Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Ekonomistit: Kiina elpynyt poikkeuksellisen nopeasti koronakriisistä

Kiinan merkittävät rajoitustoimet pandemian leviämisen hillitsemiseksi ovat tehonneet, arvioivat Handelsbankenin ekonomistit.
Shanghai Kiina metropoli kaupunki maailmantalous talous Shanghai Kiina metropoli kaupunki maailmantalous talous
Kiinan suurin kaupunki Shanghai.

Kiinan merkittävät rajoitustoimet pandemian leviämisen hillitsemiseksi ovat tehonneet, arvioivat Handelsbankenin ekonomistit.

Handelsbankenin markkinakatsauksessa pankin ekonomistit Timo Hirvonen ja Janne Ronkainen muistuttavat, että Kiinan bruttokansantuote on jo noussut pandemiaa edeltäneen tason yläpuolelle.

”Tämä on ollut poikkeuksellista moniin muihin maihin nähden. Kolmannella vuosineljänneksellä Kiinan BKT kasvoi 4,9 prosenttia vuodentakaisesta”, ekonomistit toteavat.

Kiinan talouden nopea elpyminen on Hirvosen ja Ronkaisen mukaan pitkälti sen ansiota, että maassa saatii kevään toimien avulla koronavirusten leviäminen hallintaan.

”Koronatartuntojen määrä on noussut huhtikuun jälkeen vain vähäisesti maan suuri väestömäärä huomioiden, eivätkä koronatartuntojen uudet aallot ole Kiinaa koetelleet. Myös koronakuolleisuus on suhteellisesti jäänyt hyvin pieneksi esimerkiksi moniin Euroopan maihin tai Yhdysvaltoihin verrattuna.”

Koronapandemian taltuttamisen ansiosta myös maan kotimainen kysyntä on elpynyt tuntuvasti kesän ja syksyn aikana. Handelsbankenin ekonomistien mukaan vähittäiskaupan volyymi nousi lokakuussa jo koronapandemiaa edeltäville tasoille ja palvelusektorin luottamus enteilee kysynnän vahvistumista myös lähikuukausille.

Myös ostopäällikköindeksi kertoo samaa tarinaa. Kiinan palvelusektorin virallinen PMI-indeksi kohosi lokakuussa vahvimmilleen seitsemään vuoteen.

Hirvosen ja Ronkaisen mukaan Kiinan erityispiirteenä talouden elpymisessä on kuitenkin ollut se, että se on toistaiseksi ollut pitkälti teollisuustuotannon ja investointien vetämää. Pandemiaa edeltäneenä ajanjaksona Kiinakin kulki kohti kulutusvetoisempaa taloutta.

Euroopan tilanne näyttää nyt selvästi Kiinaa synkeämmältä.

Euroalueen palvelujen PMI-indeksi putosi heikoimmaksi toukokuun jälkeen ja teollisuuden ja palvelujen yhdistetty indeksi heikentyi selvästi alle 50 lukeman. Euroalueen uudet koronakriisin rajoitustoimet iskevät nyt siis rajusti erityisesti palvelusektoriin.

USA:ssa puolestaan palvelujen PMI-indeksi kohosi lokakuussa korkeimmilleen vuoden 2015 jälkeen ja myös teollisuuden indeksi on toipunut hyvin koronapudotuksesta.

Kiinan hyvä talouskehitys antaa tukea myös alueen osakemarkkinoille.

Varainhoitoyhtiö Front on siirtänyt sijoituksia jo pidempään vahvassa alipainossa olleille kehittyville markkinoille.

”Suosimme varsinkin Aasiaa ja olemme kasvattaneet sijoituksia Kiinan osakemarkkinoille ja laajemmin Aasiaan, pois lukien Japani. Kehittyvillä markkinoilla suosimme kulutuskysynnän kasvusta hyötyviä yhtiöitä, joiden painoa on lisätty osakeallokaatiossa”, Frontin päästrategi Vesa Engdahl kertoo.

Engdahl muistuttaa myös, että kehittyvien markkinoiden näkymiin on vaikuttanut paitsi USA:n presidentinvaalien lopputulos, myös vastikään Aasiassa solmittu laaja vapaakauppasopimus.

Kauppasopimus sitoo alueen talouksia yhteen ja vähentää USA:n merkitystä monelle Aasian maalle, Engdahl päättelee.

Myös osakkeiden arvostuskertoimet ovat Engdahlin mukaan edelleen kehittyvissä talouksissa houkuttelevia.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Timo Vuori Keskuskauppakamari

Joe Bidenin infrauudistukset avaavat Suomelle uusia mahdollisuuksia

Seuraava artikkeli
Stig Gustavson Konecranes

Stig Gustavson ampuu alas väitteet Konecranes Cargotecin iltalypsystä - "en voinut rähinöidä fuusion julkistamisessa"