Kasvuosakkeet

Valmet on väkevässä tulosvireessä – analyytikon mielestä osake yhä aliarvostettu

Valmetin loka-joulukuun tulosraportti oli duurivoittoista luettavaa kaikilta osin.

Konepajayhtiön liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa kuusi prosenttia vertailukaudesta 1 167 miljoonaan euroon. Liikevaihto kasvoi Paperit-liiketoimintalinjalla, pysyi edellisvuoden tasolla Palvelut- ja Automaatio-liiketoimintalinjoilla ja laski Sellu ja energia -liiketoimintalinjalla.

Saadut tilaukset laskivat kuitenkin seitsemän prosenttia 940 miljoonaan euroon. Saadut tilaukset kasvoivat Paperit-liiketoimintalinjalla, pysyivät edellisvuoden tasolla Automaatio-liiketoimintalinjalla ja laskivat Palvelut- ja Sellu ja energia -liiketoimintalinjoilla.

Saadut tilaukset kasvoivat Kiinassa ja Aasian ja Tyynenmeren alueella ja laskivat Etelä-Amerikassa, EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka) ja Pohjois-Amerikassa.

Konepajayhtiön tulos ennen rahoituseriä vuosi vertailukauden 118 miljoonasta eurosta peräti 146 miljoonaan euroon. Tuloskasvu ylitti analyytikoiden odotukset selvästi, sillä konsensusennuste oli 122 miljoonaa euroa pienellä vaihteluvälillä.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laineen mukaan koronapandemia ei ole haitannut Valmetin liiketoimintaa.

”Matkustusrajoitukset ja matalammat kapasiteetin käyttöasteet graafisen paperin tuotannossa vaikuttivat negatiivisesti Palveluiden saatuihin tilauksiin ja liikevaihtoon, mutta pandemialla ei ollut suuria vaikutuksia Valmetin projektiliiketoimintaan. Markkinoiden aktiivisuus oli vuonna 2020 erityisen vahvaa Kiinassa, jossa vuosi 2020 oli ennätysvuosi Valmetille”, Laine toteaa.

Laineen mukaan Valmet otti käyttöön monia uusia digitaalisia työkaluja ja ratkaisuja liiketoiminnan harjoittamiseen ja asiakkaiden palvelemiseen. Niitä voidaan käyttää Valmetin ja asiakkaiden prosessien parantamiseen myös pandemian jälkeen.

Nelesin osto kiinnostaa edelleen

Laineen mukaan Valmet on noudattanut yrityskauppastrategiaa, jonka mukaan se ”tekee tarkkaan harkittuja yritysostoja” jotka perustuvat selkeään teolliseen logiikkaan.

Valmet hankki vuoden 2020 kesäkuussa itselleen 14,9 prosentin omistusosuuden Neles-yhtiöstä ja kasvatti omistuksensa vähitellen 29,5 prosenttiin.

”Valmetin ja Neleksen mahdollinen yhdistyminen muodostaisi pohjoismaisen, maailmanlaajuisesti toimivan markkinajohtajan, jolla on ainutlaatuinen tuotevalikoima globaalille prosessiteollisuudelle sekä erinomainen potentiaali pitkäaikaiseen arvon tuottamiseen osakkeenomistajille”, Laine toteaa.

Valmet arvioi, että lyhyen aikavälin markkinanäkymä automaatiolle on parantunut hyväksi (aiemmin hyvä/tyydyttävä), lyhyen aikavälin markkinanäkymä pehmopaperille on parantunut hyväksi (aiemmin tyydyttävä) ja lyhyen aikavälin markkinanäkymä energialle on laskenut heikoksi (aiemmin tyydyttävä).

Valmet toistaa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellulle sekä kartongille ja paperille ja tyydyttävän/heikon markkinanäkymän palveluille.

Yhtiö arvioi liikevaihdon vuonna 2021 pysyvän edellisvuoden tasolla verrattuna vuoteen 2020. Myös vertailukelpoinen tulos pysyy vuonna 2021 pysyy edellisvuoden tasolla verrattuna vuoteen 2020.

Osake on aliarvostettu

Analyysitalo Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi, että Valmetin tulosraportti ylitti Inderesin odotukset kaikissa keskeisissä osioissa – niin liikevaihdossa, tilauksissa, tuloksessa kuin ohjeistuksessakin.

”Teimme raportin jälkeen positiivisia ennustemuutoksia sekä vuodelle 2021 että etenkin vuosille 2022-2023 (taustalla metsäsektorin monelta osin pirteät investointisuunnitelmat ja paraneva markkinatilanne)”, Viljakainen toteaa Inderesin yhtiöraportissa.

Inderes odottaa nyt Valmetin oikaistun EBITA:n pysyvän lähivuosina maltillisessa kasvussa, mikä heijastelee liikevaihdon pientä kasvua, yhtiön parantunutta suorituskykyä ja paranevaa tuotemixiä.

”Alariveillä odotamme tuloskasvun olevan vielä piirun nopeampaa (EPS 2021e-2023e CAGR 7 %), sillä Nelesistä nostaa vuodelle 2021 Valmetin tulosta arviolta 15 MEUR:lla ja konsensuksen odotukset Nelesinkin suhteen ovat lähivuosille positiivisia”, Viljakainen toteaa.

Valmetin P/E-kertoimet Inderesin tulosennusteilla vuosille 2021 ja 2022 ovat 16x ja 15x. Vahvan taseen paremmin huomioivat EV/EBIT-kertoimet ovat 12x ja 11x.

”Kertoimet ovat Valmetin 5 vuoden mediaanien tienoilla yhtiön parantuneesta laadusta huolimatta ja myös suhteellisesti osake on aliarvostettu”, Viljakainen toteaa.

Inderesin arvion mukaan Valmetin maltillinen tuloskasvu ja vajaan neljän prosentin osinkotuotto tarjoavat yhä riittävän hyvän tuotto-odotuksen seuraavalle 12 kuukauden jaksolle.

Inderes nosti Valmetin tavoitehinnan aiemmasta 25 eurosta 30 euroon. Suositus on edelleen lisää.

Valmetin hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 0,90 euroa osakkeelta. Ehdotettu osinko vastaa 58 prosenttia nettotuloksesta.

Valmetin osake nousi torstaina 4,4 prosenttia positiivisen tulosraportin siivittämänä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös