Kasvuosakkeet

Analyytikko: Nesteen osakkeessa on yhä nousuvaraa

Neste osakekurssi sijoittaminen talous pörssi

Danske Bank antaa Nesteen osakkeelle yhä ostosuosituksen ja nosti osakkeen tavoitehintaa.

Nesteen toisen vuosineljänneksen tulos oli vahvasti kaksijakoinen. Nesteellä oli jälleen vahva neljännes uusiutuvissa tuotteissa, mutta öljytuotteissa huhti-kesäkuu oli ennennäkemättömän heikko jalostusmarkkina.

Jalostamoyhtiön vertailukelpoinen liikevoitto laski toisella vuosineljänneksellä 255 miljoonaan euroon vertailukauden 367 miljoonasta eurosta. Liikevoiton lasku oli kuitenkin analyytikoiden 210 miljoonan euron konsensusennustetta selvästi alhaisempi. Joten tuloskehitys oli positiivinen yllätys.

Uusiutuvien tuotteiden toisen neljänneksen tulos nousi viimevuotisesta: vertailukelpoinen liikevoitto oli 314 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 286 miljoonaa. Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali laski kuitenkin rajusti 4,76 dollariin barrelilta viime vuoden 9,42 dollarista.

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker kertoi, että uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta osoittautui varsin kestäväksi ja ylsi uuteen ennätykseen neljänneskohtaisissa myyntimäärissä.

”Öljytuotteet-liiketoiminta kärsi sen sijaan ennennäkemättömän heikosta jalostusmarkkinasta kysynnän romahdettua maailmanlaajuisesti koronapandemian seurauksena, ja segmentti oli tappiollinen. Marketing & Services teki olosuhteisiin nähden hyvän tuloksen, kun otetaan huomioon myös Venäjän liiketoimintamme taannoinen myynti”, toimitusjohtaja kiteyttää.

Kolmas vuosineljännes lupaa hyvää

Puolivuotiskatsauksessa Neste kertoi, että näkyvyys globaaliin talouskehitykseen on edelleen erittäin huono koronapandemian vuoksi. Siksi yhtiö odottaa merkittävän epävakauden jatkuvan öljytuotteiden sekä uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla.

Uusiutuvan dieselin myyntimäärien odotetaan pysyvän suhteellisen vakaina kolmannella neljänneksellä koronapandemian markkinavaikutuksista huolimatta.

Neste odottaa konsernin koko vuoden 2020 investointien olevan noin 850 miljoonaa euroa ilman mahdollisia yritysostoja. Koko vuoden investointien arvioitiin aiemmin olevan noin 950 miljoonaa euroa. Neste ei antanut arviota koko vuoden tuloskehityksestä.

Danske Bankin sijoitusasiantuntijat tapasivat Nesteen johtoa. Se lisäsi pankin uskoa Nesteen kasvutarinaan.

”Tavattuamme johdon olemme optimistisempia Nesteen Q3-suoriutumista kohtaan. Kysyntää Renewable Products -segmentissä kuvataan hyvin vahvaksi ja jatkuvasti kireä raaka-ainemarkkina vaikuttaa olevan hallinnassa”, kertoo Danske Bankin analyytikko Antti Koskivuori pankin aamukatsauksessa.

Uusiutuvien tuotteiden divisioonan marginaali tulee elpymään merkittävästi kolmannella vuosineljänneksellä, minkä tämänhetkinen FactSet-konsensus vaikuttaa aliarvioivan, Koskivuori ennustaa.

”Konsensus vaikuttaa liian varoivaiselta Q3:n ja FY 2020:n suhteen. Nostamme marginaaliskenaariotamme Renewable Products -segmentille H2 20:lle, samalla kun heikot öljynjalostusmarginaalit ja heikompi USA:n dollari suhteessa euroon vaikuttavat tulosennusteisiimme negatiivisesti, pääasiassa 2021:stä eteenpäin”, analyytikko kertoo.

Osakkeen arvostuskerroin yli historiallisen tason

Nesteen osake on treidannut hyvin vahvasti maaliskuun puolivälistä lähtien, ja sen noustua 44 prosenttia vuoden alusta. Osake treidaa EV/EBIT 2021E arvostuskertoimella 18,2x, mikä on 29 prosenttia yli kahden vuoden historiallisen keskimääräisen arvostuskertoimen 14,1x, laskee Koskivuori.

Danske Bank perustaa 12 kuukauden tavoitehinnan 53 euroa osien summa -analyysiin. Aiempi tavoitehinta oli 47 euroa.

Nestettä seuraa 18 analyytikkoa, joista kuuden suositus on osta, neljän lisää, viiden pidä ja kolmen vähennä. Analyytikoiden konsensusennuste on, että yhtiön osakekohtainen tulos laskee viime vuoden 2,3 eurosta 1,25 euroon tänä vuonna, mutta nousee ensi vuonna 1,7 euroon.

Tämän vuoden konsensuksen mukaisella osakekohtaisella tuloksella laskettu Nesteen P/E-kerroin on 36x.

Löydä sopivin Osakesäästötili

  • Osakesäästötilinavulla pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan ulko- tai kotimaiseen pörssiin listattuja osakkeita.
  • Osakesäästötilien hinnat vaihtelevat ja palveluntarjoajia on useita. 
  • VertaaEnsin.fi on Suomen ensimmäinen palvelu, jonka kautta onnistuu osakesäästötilien vertailu.
  • Vertaamme puolestasi useat osakesäästötilit ilmaisesti ja helposti. Näet eri tilien ominaisuudet ja hinnat ennen kuin teet päätöksen.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös