Asunnot ja kiinteistöt

Koronakriisistä huolimatta vuokrat jatkavat nousuaan

Lähde: Tilastokeskus.

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat eniten pääkaupunkiseudulla, kertoo Tilastokeskus.

Suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat vuoteen 2015 verrattuna nousseet eniten Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Pienintä vuokrien nousu on ollut Seinäjoella, Kotkassa ja Hämeenlinnassa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet 7,3 prosenttia ja muualla Suomessa 5,8 prosenttia vuodesta 2015.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa Helsingin keskivuokrataso on edelleen korkein koko maassa, 21,1 euroa neliöltä. Viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa Helsingissä keskimääräinen vuokraneliö maksoi 22,7 euroa, Tampereella 15,7 euroa ja Turussa 15,2 euroa.

Suomen Vuokranantajat ry kertoo tiedotteessaan, että vuokranantajat ennakoivat asunnonvuokraamisen vaikeutuvan tulevina kuukausina koronaepidemian edetessä.

Suomen Vuokranantajien huhtikuun alussa tekemässä kyselyssä 56 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ennakoi asunnonvuokraamisen vaikeutuvan tulevina kuukausina koronaepidemian edetessä. Niistä vuokranantajista, jotka ovat vuokranneet asuntonsa viimeisen kuukauden aikana, 42 prosenttia kertoi vuokralaisen löytymisen olleen aiempaa vaikeampaa.

Toisaalta vuokraussivusto Vuokraovi.comin aineiston perusteella huoli vuokramarkkinoiden hyytymisestä saattaa olla aiheeton. Vuokraovi.comin käyttäjämäärät olivat huhtikuun toiseksi viimeisellä viikolla kaikkien aikojen korkeimmat. Etuovi.com ja Vuokraovi.com tavoittivat yhdessä huhtikuun vilkkaimmalla viikolla 1,45 miljoonaa käyttäjää, ja yhteydenottoja vuokranantajille lähetettiin 11 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

”Asunnon vaihto käy edelleen vilkkaana ja asuntoja etsitään entiseen tapaan, jopa vilkkaammin. Näyttää siltä, että asunnonetsijät eivät laita suunnitelmiaan hyllylle poikkeustilanteessakaan”, kommentoi liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comista.

Vuokraovi.comin mukaan vuokralla asumisen suosio on kasvanut vahvasti viime vuosina. Helsingissä ja Tampereella vuokralla asuminen on jo yleisempää kuin omistusasunnossa asuminen. Vuokraovi.comin mukaan ilmiötä selittävät esimerkiksi asunnon vaihtamisen helppous sekä halu asua tietyllä alueella tai tietyn tyylisessä asunnossa, vaikka siihen ei olisi taloudellista mahdollisuutta omistusasunnossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös