Makrotalous

Vihreät esittää uusia kannusteita työntekoon ja reilusti lisää työperäistä maahanmuuttoa

Maria Ohinsalo Vihreät

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo haluaisi tehdä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta suhdannesidonnaisen.

Vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja ulkoministeri Pekka Haavisto pitivät tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa he tarkastelivat kulunutta hallituskautta ja kertoivat Vihreiden näkymistä tulevalle kahdelle vuodelle hallituksessa.

Tilaisuudessa Ohisalo esitti toimia, joilla hänen mielestään päästäisiin hallituksen työllisyystavoitetta kohti. Siihen sisältyisi vaikeina aikoina pitenevä ja parempina lyhenevä ansiosidonnaisen suhdannelisä, mielenterveyssyistä työkyvyttömäksi jäävien määrää vähentävä terapiatakuu sekä maksuton varhaiskasvatus puoleksi vuodeksi.

”Työnteon kannustimia tulisi lisätä parantamalla pienten lasten vanhempien mahdollisuuksia ottaa työtä vastaan. Helppo pääsy varhaiskasvatuksen äärelle tukee lasten kasvua, vanhempien mahdollisuuksia osa-aikatyöhön ja lapsiperheiden toimeentuloa. Siksi ehdotamme, että alle kaksivuotiaan lapsen voisi viedä maksutta varhaiskasvatukseen puoleksi vuodeksi”, Ohisalo sanoo.

Vihreiden ajatus suhdanneriippuvaisesta työttömyysturvasta tarkoittaisi käytännössä sitä, että turva pitenisi, jos työtä on vähemmän tarjolla. Vastaavasti työttömyysturva lyhenisi niillä alueilla, joissa on runsaasti avoimia työpaikkoja täyttämättä.

Ohinsalon mielestä suhdanneriippuvainen työttömyysturva olisi työnhakijan kannalta reilu malli. Siinä ei patisteltaisi työttömiä työnhakuun silloin, kun töitä ei ole. Hän ei tarkentanut, kuinka suurista muutoksista esityksessä olisi kyse.

Ohisalo nosti esiin myös maahanmuuton merkityksen väestön ikääntymisestä johtuvan kestävyysvajeen korjaamisessa.

”Pidämme kunnianhimoisena mutta täysin toteuttamiskelpoisena tavoitteena sitä, että saisimme Suomeen seuraavan vuosikymmenen aikana noin 80 000–100 000 työperäistä maahanmuuttajaa enemmän kuin nykyisten ennusteiden mukaan olisi tulossa. Sen lisäksi palkkatukea olisi syytä kehittää maahanmuuttajille siten, että sen avulla voisi kehittää myös kielitaitoaan”, Ohisalo toteaa.

Ohisalo esitti tilaisuudessa myös lapsille ja nuorille monivuotista ohjelmaa, jolla kurotaan umpeen koronan aiheuttamaa hyvinvointi- ja oppimisvelkaa.

Sannan Marinin hallitus pohtii työttömyysturvan muutoksia huhtikuun kehysriihessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti lokakuussa 2020 työryhmän pohtimaan työttömyysturvan kehittämistä. Taustalla on hallituksen tavoite saavuttaa kautensa aikana 80 000 lisätyöllistä ja lyhentää työttömyysjaksoja. Työttömyysturvan keston porrastamisesta työryhmä ei kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen.

Yksi työryhmän ehdotus oli, että ansiosidonnainen työttömyysturvan työssäoloehto muutettaisiin tuloperusteiseksi. Työttömyyskassa katsoisi ansiosidonnaisen hakijan täyttävän työssäoloehdon vain, jos hän olisi ansainnut vähintään noin 850 euroa kuukaudessa. Nykyään työssäoloehto on sidottu aikaan, ei rahaan.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Hannu

  30.3.2021 at 18:45

  Poliitikot ja muut johtajat puhuvat ja vaativatkin oikein lisää työperäistä maahanmuuttoa. Mutta tietävätkö he itsekään, kuinka byrokraattista ja kallista on jos sattuu päästä Suomeen käytännössä – ei juhlapuheissa.
  Puolen vuoden kausityölupa esim. maksaa 410 € ja jos ei ole osaavaa tuttua tekemään hakemusnivaskaa, niin hakemuksen teettäminen on kallista. Lentolippu vaikkapa Aasiasta on noin 1000 € edestakaisin. Vuokrat, ruoka jne. vie loputkin ansiosta, jos työehtosopimuksen tuntipalkkaon vaikka 8,5 €.
  Oleskelulupahakemus esim. kausitöissä pitää tehdä joka vuosi ja samat paperipinot koottava ja haastattelut käytävä läpi. Vaikka samat tiedot on jo suurlähetystössä, maahanmuuttovirastolla jne.
  Ja sitten Suomessa – digimallimaassa et voi hoitaa viranomaisasioitasi verkossa, koska sulla ei ole eikä myönnetä pankkitunnuksia, millä tunnistautua esim. verotoimistoon, maistraattiin jne.
  Eli tutustukaapa öoliitikot näihin käytännön lupa- ja muihin asioihin ja alkakaa sitten pohtia, miksi Suomeen on niin kallista ja vaikeaa tulla töihin ainakin eu :n ulkopuolelta ellei ole joku johtajatason tulija, jolle tietenkin työnantaja kustantaa kaiken. Näin ei ole minimipalkkaisen kohdalla.

 2. Thomas

  31.3.2021 at 13:52

  Saataisiinko ensin lisää rehellistä julkista dataa tähän mennessä saapuneiden työpanoksesta / käyttämistä yhteiskunnan varoista?

  Tunnen paljon Suomeen muuttaneita, jotka rehkivät pitkiä päiviä eri aloilla ja jotka maksavat veronsa, mutta samalla tuntuu että tietyt poliittiset puolueet haluavat enemmän niitä jotka tulevat tänne toisenlaisilla motiiveilla ja jotka oppivat sosiaaliturvajärjestelmämme logiikan vähän liiankin nopeasti.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös