Kasvuosakkeet

Tällainen on sijoitus listautumista suunnittelevaan Bioreteciin

Bioretec suunnittelee listautumisantia Nasdaq First Growth Market Finland -markkinapaikalle. 

Bioretec on lääkinnällisiä laitteita valmistava yhtiö, joka kehittää ja valmistaa vahvoja ja turvallisia biohajoavia implantteja luunmurtumien ja pehmytkudosvaurioiden hoitoon. 

Bioretecin implantteja ei tarvitse poistaa leikkauksella, mikä luo merkittäviä kustannussäästöjä ja vähentää komplikaatioriskiä verrattuna perinteisiin metalli-implantteihin.

Nykyisen tuoteportfolion markkina on kypsä

Bioreteciin sijoittamista harkitsevan sijoittajan on hyvä hahmottaa, että kyseessä on yritys, jolla on tuotteistusta kahdessa eri sukupolvessa. 

Ensimmäisen sukupolven tuotteet ovat biohajoavia biopolymeerejä, joita voidaan käyttää vaikkapa lastenkirurgiassa luu ja pehmytkudosvaurioiden hoitoon. Toinen käyttötarkoitus löytyy urheilukirurgian puolelta. 

”Esimerkiksi polven eturistisiteen katkeamista voidaan hoitaa biopolymeeripohjaisella interferenssiruuvilla”, kertoo Bioretecin hallituksen puheenjohtaja Tomi Numminen

Nykyinen portfolio kattaa myynnin noin neljässäkymmenessä maassa ja toi liikevaihtoa vuonna 2020 noin 1,5miljoonan euron verran. Korona painaa vuoden 2020 tulosta, mutta toisaalta biopolymeerien osalta puhutaan kypsistä markkinoista. 

Näin ollen on selvää, että 67–71 miljoonan euron markkina-arvoa tavoittelevan Bioretecin tulevaisuus on kiinni seuraavan sukupolven tuotteiden menestymisestä markkinoilla. 

Seuraavan sukupolven tuoteperhe

Bioretecin tulevaisuus rakentuu RemeOsTM-tuoteperheen varaan. 

Nykyisiä biopolymeereihin perustuvia tuotteita ei voida käyttää silloin, kun tarvitaan kuormankantokykyä. Perinteisiä metalli-implantteja voidaan puolestaan joutua poistamaan jälkikäteen, mikä lisää komplikaatioriskiä. 

”Saksalaisen kilpailijan biohajoava tuote sisältää harvinaisia maametalleja, jotka eivät luonnollisesti poistu elimistöstä. Näiden käyttöön on kynnystä sillä maametallien pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä”, Numminen kertoo. 

RemeOsTM-tuoteperheen tuotteet kestävät kuormaa, ovat biohajoavia, eivätkä ne sisällä keholle vieraita maametalleja. Täysin biohajoavalle kantokykyä sisältävälle implantille on siis paikkansa ja siitä kertoo myös FDA:n Bioretecin traumaruuveille myöntämä Breakthrough Device Designation -status. 

Sijoittajalle kyseinen status viestii siitä, ettei vastaavaa tuotetta Yhdysvaltojen markkinoilla ole ja että tuotteella on potentiaali hyödyntää sekä potilaita että terveydenhoitojärjestelmää. 

Sijoittajan on myös hyvä hahmottaa, että varsinaista myyntilupaa ei vielä ole, joskin ensimmäinen kliininen koe traumaruuvien osalta on jo tehty. 

”Kaikki 20 potilasta paranivat täydellisesti, kaikki primary endpoints -tavoitteet saavutettiin, eikä sivuvaikutuksia ollut.”

Vaikuttaa siis siltä, että traumaruuvien osalta riski ei niinkään ole se tullaanko myyntilupaa saamaan, vaan koska myyntilupa saadaan. Näillä näkymin uuden tuotteen myynti alkaa Yhdysvalloissa vuoden 2022 alkupuoliskolla ja Euroopassa vuoden 2022 jälkimmäisellä puolikkaalla. 

Tuoteperheen muiden tuotteiden osalta puhutaan kehitysputkessa olevista aihioista. K-piikki on ison volyymiin tuote. ”Tavoite on aloittaa myynti 2024”, Numminen kertoo. 

Luuydinnaulat nähdään tuotteena, josta voi pyytää premium-hintaa. Toisaalta ne eivät ole tulossa markkinoille kuin vasta vuonna 2026. 

Tavoitteena rakentaa oma myyntiverkosto Yhdysvaltoihin

Listautuva Bioretec hakee rahaa kasvuun ja aikoo käyttää rahat oman myyntiverkoston rakentamiseen Yhdysvalloissa. Rahoitusta haetaan oikeasti kasvuun, eivätkö nykyiset omistajat ole myymässä osakkeitaan nyt toteutettavan annin yhteydessä. 

Bioretecillä on kokemusta Yhdysvaltojen markkinoista, mutta myynti on perustunut yrityksen ulkopuolisten jakelukanavien hyödyntämiseen. 

Uuden tuotteen myötä tarvitaan kuitenkin asiakkaan kouluttamiseen perustuvaa myyntiä.  Kohtuuttoman kokoista myyntiorganisaatiota ei Nummisen mukaan tarvitse kuitenkaan rakentaa, sillä jo kolme suurinta aluetta kattaa suuren osan Yhdysvaltojen markkinoista. 

Euroopan markkinan rakenne on erilainen ja Euroopan osalta Bioretecin suunnitelmana on edelleen hyödyntää yrityksen ulkopuolista jakeluverkostoa. 

Pitkän aikavälin riskipitoinen kasvusijoitus

Listautuvan Bioretecin arvostustasoa voi miettiä vaikkapa näin. Mikäli uuden myyntiverkoston rakentaminen ja uuden sukupolven tuoteperheen myyntilupien saaminen takkuaa, on yritys nykyisen tuoteportfolionsa varassa, mikä tarkoittaisi käytännössä sitä, että osake ampaisee laskuun.

Toisaalta Breakthrough Device Designation -status viittaa siihen, että uudella tuoteperheellä pitäisi olla edellytyksiä pärjätä markkinoilla. Tilanne näyttää siis ihan hyvältä eikä 67–71 miljoonan euron markkina-arvo ole kohtuuton, jos Yhdysvaltojen markkina vain lähtee vetämään. 

RemeOsTM-tuoteperheen tuotteet ovat korkean katetuottomarginaalin tuotteita ja traumaruuvien globaali markkina on 1,3miljardia dollaria, luuydinnaulojen 2,9 miljardia.  Vertailun vuoksi silmäsairauksien globaali diagnostiikkalaitemarkkina on noin 3,3 miljardia dollaria. 

Sijoittajan kannalta olennainen kysymys onkin, kuinka paljon näyttöjä Bioreteciltä haluaa, ennen kuin sijoituksen uskaltautuu tekemään. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös