Markkinakommentit

Korkohuolet hermostuttavat sijoittajia – osakemarkkinoiden pelkokerroin pomppasi

USA:n 10-vuoden velkakirjan tuottokehitys.

Korkotason kehitys kiinnostaa sijoittajia nyt entistäkin enemmän.

Markkinoilla havaittiin eilen selvää hermoilua, kun pörssin odotettua volatiliteettia kuvaava VIX-indeksi kipusi 10,7 prosenttia. Kolmen viikon aikana indeksi on kivunnut lähes 33 prosenttia.

S&P 500 -indeksi pakitti keskiviikkona 1,3 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq puolestaan 2,7 prosenttia.

Syy markkinoiden hermostuneisuuteen on selvä: odotukset korkojen noususta.

Yhdysvalloissa 10-vuoden velkakirjan korko on noussut elokuun 0,5 prosentista jo lähelle 1,5 prosenttia. Korkoa nostaa markkinoiden odotus inflaation kiihtymisestä samalla, kun USA:n ja muiden maiden taloudet alkavat vähitellen elpyä koronakuopasta.

Syitä korkojen nousuun on useita.

”Kriisistä toipuva talous, eläimelliset elvytystoimet, valtioiden valtava velkaantuminen, nousevat inflaatio-odotukset, raivokas riskinottohalukkuus, keskuspankkien haluttomuus laskea lyhyitä korkoja enää nykytasoilta”, listaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Mikäli talouden elpyminen johtaa inflaation kiihtymiseen, saattaa se muuttaa keskuspankkien linjaa. Siinä tilanteessa keskuspankki Fed saattaisi joutua kiristämään rahapolitiikkaa, mikä johtaisi lyhyidenkin korkojen nousuun.

Inderesin ekonomisti Marianne Palmu kertoo artikkelissaan, että USA:ssa viiden vuoden inflaatio-odotukset ovat nousseet jo 10 vuoden huippuihin, 2,5 prosenttiin, ja osaltaan odotusten kasvu on näkynyt myös nousseissa velkakirjakoroissa.

Markkinoilla pienikin epävarmuus ravistelee nyt osakekursseja, koska osakkeiden arvostuskertoimet ovat nousseet selvästi. S&P 500 -indeksin toteutuneilla tuloksilla laskettu keskimääräinen P/E-kerroin on jo lähes 39x, kun pitkän aikavälin keskiarvo on 15,9x.

Fed julkisti keskiviikkona Beige Book -talouskatsauksen, jonka mukaan amerikkalaisyritykset ovat optimistisia tulevista kuukausista. Lisäksi asuntojen kysyntä on vahvaa. Työmarkkinoilla elpyminen on kuitenkin yritysten arvion mukaan hidasta.

USA:n yksityisen sektorin työpaikkojen määrä kasvoi helmikuussa lähes odotusten mukaisesti. Uusia työpaikkoja syntyi 117 000, kun analyytikoiden odotuksissa oli keskimäärin 200 000 uutta työpaikkaa.

Korkotason nousu on muuttanut asetelmia osakemarkkinoilla. Arvoyhtiöt ovat viimein alkaneet tuoda tuottoa.

”Pitkään uinuneet arvoyhtiöt näyttäisivät viimein ottaneen vetovastuuta kasvuyhtiöiltä. Arvosijoittamista on pitkään pidetty yhtenä merkittävänä tuotonlähteenä, mutta finanssikriisin jälkeen kasvuyhtiöt ovat pärjänneet huomattavasti paremmin”, toteaa Nordean päästrategi Antti Saari.

Saaren mukaan sykäyksen viime viikkojen käänteelle on Saaren mukaan antanut reaalikorkojen eli inflaatiosuojattujen valtionlainakorkojen nousu. Reaalikorot merkitsevät osakemarkkinoilla enemmän kuin nimelliskorot.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös