Markkinakommentit

Korot jatkavat nousu-uralla, onko sijoittajan syytä huolestua?

Inflaatio-odotukset ovat jyrkässä nousussa. Se puskee korkoja ylöspäin.

Korkojen ja inflaatio-odotusten nousu on noussut keskeiseksi markkinoiden seurantakohteeksi tänä vuonna. USA:n 10-vuoden velkakirjan korko kipusi tiistaina jo 1,73 prosenttiin, kun viime elokuussa korko kävi alle 0,5 prosentissa.

Korkojen nousun taustalla on inflaatio-odotusten nousu ja koronakriisistä toipuvan USA:n talouden nopea elpyminen.

Compound Capital Investors -yhtiön toimitusjohtaja Charlie Bilello toteaa Twitterissä, että USA:n inflaatio-odotukset ovat nousseet korkeimmilleen 13 vuoteen.

Korkojen nousua saattaa tukea myös kuluttajaluottamuksen nopea kohoaminen. Se nousi maaliskuussa 109,7 pisteeseen helmikuun 91,3 pisteestä. Kasvu oli huikeasti ekonomistien odotuksia kovempaa, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet vain alle 97 pisteen lukemaa.

Inflaation kiihtyminen ja siitä aiheutuva korkojen nousu ovat tämän vuoden selkeimpiä markkinauhkia, varoittaa sijoituspalvelutalo FIM:n päästrategi Lippo Suominen.

”Inflaatio pakottaisi keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa, mikä olisi myrkkyä sekä voimakkaasti velkavetoiselle taloudelle lainakysynnän laskiessa että suoraan osakemarkkinoille. Korkojen kohotessa yhtiöiden tulevaisuuden kassavirtojen tämän hetken arvo laskisi ja samalla myös nousseet korot tarjoaisivat aiempaa houkuttelevampia vaihtoehtoja sijoittajille”, Suominen toteaa FIM:n raportissa.

Suomisen mukaan kuitenkin markkinoilla ollaan toistaiseksi ympäristössä, jossa talouden elpyminen ja inflaation kohtuullinen piristyminen ovat lähinnä hyviä uutisia, kun vielä viime vuonna pelättiin deflaatiota eli hintojen laskua.

”Talouden noustessa taantumasta kasvun myönteinen vaikutus osakkeisiin on tärkeämpää kuin korkojen nousun kielteinen vaikutus” Suominen toteaa.

Pidemmän päälle korkojen nousun jatkuminen muodostuisi Suomisen mukaan ongelmaksi, mutta siellä ei olla vielä.

”Korkotaso on yhä supermatala ja keskuspankit lupaavat pitää korot jatkossakin alhaalla, vaikka inflaatio jonkin verran kiihtyisikin, kunhan se ei ryöpsähdä käsistä. Korkojen nousupaineet jatkuvat tänä vuonna, mutta tahti helpottaa ensi säikähdyksen jälkeen. Toistaiseksi nousu ei pilaa osakemarkkinoita”, päästrategi toteaa.

Nordean päästrategi Antti Saari ei ole huolissaan inflaation kiihtymisestä.

Saaren mukaan ei ole ihme, jos hinnat nousevat ympäristössä, jossa tuotantoketjut on venytetty tiukoille ja kysyntä elpyy voimakkaasti.

”Keskuspankit ovat toistaiseksi kuitenkin vakuutelleet, ettei hetkellinen hintapyrähdys vielä aiheuta rahapolitiikan kiristystä. Esimerkiksi finanssikriisin jälkeen inflaatio Yhdysvalloissa kiihtyi 4 % tienoille, mutta keskuspankki piti päänsä ja alkoi kiristää rahapolitiikkaa vasta vuosia tämän jälkeen”, Saari toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

Saaren mukaan kovimmat huolet pörssissä alkavat yleensä vasta siinä vaiheessa, kun rahapolitiikan kiristäminen on tulossa tiensä päähän ja talouden näkymät alkavat sen takia heikentyä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös