Sijoitusuutiset

Milloin sosiaalisen median sijoituskeskustelu on kurssimanipulaatiota? Fiva ottaa kantaa ajankohtaiseen teemaan

Finanssivalvonta pitää huolestuttavana sitä, että sosiaalisen median keskusteluissa pyritään manipulatiivisesti vaikuttamaan osakekursseihin.

Yhteisöpalvelu Redditin ryhmä r/wallstreetbets sai tammikuussa liikkeelle ennennäkemättömän piensijoittajien joukkovoiman, jonka avulla muutamien osakkeiden kurssit ovat menneet katosta läpi.

Redditin ryhmässä piensijoittajat antavat sijoitusvinkkejä ja yrittävät saada muita mukaan vedättämään osakkeen hintaa ylös. Kyse on siis sijoitushypetyksestä, uhkapelaamisesta, pikavoittojen tavoittelusta ja joukkovoiman hyödyntämisestä.

Yksi tämän hypetyksen kohteena olevista yhtiöistä on Nokia, mutta dramaattisimmat kurssimuutokset nähtiin videopelien myyntiketju GameStopin osakkeella. Vielä tammikuun alussa osakkeen arvo pysytteli alle 20 dollarissa, mutta kuun lopulla osake nousi rakettimaisesti hetkessä lähes 360 dollariin. Sen jälkeen tapahtui yhtä nopea romahdus. Helmikuussa osake lähti kipuamaan uudestaan rajulla kulmakertoimella.

Finanssivalvonta (Fiva) kertoi lehdistötilaisuudessaan, että sille on viime aikoina tullut aiempaa enemmän yhteydenottoja sijoituskeskusteluista ja -kirjoittamisesta sosiaalisessa mediassa. Yhteydenotot ja kyselyt ovat liittyneet muun muassa siihen, milloin somekeskustelussa voi olla kyse kurssimanipulaatiosta, milloin somekeskustelu voidaan katsoa sijoitussuosituksen antamiseksi ja mihin sijoittajien pitäisi kiinnittää huomiota somekeskusteluissa.

Yhteydenotoista ilmenee, että pelisääntöjä on tarve käydä läpi.

Finanssivalvonta valvoo sosiaalisen median kirjoittelua kurssimanipulaatio- ja sijoitussuositussääntelyn noudattamisen näkökulmasta.

Lisääntynyt kiinnostus sijoittamiseen on lisännyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Fivan mukaan keskustelu osakkeista ja sijoittamisesta on luonnollisesti sallittua ja tärkeää. Mielipiteitä ja näkemyksiä esitettäessä tulee huomioida manipuloinnin kielto.

Fivan mukaan kurssimanipulaation muotoja on useita, mutta keskeistä manipulaatiolle on se, että harhaanjohtaa muita omilla toimillaan.

Markkinoiden manipulaatiota voi olla esimerkiksi harhaanjohtavan tai kokonaan väärän informaation levittäminen, kun tavoitteena on vaikuttaa osakkeen kurssiin. Esimerkiksi sijoitusalan ammattilaisena esiintyvä henkilö saattaa esittää harhaanjohtavia ostosuosituksia pyrkiäkseen nostamaan osakkeen kurssia tai sijoitusalan asiantuntijana profiloitunut henkilö esittää yhtiön tulevan positiivisen tuloksen varmana tietona.

Fiva muistuttaa, että markkinoiden manipulointikielto koskee kaikkia henkilöitä ja kiellon rikkomisesta on säädetty rikosseuraamus.

Finanssivalvonta pitää huolestuttavana sitä, että sosiaalisen median keskusteluissa pyritään manipulatiivisesti vaikuttamaan osakekursseihin. Toiminta on omiaan heikentämään luottamusta markkinoiden toimintaan ja luotettavaan hinnanmuodostukseen.

Sosiaalisen median sijoituskeskusteluissa on hyvä Fivan mukaan huomioida, että sijoituspäätökset tulisi perustaa luotettavaan ja faktapohjaiseen informaatioon. Sijoituspäätöksiä tehdessä tulisi myös pitää mielessä omat sijoitustavoitteet, sijoituskohteiden, hajauttamisen hyödyt ja kyky kantaa tappioita.

Sijoittajan riski tappioille kasvaa volatiliteetin noustessa, erityisesti viputuotteissa, Fiva toteaa. Sijoittajien yhdessä organisoimat, osakkeen hintaan vaikuttavat toimet voivat olla manipulaatiota.

Alla Finanssivalvonnan tiistainan 16.3.2021 pitämä lehdistötilaisuus, jossa se käsittelee myös kurssimanipulaatiota.

Kommentoi
Ylös
>