Kasvuosakkeet

Nokian 5G-liiketoiminnan suunta jakaa analyytikoiden mielipiteitä

Nokian tulevan kehityksen kannalta suurin huomio keskittyy sen 5G-liiketoimintaan. Analyytikoiden näkemykset vaihtelevat.

Nokian liikevoitto laski loka-joulukuussa odotettua vähemmän. Yhtiö ei kuitenkaan odota myynnin kasvua tälle vuodelle. Nokian raportoitu liikevaihto laski vuoden viimeisellä neljänneksellä viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna johtuen pääasiassa Mobile Access -liiketoiminnan verkkojen käyttöönotto- ja suunnittelupalvelujen laskusta, jota radioverkkotuotteiden kysynnän kasvu osittain tasoitti.

Viimeisen neljänneksen liikevaihto kuitenkin kasvoi yhdellä prosentilla ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

Nokian liikevoitto laski odotettua vähemmän. Vuoden loka-joulukuussa liikevoitto laski 1 090 miljoonaan euroon vertailukauden 1 134 miljoonasta eurosta. Analyytikot odottivat keskimäärin hieman alle 940 miljoonan euron liikevoittoa.

Vaikka Nokian osake laski tulosraportin julkistuksen jälkeen torstaina ja perjantaina yhteensä lähes 5,5 prosenttia, näkee Danske Bankin analyytikko tulosraportissa ”aikaisia merkkejä kohenemisesta”.

”Uskomme Nokian olevan klassinen ’turnaround story’ (vaikka onkin viivästynyt paljon), jossa johto laittaa puheensa toteutumaan. Olemme jo alkaneet aistia parannuksia Mobile Networks -tuoteportfoliossa (5G) ja uskomme, että tämä tukee vähitellen taustalla olevaa myyntikatetta vuonna 2021”, toteaa Danske Bankin analyytikko Fredrik Lithell pankin aamukatsauksessa.

Käänne parempaan ei Lithellin mukaan välttämättä näy heti, koska Nokian odotetaan näkevän laskua Mobile Networksin liikevaihdossa Verizon tappion vuoksi. Uudet sopimukset lupaavat analyytikon mukaan kuitenkin hyvää.

”Useita sopimuksia on silti tulossa vuonna 2021 ja ajoitus paremmalla tuoteportfoliolla voi osoittautua positiivisesti vaikuttavaksi trendiksi.”

Uudet 5G-sopimukset herättävät toiveita, markkinaosuuksien menetys pelkoa

Vaikka Nokian muut segmentit edistyvät myös hyvin, ne ovat Mobile Networksin 5G-liiketoiminnan varjossa, analyytikko toteaa. Uusilla 5G-sopimuksilla on iso merkitys.

”Uskomme kuitenkin, että 5G Core-sopimukset Softbankin kanssa ovat merkki vahvuudesta ja että Google ja Nokia tekevät yhteistyötä uusien pilvipohjaisten 5G Core –ratkaisujen kehittämisessä”, Lithell toteaa.

Inderesin analyytikot Mikael Rautanen ja analyytikko Atte Riikola ovat Nokian puhelinverkkoliiketoiminnan lähiajan näkymistä pessimistisempiä. Heitä huolettaa yhtiön mobiiliverkkojen markkinaosuustappiot ja hintaeroosio.

”Nokia tavoittelee vuonna 2021 noin 25–27 %:n markkinaosuutta ilman Kiinaa (2020: 27–28 %). Yhtiön 4Gasennuskannasta vain 80 % on saatu konvertoitua 5G-asiakkaiksi, mikä kertoo tuntuvasta markkinaosuuden menetyksestä teknologiasukupolvien välisessä siirtymässä”, Rautanen ja Riikola toteavat artikkelissaan.

Inderesin analyytikot muistuttavat lisäksi, että Nokia kommentoi hintaeroosion paineen kasvua, mikä on lievästi huolestuttavaa.

Nokian itsensä mukaan ennakoidut markkinaosuustappiot eivät heijastele teknologisen kilpailukyvyn heikentymistä, vaan yhtiö etenee suunnitellusti mobiiliverkkojen tuotteiden kilpailukyvyn vahvistamisessa.

Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan yhtiön vuoden 2021 tärkeimpiä tavoitteita ovat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän muutosohjelman loppuunsaattaminen ja pohjan luominen sen kannattavuuden parantamiselle.

Nokia voitti viimeisen neljänneksen aikana 79 uutta asiakkuutta yksityisissä langattomissa verkoissa sekä julkisti merkittävät kumppanuudet AT&T:n ja Verizonin kanssa.

Onko Nokian osake aliarvostettu?

Nokian EV/sales -kerroin 0,8 vuosille 2021- 2022 on Danske Bankin mielestä liian alhainen ja antaa nousupotentiaalia pitkällä aikavälillä.

Inderesin mukaan puolestaan Nokian markkinaosuustappioiden ja viimeaikaisen kurssinousun jälkeen osakkeen tuotto/riski -suhde kallistuu yhä epäsuotuisalle puolelle.

”Nokian nykyinen noin 19 miljardin euron velaton markkina-arvo ei juurikaan anna arvoa mobiiliverkkoyksikölle ja näemme yhtiön osissa piilevää arvoa”, Inderesin analyytikot toteavat.

Rautasen ja Riikolan mukaan yhtiön ”piiloarvon” purkautuminen vaatii kuitenkin mobiiliverkkojen tervehdyttämistä, minkä osalta matka on vielä alussa.

”Nokian osake voi tarjota edelleen kohtalaisen hyvän tuoton tulevina vuosina, mikäli yhtiön käännematka onnistuu hyvin. Riskeihin nähden emme kuitenkaan pidä tuotto-odotusta riittävän houkuttelevana”, Inderesin analyytikot toteavat.

Inderes nosti Nokian osakkeen tavoitehinnan 3,5 eurosta 3,6 euroon ja toistaa osakkeen vähennä-suosituksen. Vaikka Danske Bank laski Nokian kuluvan vuoden tulosennustetta, pitää se puolestaan osakkeen 12 kuukauden tavoitehinnan 4,0 eurossa. Danske Bank toistaa Nokian ostosuosituksen. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös