Talouden trendit

Ruotsin Bravida on Caverionin kovin kilpailija – Bravidan ex-toimitusjohtaja yllättäen Caverionin johtoon

Lähtevätkö ruotsalaiset jälleen operoimaan suurta yrityskauppaa Suomessa?

Caverionin toimitusjohtaja Ari Lehtoranta jätti tai joutui jättämään yhtiönsä viikonvaihteessa.

Yllätysvedoksi voi nostaa sen, että Caverionin hallituksen puheenjohtaja, ruotsalainen Mats Paulsson siirtyy konsernin johtoon eli väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi. 

Paulsson toimi Bravidan toimitusjohtajana vuosina 2010 ja 2012 välisenä aikana sekä osallistui myös konsernin hallitustyöskentelyyn. 

Ihmetystä on pörssipiireissä nostanut se, miksi yksikään Caverionin johtoryhmän jäsenistä ei kelvannut väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi Lehtorannan nopean eron jälkeen. Esimerkiksi varatoimitusjohtaja ja Kone-taustainen Thomas Hietto jäi sivuun. 

Paulsson tuntee entisen työkokemuksensa kautta läpikotaisin Ruotsin johtavan kiinteistötekniikan yhtiön Bravidan liiketoiminnan siinä kuin Caverionkin. 

Bravida on edennyt nopein yritysostoin muiden Pohjoismaiden ohella myös Suomessa, jossa yhtiö teki viime tilikaudella noin 133 miljoonan euron liikevaihtoa. Kansainväliset ja pankkien rahastot lukeutuvat Bravidan suurimpiin omistajiin ja vallankäyttäjiin. 

Koneesta tunnettu Antti Herlin ja Henrik Ehrnroothin perhe ovat pysyneet suurina omistajina Caverionissa aivan pörssilistautumisen alusta saakka. Sinituotteesta tunnettu Ilkka Brotherus kuuluu myös Caverionin merkittäviin omistajiin. 

Tukholmaan pörssiin listattua Bravidaa voi samalla luonnehtia erittäin kasvuhakuiseksi yhtiöksi, joka on toistaiseksi ottanut Suomessa liikevaihtoa lähinnä pienemmillä yritysostoilla.  

Parin vuoden takaisten markkinahuhujen mukaan Bravida havitteli Lemminkäisen Talotekniikkaa ja ehkä Are-konsernia, joka kuulu nyt Maarit Toivasen hallinnoimaan Conficapiin. Are osti sitten Lemminkäisen talotekniikan. 

Bravida ja Caverion kisaavat muun muassa kiinteistötekniikan palveluissa etenkin Suomessa ja Ruotsissa, josta Caverion hankkii vuositasolla noin 400 miljoonan euron liikevaihtoa eli jokseenkin saman verran kuin Suomesta. 

Caverion ja Bravida tekivät viime tilikaudella kumpikin noin kahden miljardin euron liikevaihtoa. Yhtiöitä voi siten pitää melko tasavahvoina kiinteistötekniikan pohjoismaisella pelikentällä.  

Bravida on kuitenkin vuosi vuodelta pystynyt kirkkaasti päihittämään kannattavuudesta Caverionin, joka on Lehtorannan aikana noussut niukasti voitolliseksi.  

Rakennuskonserni YIT:stä irtaantunut Caverion on liikevaihdossa junnannut pitkään paikallaan, mikä ehkä toi ”lähtöpassit” Lehtorannalle. 

Bravida on edennyt nousujohteisesti liikevaihdossa ilman yritysostojakin. 

Mikäli Bravidan ja Caverionin pääomistajat ryhtyvät fuusiohankkeisiin tai muihin järjestelyihin, pyörittäisi pohjoismainen kiinteistötekniikan jättikonserni yhteensä noin neljän miljardin euron liikevaihtoa.  

Caverionin osake on liikkunut noin viiden euron pinnassa. Pörssiarvo oli hieman yli 700 miljoonaa euroa. Bravidan osakekurssi on viime aikoina kulkenut nousujohteisesti. 

Kommentoi
Ylös
>