Markkinakommentit

Big Short -sijoittaja Michael Burry varoittaa historian suurimmasta pörssikuplasta

Finanssikriisin asuntomarkkinoiden kuplan ennustanut ja sillä miljoonia dollareita tienannut sijoittaja Michael Burry varoittaa massiivisesta pörssikuplasta.

Michael Burry on amerikkalainen sijoittaja ja hedgerahasto Scion Capitalin perustaja. Suurelle yleisölle Burry tuli tunnetuksi Big Short -nimisestä kirjasta ja ennen kaikkea samannimisestä elokuvasta vuodelta 2015.

Burry teki oikean analyysin Yhdysvaltojen ylikuumentuneista asuntolainamarkkinoista, jotka sitten puhkesivat vuonna 2007 ja aiheuttivat finanssikriisin. Hän sijoitti ennen kuplan puhkeamista yli miljardi dollaria asuntojen hintojen laskun puolesta.

Burry ansaitsi finanssikuplan puhkeamisessa henkilökohtaisesti 100 miljoonaa dollaria, ja Scion Capital ylsi lähes 490 prosentin tuottoon vuosien 2000 – 2008 välillä. Myös teknologiakuplan puhjettua 2000-luvun vaihteessa Burryn hedgerahasto ylsi koviin tuottoihin myymällä lyhyeksi teknologiaosakkeita.

Markkinoita vastaan sijoittamista Burry on harrastanut myöhemminkin. Viime toukokuussa Burryn hedgerahasto sijoitti Teslan osakkeita vastaan yli 800 000 kappaletta Teslan myyntioptioita.

Koska Burry on osannut haistaa kahden suuren osakemarkkinoiden kuplan, on tietenkin selvää, että hänen näkemyksiään seurataan.

Nyt Burry on ottanut kantaa tämän hetken markkinatilanteeseen ja se nousi heti uutiseksi amerikkalaisissa sijoitusmedioissa.

Tiistaina Burry varoitti Twitterissä historian suurimmasta kuplasta.

”Ihmiset kysyvät minulta aina, mitä markkinoilla tapahtuu. Se on yksinkertaista. Kaikkien aikojen suurin spekulatiivinen kupla”, Burry tviittasi.

Burry ei varoita nykyisistä ylikuumentuneista markkinoista ensimmäistä kertaa, vaan on jo useita kertoja kertonut sijoittajille, että he ovat liian ahneita, spekuloivat liikaa, ottavat liikaa riskejä ja jahtaavat epärealistisen suuria tuottoja.

Twitterissä Burry käyttää nimeä ”Cassandra”, viitaten kreikkalaisen mytologian traagiseen hahmoon, joka teki oikeaan osuneita ennustuksia. Myöhemmin ilmaisu ”Kassandran huuto” on kuvannut varoitusta, josta ihmiset eivät välitä.

USA:n S&P 500 -osakeindeksi on noussut 10 vuodessa jo lähes 230 prosenttia ja viimeisen vuoden aikana lähes 40 prosenttia. Teknologiapainotteisen Nasdaqin nousu on vieläkin häikäisevämpää: 10 vuodessa yli 420 prosentin nousu ja vuodessa yli 45 prosentin nousu.

S&P 500 -indeksin toteutuneilla tuloksilla laskettu P/E-kerroin on kivunnut tasolle 45x, kun pitkän aikavälin keskiarvo on vain 15,9x. Tosin tulosennusteilla laskettu indeksin P/E-kerroin on huomattavasti alhaisempi.

S&P 500 -indeksin taseperusteinen P/B-kerroin on sekin poikkeuksellisen korkealla. Kun P/B-kertoimen pitkän aikavälin keskiarvo on alle 2,9x, on kerroin kivunnut nyt jo lähes tasolle 4,6x.

Danske Bank arvioi tuoreessa sijoitusnäkemyksessä, että osakemarkkinoiden suurimmat tuotot ovat todennäköisesti jo nähty tältä vuodelta. Koronan jälkeinen voimakas talouksien avautumista seuraava talouskasvu voi olla jo hinnoiteltu osakkeisiin.

Mistään kuplasta Suomen Danske Bank ei kuitenkaan varoita, kuten eivät muutkaan suomalaispankit.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös