Markkinakommentit

BlackRock: Sijoitusympäristö muuttuu perusteellisesti

Koronakriisillä on pitkäaikaisia vaikutuksia talouden rakenteisiin ja sijoitustuottoihin.

BlackRock Investment Institute käy läpi puolivuotiskatsauksessaan markkinoiden näkymiä ja varsinkin koronapandemian vaikutuksia.

Koronaviruksen aiheuttama shokki kiihdyttää rakenteellisten trendien kehittymistä. Näitä trendejä ovat eriarvoisuus, deglobalisaatio, makrotalouspolitiikka ja vastuullisuus. Tämä muuttaa sijoitusmaisemaa perusteellisesti ja vaikuttaa oleellisesti sijoittajien saamiin tuloksiin, BlackRock arvioi.

Kolme sijoitusteemaa – aktiivisuuden käynnistyminen uudelleen, politiikan mullistus ja aito kestokyky – heijastavat nopeasti muuttuvaa maailmaa. BlackRockin mielestä sijoittajien on nyt tärkeintä tarkastella strategisten sijoitusvalintojensa kestävyyttä trendien näkökulmasta.

Koronaviruksen aiheuttama talouden supistuminen on aluksi suurempi kuin suuressa finanssikriisissä, mutta BlackRock uskoo sen kumulatiivisen vaikutuksen talouteen olevan pienempi, kunhan poliittiset vastatoimet ovat riittävän suuria iskun pehmentämiseksi.

Normaalit suhdanteet eivät tällä hetkellä päde, BlackRock uskoo. Markkinoilla on nyt kolme suunnannäyttäjää: 1) miten menestyksekkäästi taloudet käynnistävät talouttaan uudelleen mutta pitävät viruksen hallinnassa, 2) onko elvytys riittävää ja ulottuuko se kotitalouksiin ja yrityksiin ja 3) tuleeko esiin merkkejä talouden haavoittuvuuksista tai pysyvistä tuotantokapasiteetin ongelmista.

Markkinat seuraavat haukan lailla muutoksia näissä kolmessa tekijässä. Mahdollinen tartuntojen toinen aalto ja politiikan väsähtäminen ovat suuria riskejä vuoden toisella puoliskolla, BlackRock varoittaa.

Shokki vaikuttaa talouteen vielä pitkään.

BlackRockin mukaan poliitikot kanavoivat rahaa suoraan yksityissektorille, ja velan monetisointi on mahdollista myöhemmin. Pandemia vahvistaa verkkokaupan ja vastuullisuuden kaltaisia rakenteellisia trendejä, edistää deglobalisaatiota ja geopoliittista sirpaloitumista.

Sijoittajat painivat nyt näiden ongelmien kanssa. Siksi BlackRock korostaa kolmea strategista näkökulmaa sijoitussuunnitelmissa.

Keskuspankit ovat sitoutuneet pitämään korot alhaalla, mikä mahdollistaa ennennäkemättömän finanssipoliittisen elvytyksen. Yhdessä tarjontashokkien riskin kanssa tämä nostaa inflaation nousun mahdollisuutta keskipitkällä aikavälillä ja haastaa valtion joukkolainojen roolia tasapainottajana strategisella aikajanalla.

Pandemia on kiihdyttänyt rakenteellista muutosta kohti vastuullisuutta.

Deglobalisaatio ja markkinoiden sirpaloituminen vaativat keskittymistä aitoon kestokykyyn: hajauttamista sellaisten yritysten, toimialojen ja maiden kesken, jotka ovat hyvissä asemissa hyötyäkseen trendeistä.

Taktisesti BlackRock on kohtuullisen riskinoton kannalla ja pitää ylipainon yrityslainoissa. Rahastoyhtiö suosii laadukkaita kohteita, joilla on vahva poliittinen tuki.

Yrityslainat ovat tuottaneet erinomaisesti kevään ja
alkukesän aikana. Hyvät tuotot yrityslainoissa ovat olleet seurausta riskimarginaalien kaventumisesta, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa. Varsinkin riskiyrityslainojen marginaalit ovat laskeneet hänen mukaansa nopeassa tahdissa.

Riskimarginaalit nousivat koronakriisin myllerryksessä hetkessä noin neljästä prosentista jopa yli 10 prosenttiin hetkellisesti. Nyt on tultu alaspäin jo alle kuuden prosentin riskimarginaaleihin. Riskimarginaalien lasku johtuu ennen kaikkea keskuspankkien elvytyksestä.

Lue myös tämä: Rahastojätin toimitusjohtaja Larry Fink varoittaa: Osakkeet ovat liian hintavia

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös