Kasvuosakkeet

Kone saamassa jopa paalupaikan Toshiban hisseissä

Viimeisen vuoden aikana Koneen osakekurssi on kivunnut selvästi kilpailija Otista vähemmän.

Aasian hisseissä voi koittaa jättijako, jota Kone tuskin jää seuraamaan sivusta.  

Hissimarkkinoiden vyörytys voi Aasiassa lähteä liikkeelle tarjouksesta, jossa pääomasijoittaja CVC Capital Partners havittelee noin 17 miljardilla eurolla japanilaisen Toshiba-konsernin ostoa. 

Toshiba valmistaa myös hissejä ja liukuportaita, jonka liiketoiminnasta Kone omistaa noin 19,9 prosentin eli viidenneksen osuuden. 

Vuonna 2003 Kone yritti ostaa koko Toshiban hissiteollisuuden, mutta japanilaiset eivät suostuneet myyntiin. Kone kertoi silloin, ettei yhtiö helpolla tyydy vähemmistöosakkuuksiin, joka on kestänyt lähes pari vuosikymmentä. 

Kone ei taatusti jää paikalleen, mikäli Toshiba-konserni menee kohti pilkkomista ja osien myyntiä. 

Japanilaisyhtiö ajautui yli kolme vuotta sitten suuriin vaikeuksiin. Hissit eivät silloin kuuluneet myyntioperaation alle. 

Kone liittoutui yli vuosi sitten CVC Capitalin kanssa saksalaisen Thyssenin hissien eli nyttemmin TK Elevatorin ostohankkeessa. Saksat hissit päätyivät noin 17,2 miljardilla eurolla kilpaileville pääomasijoittajille. 

Koneen ja CVC:n keskinäistä taktikointia tai sitten ei, mutta ilmeisesti Toshiban hissit ja liukuportaat painavat ehkä eniten CVC:n noin 17 miljardin ostotarjouksessa Toshibasta.   

Toshiba ei anna julki pelkkien hissien ja liukuportaiden liikevaihtoa, joka kuuluu osana erilliseen talotekniikan ja kiinteistöjen liiketoimintaan. 

Japanilaiskonsernin eri vuosien tilinpäätöksestä voi arvioida, että Toshiban hisseistä ja liukuportaista sekä huolloista on kertynyt arvioiden mukaan noin kahden miljardin euron liikevaihto vuositasolla. Yksikön liikevoitoksi voi laskea keskimäärin kuusi prosenttia liikevaihdosta. Pidemmän aikavälin kannattavuuden saattaa arvioida eri vuosien tilinpäätöksessä. 

Vertauksena voi mainita, että Kone saavutti viime tilikaudella noin neljän miljardin euron liikevaihdon Aasiassa ja Tyynenmeren alueella. 

Hissiyhtiöt ovat kalliita

Japanilaishissien kauppahinta riippunee osin siitä, että pystyvätkö pääomasijoittaja tai pääomasijoittaja eli Toshiban mahdollinen uusi omistajataho ”rahastamaan välistä”, mikäli Toshiban hissit päätyvät myyntiin. 

Hissiyhtiöt ovat kalliita. Eri alan yhtiöiden pörssiarvoista voi kuitenkin päätellä, että Toshiban hissien hintalappu voi jäädä jopa reilusti alle saksalaisen hissiyhtiön yli 17 miljardin euron tasoon. TK Elevatorin hinta oli noin 12 miljardia euroa ”pörssiarvona” eli ennen ”huutokauppaa”, joka saattaa käynnistyä myös Toshibasta pääomasijoittajien kesken.  

Viime vuoden lukujen mukaan TK Elevator teki noin 7,9 miljardin euron liikevaihtoa. Aiemmin eli Thyssen Kruppin omistuksen aikana TK:n liikevoitto on liikkunut noin viiden prosentin tasossa suhteessa liikevaihtoon. 

Toshiba aikoo vuosikertomusten mukaan nostaa useilla sadoilla miljoonilla euroilla yksikön liikevaihtoa uusien laitteissa ja huolloissa. Konserni ei julkista laitteiden huoltokantaansa, joita eri markkina-arviot kuvaavat ilmaisulla ”merkittävä” Aasiassa.  

Toshiba pystyy perinteisesti käyttämään hyväkseen Koneen hissiteknologiaa konehuoneettomissa hisseissä.  Yli kymmenen vuotta sitten yhtiöt kertoivat, että Kone valmistaa pilvenpiirtäjiin kaksikerroksisia hissejä, joihin tulee Toshiban teknologia. 

Toshiba operoi Intiassa yhteisyrityksellään intialaisen Johnson Liftin kanssa. Yhteisyritys vauhdittaa Intiassa myyntiään muun muassa huippunopeissa ja konehuoneettomissa hisseissä. 

Kone kuuluu johtaviin hissiyhtiöihin Intiassa, josta kehkeytyy jopa Aasian suurin myyntialue Kiinan jälkeen. Suomalaisyhtioö pitää hallussaan länsimaisista kuninkuutta uusissa laitteissa Kiinassa, jossa myös Toshiba lukeutuu merkittäviin hissien myyjiin ja huoltajiin. 

Jättijako luvassa Aasian hisseissä

Mikäli Toshiban hissit tulevat myyntiin tai päätyvät Koneelle, seuraa operaatiosta useiden miljardien eurojen uusjako Aasiassa eli Koneen suurimmalla myyntialueella. 

Toshiba on markkina-arvioiden mukaan ottanut kolmannen sijan Japanin hissimarkkinoilla, jossa japanilaiset Mitsubishi Elevator ja Hitachi Elevator pitävät kärkisijoja.

Kaksi jälkimmäistä yhtiötä eivät kerro hissien ja liukuportaiden liikevaihtoa, jotka menevät sisään eri toimialojen lukuihin. Kummankin liikevaihto hisseissä liikkunee alan arvioiden mukaan noin seitsemän ja yhdeksän miljardin euron välissä. 

Mitsubishi on myös Kiinan hissimarkkinoiden ykkönen. Kone kuroisi pitkin harppauksin kiinni liikevaihdossa aasialaisia hissijättejä yhtiöiden kotikentillä. 

Amerikkalainen Otis, Kone ja sveitsiläinen Schindler sekä TK Elevator kuuluvat länsimaisten hissiyhtiöiden ykkösketjuun. Etenkin Schindler torppasi osaltaan uhkauksillaan pitkästä valituskierteestä Koneen ostohankkeet saksalaisesta hissiyhtiöstä. 

Jos Toshiban hissit päätyvät vihdoin ja pitkän odotuksen jälkeen Koneelle, nousee suomalaisyhtiö maailman suurimmaksi hissiyhtiöksi ohi Otiksen.

Täydennys artikkeliin 7.2.2022.

Toshiba kertoo myyvänsä hissiliiketoimintansa. Yhtiön mukaan myynti on osa sen laajaa organisaatiojärjestelyä. Yhtiö perustelee päätöstään sillä, että hissiliiketoiminta ei kuulu sen ydinliiketoimintaan. Kone omistaan Toshiban hissiliiketoiminnasta lähes viidesosan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös