Jos et jo ole osakesijoittaja, niin juuri nyt on oikea aika aloittaa osakesijoittaminen. Syy on siinä, että pitkässä juoksussa osakkeiden hinnat nousevat.
Siltikin on myös niin, että ostohinta vaikuttaa tulevaisuuden tuottoihin.
Jos ostat tänään osaketta hintaan sata euroa ja hinta on vuoden päästä satakymmenen, olet päässyt vaihtoehtoisia sijoitusluokkia tai tilillä makuuttamista parempaan tuottoon.
Mutta tuotto on kieltämättä korkeampi, jos osakkeen saakin ostettua 80 euron hintaan sadan euron sijasta.
Average down -strategia tähtää alhaisempaan ostohintaan.
Average down -strategia
Average down -strategia toimii niin, että osaketta ostetaan lisää, mikäli sen hinta laskee.
Käytännössä strategia toimii vaikkapa niin, että sijoittajalla on alunperin salkussaan kymmenen osaketta ostohintaan 50 euroa per osake. Jos osakkeen hinta tippuu 10 euroa, ostaa sijoittaja osakkeita lisää.
Lisäosto on kymmenen osaketta hintaan 40 euroa per osake. Kolmas osto tähtää 30 euron hintaan ja niin edelleen.
Ostostrategian idea on painaa osakkeen keskimääräistä ostohintaa alaspäin. Jos alkuperäinen osto on tehty 50 euron hinnalla ja osake lähtee laskuun, painavat 30 ja 40 euron hintaan tehdyt lisäostot osakkeen keskimääräisen ostohinnan 40 euroon.
Average down -strategian hyödyt
Average down -strategian perusidea on saada hyödynnettyä markkinahermoilun tuomat kurssilaskut. Jos osake on alun perin ostettu 50 euron hintaan ja osakekurssi on nyt 30 euroa, on voitolliseen sijoitukseen pitkä matka.
Jos kurssi nousee takaisin 50 euroon on sijoittaja ilman lisäostoja nollatuotoissa. Lisäostojen kautta keskimääräinen ostohinta on kuitenkin 40 euroa, joten sijoittaja on voitolla.
Strategia on yhdistettävissä porrastettuihin myynteihin. Kun osake on laskenut 30 euroon on ostot tehty 50, 40 ja 30 euron hintaan. Osakkeen hinnan palautuessa myynnit tehdään 40 euron ja 50 euron hintaan.
Veivauksen tuloksena kymmenen osaketta jää salkkuun samalla kun takataskuun kertyy 200 euron tuotto.
Veroseuraamus tulee eteen vasta kun salkkuun jäävät osakkeet myydään, sillä FIFO-periaatteen mukaisesti salkkuun jäävän juurikin ne 30 euron hintaan hankitut osakkeet.
Samalla sijoittaja pääsee helpolla, koska hän ei osta salkkuunsa uutta osakelajia. Työ on jo tehty ja osake on tuttu.
Average down -strategia tuo mukanaan myös psykologisen etulyöntiaseman. Markkinoiden hermostuneisuus kääntyy sijoittajan mielessä pelosta ahneuteen, kun samoja osakkeita saa entistä alempaan hintaan.
Average down- strategian haitat
Average down -strategia toimii upeasti näin paperilla esitettynä. Käytännössä strategian käyttäminen vaatii kuitenkin osaamista, sillä siinä on muutama ongelmakohta.
Ensinnäkin sijoittajan tulisi pystyä erottelemaan markkinoiden hermoilun aiheuttama kurssiliikehdintä aidoista muutoksista yrityksen tuloksentekokykyyn.
Koronapandemian seurauksena monien osakkeiden hintojen laskulle oli aidosti hyvä syy. Matkailuun liittyvä liiketoimintaympäristö muuttui radikaalisti ja vaikutti matkailualan yritysten tuloksentekokykyyn.
Heikompi tuloksentekokyky taas tarkoittaa sitä, ettei ole olemassa syytä sille miksi osakkeen hinta ylipäätään korjaisi takaisin entisille tasoilleen.
Strategian toisena haittapuolena on, että jotta ostoja pystyisi tekemään tulee ostoihin olla varattuna rahaa. Käteispositiolla on vaihtoehtoiskustannus.
Kolmas haittapuoli on, että alhaiseen ostohintaan keskittyvä sijoittaja saattaa käytännössä päätyä painottamaan heikkoa liiketoimintaa salkussaan.
Average down -strategian vaihtoehdot
Average down strategian yksi vaihtoehto ostoajankohdan tuoman riskin hajauttamiseen on käyttää niin sanottua dollar cost averaging -menetelmää.
Toinen vaihtoehto on todeta ajoittamisen vaikeus, unohtaa niin sanotun sotakassan tuomat mahdollisuudet ja panostaa läpi syklien ulottuvaan täyteen osakepainoon.
Average down -strategian kolmas vaihtoehto on sen vastakohta eli osakesalkun voittajia painottava average up -strategia.
New Yorkissa on sanonta, että Average down on tappanut enemmän juutalaisia kuin Hitler.