Kryptovaluutat

Mikä on vakaa kryptovaluutta?

Mikä on vapaa kryptovaluutta? Sen tietää Aalto yliopiston tietojärjestelmätieteiden professori Matti Rossi
Aalto-yliopiston tietojärjestelmätieteiden professori Matti Rossi

Vakaiden kryptovaluuttojen tarjonta on kymmenkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana sataan miljardiin dollariin, mutta mikä on vakaa kryptovaluutta?

Kryptovaluuttojen keskiössä on lupaus hajautetusta pankkijärjestelmästä. Perusideana on, että maksuliikenteen osapuolten välinen luottamus olisi mahdollista saavuttaa algoritmeihin, kryptografiaan ja lohkoketjuihin perustuen. Tällöin ei tarvittaisi kolmatta osapuolta ylläpitämään tätä luottamusta. 

Suomen pankkijärjestelmä toimii hyvin, mutta globaalissa kuvassa kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua käyttää pankkien palveluita.  Maailmassa on maita, joissa läheskään kaikilla ei ole pankkitiliä ja joissa kolmannen osapuolten perimät transaktiokulut ovat aito ongelma

Kryptovaluuttojen keskeiset ongelmat

Kryptovaluuttojen kaksi keskeisintä ongelmaa ovat energiankulutus ja arvonvaihtelu. 

Juuri tuo arvonvaihtelu saa monen taloustaitajan epäilemään kryptojen kykyä haastaa perinteistä pankkijärjestelmää. Kritiikille on hyvät perusteet. Bitcoinista puhutaan toimivan inflaatiosuojana ja kullan vertaisena arvonsäilyttäjänä. Viimeisen vuoden aina bitcoinin arvo on kuitenkin ollut kaikkea reilun 8000 ja 53 000 euron väliltä.

Perinteisten eurojen ja dollarienkin arvo toki vaihtelee, mutta arvonvaihtelu on aivan eri tasolla. Vakailla kryptovaluutoilla pyritään ratkaisemaan tämä arvonvaihteluun liittyvä ongelma.

Mikä on vakaa kryptovaluutta eli stablecoin?

Vakaiden kryptovaluuttojen (engl. stablecoin) perusajatuksena on sitoa kryptovaluutan arvo toiseen omaisuusluokkaan, kuten dollariiin. 

Perusajatus on vastaava kuin mitä kultakantaan sidotuilla fiat-valuutoilla. Perinteiseen pankkiin talletetaan miljoona perinteistä dollaria takaamaan miljoonan dollarin verran vakaata kryptovaluuttaa. 

Useimmiten vakaat kryptovaluutat on sidottu fiat-rahaan, mutta kryptovaluuttoja on sidottu myös arvometalleihin, kuten kultaan ja hopeaan. 

Vakaiden kryptovaluuttojen merkitys korostuu pääasiassa Ethereum-alustalle rakennetussa hajautetussa rahoitusjärjestelmässä (engl. Decentralized Finance, DeFi). Kyseessä on kokoelma erilaisia lohkoketjua hyödyntäviä palveluita, sisältäen talletus- ja lainapalveluita. 

Kehittyvissä maissa omien valuuttojen valuuttakurssien vaihtelut ovat merkittäviä, joten maksuliikenteen hoitaminen Yhdysvaltojen dollariin sidotulla kryptovaluutalla pitäisi olla houkutteleva vaihtoehto. 

Vakaat kryptovaluutat ovat vielä verrattain pieniä

Tietojärjestelmätieteiden professori Matti Rossin mukaan vakaita kryptovaluuttoja käytetään hyvin vähän perinteiseen pankkijärjestelmään verrattuna ja tether USDT on kokoluokaltaan 18,8 miljoonan asukaan Kazakstanin tengen kokoinen valuutta.   

Rossin mukaan vakaiden kryptovaluuttojen merkitys ei ole tällä hetkellä kovinkaan suuri myöskään muihin kryptovaluuttoihin verrattuna: ” Tällä hetkellä nämä ovat vielä aika pieniä verrattuina spekulatiivisiin kryptovaluuttoihin ja suurin kiinnostus tuntuu olevan erilaisissa hyvin volatiileissa ja spekulatiivisissa uusissa kryptoissa kun niissä nähdään mahdollisuus rikastua nopeasti.”

Luottamuspula on vakaiden kryptovaluuttojen keskeinen ongelma

Rossin mukaan vakaiden kryptovaluuttojen keskeisenä ongelmana on luottamuksen tarjoajan puuttuminen. Vakaiden kryptovaluuttojen vakaus perustuu periaatteessa vakuutena oleviin varallisuuseriin, mutta Rossin mukaan ei ole varmaa tietoa siitä, onko kaikilla vakailla valuutoilla oikeasti kulta- tai dollarivakautus. 

”Onko raha oikeasti sidottu kultaan tai dollariin tai johonkin muuhun ja onko valuutan tarjoaja uskottava ja luotettava toimija? Nyt isotkin toimijat sanovat että heillä on vastaava määrä valuuttaa tai arvometalleja ”salaisessa tallelokerossa” Sveitsissä.”

Mikä on vakaiden kryptovaluuttojen tulevaisuus?

Yksi tapa luottamuspulan ratkaisemiseksi olisivat valtioiden tai isojen instituutioiden takaamat kryptovaluutat. ”Kiinasta tulee mielenkiintoisia avauksia tälle alueelle”, Rossi kertoo. 

Rossin mukaan hajautetulle pankkijärjestelmälle (engl. decentralized finance, DeFi) on selkeä rooli olemassa, sillä se tarjoaa monille pienille toimijoille palveluita, joita ei ollut ennen mahdollista saada. 

”Mahdollisuuksia on sekä yrityksille, jotka etsivät rahoitusta, että sijoittajille, että pienlainojen tarvitsijoille. Moni haluaa tähän mukaan ja tämä muistuttaa osin kultaryntäystä.”

Kiinnostuksen kasvu näkyy numeroissa. Vakaiden kryptovaluuttojen tarjonta on kasvanut vuodessa kymmenkertaiseksi yli sataan miljardiin dollariin. 

Mikä on vakaa kryptovalutta, vakaiden kryptovaluuttojen tarjonta on kasvanut vuodessa kymmenkertaiseksi

Bitcoin ja ethereum ovat markkina-arvoltaan vakaita kryptovaluuttoja suurempia, mutta kryptovaluuttapörssien kaupankäyntimäärissä vakaat kryptovaluutat ovat jo ohittaneet niin bitcoinin, etheureumin, euron kuin Yhdysvaltojen dollarinkin. 

”Osin tämä selittyy sillä, että instituutioiden on siirrettävä muita kryptojaan näihin ja toisaalta sillä, että on olemassa rajallinen määrä bitcoineja, jotka oikeasti liikkuvat, mutta on se silti aika mielenkiintoinen havainto”, Rossi kertoo. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös