Talouden trendit

El Salvador aikeissa ottaa bitcoinin viralliseksi valuutaksi ensimmäisenä maana maailmassa

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele.

Keski-Amerikan virallinen valuutta on tällä hetkellä dollari. Maan presidentti aikoo tehdä bitcoinista toisen virallisen valuutan.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan keskiamerikkalainen El Salvador aikoo tehdä bitcoinista virallisen valuutan. Se olisi ensimmäinen maa, joka hyväksyisi bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi.

Maan presidentti Nayib Bukele aikoo tuoda bitcoinin virallistavan lakiehdotuksen maan kongressin päätettäväksi ensi viikolla. Mikäli kongressi hyväksyy presidentin lakiehdotuksen, nousisi bitcoin USA:n dollarin rinnalle viralliseksi valuutaksi. El Salvador julisti vuonna 2001 dollarin viralliseksi valuutakseen.

Iso osa maan köyhästä väestöstä saa rahalähetyksiä ulkomailta. Rahalähetysten arvo on noin kuusi miljardia dollaria vuosittain, mikä on peräti 20 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. 70 prosentilla väestöstä ei kuitenkaan ole pankkitiliä, joten bitcoinin käyttöönotto tulisi helpottamaan rahalähetysten välittämistä.

Bitcoinin etu El Salvadorin kannalta olisi myös se, että ulkomailta saapuvista rahalähetyksistä ei jäisi osaa välittäjille, jolloin vähävaraiset maan kansalaiset saisivat enemmän varoja käyttöönsä.

”Lyhyellä aikavälillä tämä synnyttää työpaikkoja ja edistää taloudellisen tasa-arvon toteutumista tuhansille virallisen talouden ulkopuolella oleville”, presidentti kertoi Floridassa järjestetyssä bitcoin-konferenssissa.

Presidentti perustelee bitcoinin käyttöönottoa yksinkertaisella matematiikalla; jos prosentti bitcoinin markkina-arvosta sijoitettaisiin El Salvadoriin, kasvaisi maan bruttokansantuote jopa 25 prosenttia.

El Salvador on noin 6,5 miljoonan asukkaan trooppinen valtio Keski-Amerikassa. Se on kärsinyt väkivaltaisuuksista, vallankaappauksista, verisestä sisällissodasta ja luonnonmullistuksista lähes koko olemassaolonsa ajan. Maan talous perustui pitkään kahvin tuotannolle, mutta 1900-luvun lopulla palveluala on noussut keskeiseksi talouden sektoriksi.

El Salvadorin talous alkoi 60- ja 70-luvuilla teollistua. Maan poliittinen tilanne alkoi kuitenkin nopeasti heikentyä, kun kenraali Carlos Humberto Romero syöstiin vallasta lokakuussa 1979. Maa ajautui 12 vuotta kestäneeseen sisällissotaan, mikä raunioitti maan talouden.

Sisällissodan jälkeen talous lähti nousuun jälleen 1990-luvun alussa, ja palvelualat alkoivat kehittyä vuosikymmenen aikana. Finanssikriisistä aiheutunut lama iski 10 vuotta sitten El Salvadoriin pahemmin kuin moneen muuhun maahan, koska sen talous on niin voimakkaasti sidottu Yhdysvaltoihin. Laman jälkeen maan talous lähti jälleen kasvuun ja sitä ovat vauhdittaneet erityisesti ulkomailla työskentelevien El Salvarodin kansalaisten lähettämät rahat ja viennin elpyminen.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös