Rahastotietoa

Pohjoismaihin sijoittavat kotimaiset osakerahastot takovat hurjaa tuottoa

Suomeen rekisteröidyistä osakerahastoista selvästi parasta tuottoa ovat takoneet pohjoismaihin sijoittavat rahastot. 12 kuukauden tuotto on ollut poikkeuksellisen korkea.

​Kotimaiset sijoitusrahastot vetävät pääomia. Finanssiala (FA) kertoo tiedotteessaan, että Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin helmikuussa 2021 uutta pääomaa yhteensä 492 miljoonaa euroa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta.

FA:n mukaan ​helmikuussa osake-, yhdistelmä- ja lyhyen koron rahastoluokkiin sijoitettiin nettomääräisesti liki saman verran uutta rahaa, noin 210 miljoonaa euroa kuhunkin. Vaihtoehtoisiin rahastoihin sijoitettiin 20 miljoonaa. Pitkän koron rahastoista kuitenkin lunastettiin yhteensä 164 miljoonaa euroa.

Osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin globaaleille markkinoille sijoittaviin rahastoihin sekä Eurooppaan ja Pohjoismaihin sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 173 miljoonaa euroa. Pääomia lunastettiin hyvin vähän, pääasiassa Suomeen sijoittavista rahastoista neljä miljoonaa euroa.

”Sijoittajien kiinnostus kohdistui helmikuun aikana kasvavassa määrin vastuullisen sijoittamisen rahastoihin”, kertoo asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Somerlan mukaan Euroopan vastuullisen sijoittamisen rahastoja saatettiin ajatella uusina turvasatamina, kun Yhdysvalloissa pitkien reaalikorkojen nousu loi hermostuneisuutta globaalisti osakemarkkinoille.

”EU:n taloudelliset ja lainsäädännölliset toimet ilmastomuutoksen hillitsemiseksi vaikuttavat sijoittajien ja kuukausisäästäjien näkemyksiin pidemmällä aikavälillä. Yleisesti kuitenkin pitkien korkojen maltillinen nousu on positiivinen askel kohti terveempää taloutta,” Somerla toteaa.

Viimeisen 12 kuukauden aikana kotimaisista osakerahastoista parhaiten ovat pärjänneet pohjoismaihin sijoittava rahastoluokka Sharpen mittarilla (Sharpe 12 kk 1,6) mitattuna. Mitä suurempi Sharpen luku on, sitä paremmin rahasto on tuottanut suhteessa riskiinsä.

Myös absoluuttinen tuottoprosentti oli pohjoismaisille markkinoille sijoittavissa rahastoissa selvästi paras, peräti 46 prosenttia. Suomeen sijoittavat rahastot ovat yltäneet 12 kuukauden aikana 32 prosentin tuottoon. Alhaisin tuotto on ollut toimialarahastoilla, 13 prosenttia. Myös Eurooppaan sijoittavien rahastojen tuotto jäi 15 prosenttiin.

Kotim. sijoitusrahastojen kohdemarkkinaNettomerk. helmikuu 2021Nettomerk. vuoden alustaPääoma 02 / 2021Tuotto 12kk
Suomi-476 40732 %
Pohjoismaat482087 37046 %
Eurooppa531016 66415 %
Pohjois-Amerikka10886 30923 %
Japani-2-173725 %
Tyynenmeren alue305179829 %
Kehittyvät markkinat7-416 40016 %
Maailma7217216 40322 %
Toimialarahastot-1-161 51113 %
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös