Markkinatietoa

Osakemarkkinoilla paras vuosineljännes sitten teknohuuman

Maaliskuun kurssilaskun jälkeen osakkeet nousivat 20 prosenttia huhtikuun alusta kesäkuun loppuun.

Osakemarkkinoilla on nähty kuluvan vuoden aikana poikkeuksellisen nopeita käänteitä. Maaliskuussa keskeiset maailman osakeindeksit laskivat pahimpina päivinä peräti 10 prosenttia, kun koronakriisi ja öljyn hinnan romahtaminen saivat sijoittajat haukkomaan henkeään. Ennätyksellisen nopeata karhumarkkinaa seurasi keväällä poikkeuksellisen nopea kurssinousu, joka johtui sijoittajien optimistisuuden kasvusta koronakriisin selättämisessä.

Nopeiden kurssiliikkeiden lisäksi osakemarkkinoiden tilanne on harvinainen myös osakekurssien ja reaalitalouden välisen poikkeuksellisen eriytymisen vuoksi. Vastaavia tilanteita on historiassa nähty osakekuplien aikana, joista esimerkkeinä 1920-luvun lopun pörssikupla Yhdysvalloissa sekä vuosituhannen vaihteen globaali teknokupla. Kummassakin tapauksessa yhtiöiden taloudellisiin lukuihin suhteutettuna yhtiöiden osakekurssit kohosivat poikkeuksellisen korkealle ennen kuplien puhkeamista. IT-kupla oli tosin osittain erilainen kuin 1920-luvun pörssikupla, koska se liittyi yhteen osakemarkkinoiden sektoriin. Sen osalta se muistutti finanssikriisiä, joka sai alkunsa kiinteistökuplasta Yhdysvalloissa.

Tämän hetken osakemarkkinoiden tilanne jakaa mielipiteitä. Osa rahoitusalan ammattilaisista uskoo yhä nopeaan v-muotoiseen talouden elpymiseen. Suurin osa asiantuntijoista arvioi kuitenkin elpymisen olevan hidasta ja kestävän vuosia.

Optimististen mielestä osakemarkkinoiden kurssinousu oli kevään aikana perusteltu, sillä talous elpyy jo tänä vuonna lähes samalle tasolle kuin se oli ennen koronakriisiä. Hitaampaan talouden elpymiseen uskovat sitä vastoin pelkäävät osakemarkkinoiden olevan kuplassa, ja uskovat osakekurssien laskevan todellisuuden iskiessä optimisteille.

Historian perusteella talouden elpyminen kriisejä edeltävälle tasolle kestää useita vuosia. Harvardin professorit Carmen Reinhart ja Kenneth Rogoff ovat tulleet tunnetuksi aiempia finanssikriisejä koskevista tutkimuksistaan. Professorit huomasivat, että toisen maailmansodan jälkeisten finanssikriisien jälkeen kesti keskimäärin neljä vuotta, kunnes bruttokansantuote kohosi kriisiä edeltävälle tasolle. Suuren 1930-luvun laman jälkeen toipuminen vei peräti 10 vuotta.

Toisaalta keskuspankkien massiivinen elvytys voi nopeuttaa koronakriisistä palautumista. Ongelmana on kuitenkin se, että keskuspankit eivät voi hävittää koronaa. Sen vuoksi osakemarkkinoilla on jatkossakin odotettavissa nopeita kurssimuutoksia, kun sijoittajien arviot pandemian selättämisestä ja reaalitalouden elpymisestä muuttuvat uutisvirran ja tilastojulkistusten mukana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös