kuukauden tulosennusteilla laskettu P/E-kerroin on noussut jo tasolle 21x, mikä on korkein lukema sitten tammikuun 2002.

Viimeisen 20 vuoden aikana USA:n osakekurssien kehitys on siis voimakkaasti riippunut ennustettujen osakekohtaisten tulosten kehityksestä.

Charles Schwab & Co. -yhtiön pääsijoitusstrategi Liz Ann Sonders jakoi Twitterissä kuvaajan, joka näyttää yllättävän ilmiön viime aikaisessa osakekurssien kehityksessä. Osakemarkkinat toipuneet rajusti maaliskuun lopun jälkeen. Vastaavaa ei ole kuitenkaan tapahtunut 12 kuukauden ennustetuille osakekohtaisille tuloksille, vaan ne ovat laskeneet tuon päivämäärän jälkeen.

Sijoittajien kokemuksia vertaislainapalvelusta – tällaisia tuottoja Mintos tarjoaa

Suosittu vertaislainojen markkinapaikka Mintos on tullut tuhansille sijoittajille. Jotkut sijoittajat ovat kertoneet kokemuksistaan julkisesti.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös