Markkinakommentit

Sijoitusstrategi Lippo Suominen: Edessä matalampia tuottoja – osakkeiden suosikkimarkkina vaihtui Suomesta Eurooppaan

Kokonaisuutena FIM Varainhoito odottaa, että osakemarkkinoiden kovin nousuvaihe on päättynyt tällä erää.

Kokonaisuutena FIM Varainhoito odottaa, että osakemarkkinoiden kovin nousuvaihe on päättynyt tällä erää.

Osakemarkkinoiden ennätyksellisen pitkä nousutrendi jatkuu yhä. USA.n S&P 500 -osakeindeksi on kivunnut viidessä vuodessa yli 103 prosenttia ja on jo reilusti yli koronaa edeltävää huipun. Myös Euroopassa ja Suomessa osakeindeksit ovat nousseet, mutta eivät lähimainkaan yhtä häikäisevästi kuin Yhdysvalloissa.

Varoittajia on jälleen alkanut ilmaantua. Sijoitusmedioissa on saanut paljon huomioita erityisesti finanssikriisin asuntomarkkinoiden kuplan ennustaneen ja sillä miljoonia dollareita tienanneen sijoittaja Michael Burryn varoitus massiivisesta pörssikuplasta.

Burry on amerikkalainen sijoittaja ja hedgerahasto Scion Capitalin perustaja. Suurelle yleisölle Burry tuli tunnetuksi Big Short -nimisestä kirjasta ja ennen kaikkea samannimisestä elokuvasta vuodelta 2015.

Viime viikolla Burry varoitti Twitterissä historian suurimmasta kuplasta.

”Ihmiset kysyvät minulta aina, mitä markkinoilla tapahtuu. Se on yksinkertaista. Kaikkien aikojen suurin spekulatiivinen kupla”, Burry tviittasi.

Kovimmat tuotot ovat osakemarkkinoilla takanapäin

Suomessa FIM Varainhoidon päästrategi Lippo Suominen ei ennusta kuplan romahdusta, mutta muistuttaa, että osakemarkkinoiden kovin nousuvaihe on päättynyt tällä erää.

” Se ei tarkoita voimakasta alamäkeen kääntymistä. Matalampia tuottoja ja enemmän heilahduksia sen sijaan on odotettavissa”, Suominen toteaa markkinanäkemys-artikkelissaan.  

Suomisen mukaan lähiaikojen osakenäkymät muistuttavat Suomen peruskesää, eli vähän kaikkea on luvassa.

”Välillä paistaa aurinko, toisinaan tulee vesikuuroja ja keskimäärin on puolipilvistä. Sijoittajan voikin olla parempi keskittyä kesällä lomanviettoon kuin jännittää jokaista markkinauutista. Laskimme osakkeet vuoden alun hyvin tuottaneesta ylipainosta neutraaliin loppukeväästä ja uskomme, että perusmyönteinen, mutta maltillinen, neutraalinäkemys toimii salkussa myös vaihtelevassa kesäsäässä.”

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi oli Suomisen mukaan häkellyttävän hyvä.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa pörssiyhtiöiden tulokset kasvoivat vuoden takaisesta yli 50 prosenttia, mikä oli yli kaksinkertainen kasvu verrattuna siihen, mitä analyytikot odottivat ennen tuloskauden alkua.”

Suomisen mukaan pörssiyhtiöiden myynti vetää nyt vahvasti, mutta kustannuspaineet alkavat kasvaa, kun monet tuottajahinnat nousevat ja yritykset alkavat perua viime vuoden säästöjä sekä palauttaa tuotantoaan takaisin normaalitasolle.

Päästrategin mukaan tuudittautuminen jatkuvaan kovaan kasvuvauhtiin ei ole perusteltua.

”Markkinoilla ei vielä esiinny merkittävää yltiöoptimismia, mutta toisaalta myöskään kasvupettymyksille ei ole tilaa osakkeiden nykyhinnoittelussa. Niin kauan kuin talous jatkaa paranemistaan, osakkeille riittää tukea pidemmällä aikavälillä, mutta pikavoittojen ja jatkuvan nousun aika on ohi”, hän toteaa.

Eurooppalaisosakkeet ylipainoon, USA pysyy alipainossa

Osakemarkkinoiden tuotoissa on tänä vuonna ollut isoja eroja. Suomi oli alkuvuoden ajan FIM:n suosikkimarkkina, ja tuotot olivatkin erinomaisia. Suominen kertoo kuitenkin, että toukokuussa FIM vaihtoi Euroopan ylipainoon.

”Monilla muilla alueilla menee Eurooppaa paremmin, mutta muualla myös odotukset ovat korkeammalla. Eurooppa on koronaelpymisessä ja talouden piristymisessä jäljessä, mikä on kääntynyt osakemarkkinoilla alueen eduksi.”

Suomisen mukaan muualla hyvät uutiset on jo täysimittaisesti hinnoissa, mutta Euroopassa on vielä tilaa parantamiselle.

”Talouden vaisuuden takia myöskään elvytyksen kiristystoimilla ei ole vanhalla mantereella kiirettä, joten pidämme Euroopan ylipainossa.”

FIM:n allokaatiosuosituksissa Yhdysvaltain osakkeet ovat nyt alipainossa.

”Suurimmat markkinaylilyönnin riskit ovat rapakon takana, jossa osakkeiden nousu on ollut vahvaa ja sitä myöten toiveikkuus ja arvostus ovat korkealla”, Suominen kertoo.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös