Oma talous

Lada Samara nousi yllättäen autoliikkeen katsotuimmaksi autoksi

Kuva: Kamux/Arto Marttinen

Käytettyjä autoja myyvän Kamuxin verkkosivujen kävijätilasto toukokuulta kertoo, että kesä on autoilijoiden mielissä.

Mökkimatkoihin sopivat farmarit ja menevä kesäkatujen Ford Mustang nousivat kärkisijoille.

Mustang nousi yksittäisten katsotuimpien autojen listalla top-10:een Kamux.fi-sivustolla toukokuussa. Yksittäisten autojen kärkisijoilla komeili myös Subaru Impreza, joka on on näyttävä, suurilla vanteilla ja matalalla alustalla varustettu menopeli.

Kuitenkin ajoneuvojen käytännöllisyys pitää pintansa myös. Farmarit ovat mökkimatkoja taittavalle järkevä menopeli Suomen kesässä.

”Järki ja tunteet. Näillä teemoilla voisi kuvata autoja katselevien tunnelmia kesän alussa. Näyttävät menopelit ja kruisailu kesäkaduilla ovat yksi trendi, ja sen rinnalla kotimaan matkat ja mökkeily, jolloin taas tarvitaan runsaasti tilaa”, Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki pohtii.

Ei ole mikään yllätys, että Suomessa suosittu Skoda Octavia nousi vahvasti kärkisijoille katsotuimmissa automalleissa kestosuosikkien eli C- ja E-sarjan Mercedes-Benzien sekä Audi A4:n jälkeen. Skoda Octavia jätti taakseen esimerkiksi Volkswagenin suositut automallit Golfin ja Passatin.

Kamuxin mukaan Octaviassa moni arvostaa erinomaista käytettävyyttä, runsasta tavaratilaa ja hyvää hinta-laatusuhdetta.

Yllätys oli toukokuun katsotuimmaksi yksittäiseksi autoksi noussut legendaarinen Lada Samara.

”Erikoinen kiinnostaa aina, vaikka kyseessä ei olisikaan auto, jota varsinaisesti itselleen suunnittelisi”, Liskonmäki kertoo.

Automerkeissä kärkisijaa pitivät Mercedes-Benz ja BMW. Mercedes-Benzin S—sarjan autot nousivat vahvasti kiinnostuksen kohteeksi. S-sarjan autot ovat materiaaleiltaan ja yksityiskohdiltaan edustustason autoja, joilla on ensiluokkaisia ominaisuuksia niin työn kuin vapaa-ajankin tarpeita varten.

Lada Samara on venäläisen AvtoVAZin valmistama automalli ja alkuperäisen Fiatiin perustuvan Lada-malliston seuraaja, kertoo Wikipedia.

Samara oli ensimmäinen neuvostoliittolainen suuremmissa sarjoissa valmistettu etuvetoauto, ja se oli täysin neuvostoliittolaisten suunnittelema. Auton suunnittelu aloitettiin 1970-luvun puolivälissä ja moottorin suunnittelussa apua saatiin Porschelta.

Samara sai aikoinaan Suomessa hyvän vastaanoton. Myöhemmin sitä jopa koottiin Uudenkaupungin tehtailla ja markkinoitiin nimellä Eurosamara. Samaran myi parhaiten Suomessa vuonna 1989, jolloin sen eri versioita rekisteröitiin yhteensä yli 5 700 kappaletta. Automallikohtaisessa myyntitilastossa se oli tuona vuonna kuudennella sijalla.

Ensimmäiset suomalaisten alkuperäisestä mallista kehittelemät eurosamarat valmistuivat Uudenkaupungissa vuonna 1996. Autojen myynti ei kuitenkaan vastannut odotuksia, koska niiden hinta nousi liian korkeaksi Venäjällä tehtyihin autoihin verrattuna. Samaran valmistus Uudessakaupungissa päättyi jo runsaan kahden vuoden kuluttua vuonna 1998. 

Kamux.fi:n toukokuun katsotuimmat yksittäiset autot

1. Lada Samara

2. Wilson Tool Motorhome

3. Subaru Impreza

4. Mercedes-Benz S

5. Audi A4

6. Mercedes-Benz S

7. Opel Adam

8. Mercedes-Benz S

9. Ford Mustang

10. Ford Focus RS

Kamux.fi:n toukokuun katsotuimmat automerkit

1. Mercedes-Benz

2. BMW

3. Volkswagen

4. Volvo

5. Audi

6. Toyota

7. Ford

8. Skoda

9. Opel

10. Nissan

Kamux.fi:n toukokuun katsotuimmat automallit

1. Mercedes-Benz, C-sarja

2. Mercedes-Benz, E-sarja

3. Audi A4

4. Skoda Octavia

5. Volkswagen Golf

6. Volkswagen Passat

7. Audi A6

8. Volvo V60

9. BMW 520

10. Volvo V70

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös