Yritysuutiset

Sanomalehtipaperin valmistuksen alasajo jatkuu – nyt Stora Enso suunnittelee tehtaan sulkemista

Kuluttajakysynnän muutos on johtanut maailmanlaajuiseen sanomalehtipaperituotannon ylikapasiteettiin.

Metsäyhtiö UPM kertoi viime kuussa suunnittelevansa Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista Suomessa, Shottonin paperitehtaan myyntiä Walesissa sekä UPM Communication Papersin liiketoimintatiimien toiminnan tehostamista, jotta liiketoiminta-alueen kilpailukyky voidaan varmistaa.

Paino- ja kirjoituspaperien kysynnän pitkäaikainen lasku ja talouden näkymien heikentyminen vaativat yhtiön mukaan ripeitä ja päättäväisiä toimia UPM Communication Papersin kilpailukyvyn varmistamiseksi. Supistuvilla markkinoilla sekä yhtiön toimintojen että paikallisen liiketoimintaympäristön kilpailukyvyllä on erittäin suuri merkitys.

Nyt myös Stora Enso suunnittelee sanomalehtipaperikoneen sulkemista.

Stora Enso kertoi tänään, että se aloittaa työntekijöitä koskevat yt-neuvottelut Hylten tehtaalla Ruotsissa liittyen suunnitelmaan tehtaan uudelleenjärjestelyistä. Suunnitelma sisältää paperikone PK3:n ja keräyspaperista massaa valmistavan siistaamon sulkemisen pysyvästi. Suunniteltujen uudelleenjärjestelyjen jälkeen tehdas tuottaisi sanomalehtipaperia pelkästään termomekaanisesta massasta (TMP), mikä parantaisi tehtaan kilpailukykyä. Suunnitellut uudelleenjärjestelyt ja PK3:n sulkeminen vaikuttaisivat enintään 140 työntekijään. Suunnitelman mukaan paperikone suljettaisiin vuoden 2020 loppuun mennessä ja siistaamo viimeistään vuoden 2021 toisella neljänneksellä.

Uudelleenjärjestelyt toisivat vuositasolla Stora Ensolle 14 miljoonan euron säästöt. Yhtiö kirjaa noin 12 miljoonan euron uudelleenjärjestelykulut vuoden 2020 kolmannen neljänneksen tulokseen vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä. Erästä noin kahdeksalla miljoonalla eurolla on kassavaikutus. Suunnitellulla paperikoneen ja siistaamon sulkemisella ei ole merkittävää vaikutusta Stora Enson liikevaihtoon tai operatiiviseen liiketulokseen.

”Kuluttajakäyttäytymisen muuttuminen vähentää sanomalehtipaperin kysyntää maailmalla edelleen, eikä kysynnän odoteta palautuvan. Muutos on johtanut maailmanlaajuiseen ylikapasiteettiin, alhaisiin käyntiasteisiin ja Hylten tehtaan heikkoon kannattavuuteen. Suunnitellut toimet parantaisivat tehtaan kilpailukykyä. Stora Enso on jo investoinut tehtaan tulevaisuuteen panostamalla muotoonpuristettujen kuitutuotteiden ja biokomposiittien tuotantoon”, sanoo Paper-divisioonan johtaja Kati ter Horst.

Hylten tehtaan kahden sanomalehtipaperikoneen vuosikapasiteetti on 480 000 tonnia. Suunnitelman mukaan tuotanto Hylten tehtaalla jatkuisi yhdellä linjalla, sanomalehtipaperikoneella PK4. Toisen paperikoneen sulkeminen vähentäisi Stora Enson sanomalehtipaperituotannon vuosikapasiteettia 26 prosenttia, eli 235 000 tonnia. Tämä on neljä prosenttia koko Euroopan sanomalehtipaperin kapasiteetista. Suunniteltu sulkeminen vähentäisi Stora Enson koko paperintuotantokapasiteettia viisi prosenttia.

Stora Enso jatkaa sanomalehtipaperin valmistusta Hylten, Langerbruggen ja Sachsenin tehtailla. Hylten tehtaan PK3:n sulkeminen ei vaikuta Stora Enson sanomalehtipaperin tarjontaan ja asiakkaita pystytään palvelemaan entiseen tapaan.

Stora Enson osake on tänään 3,0 prosentin nousussa noin kello 13.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös