Asunnot ja kiinteistöt

Vuokrasääntely on tuhoon tuomittu rajoituskeino asuntomarkkinoilla – Ruotsi on varoittava esimerkki

Ruotsin hallituskriisi nosti jälleen pintaan keskustelun vuokrasääntelystä. Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen pitää Ruotsia varoittavana esimerkkinä vuokrasääntelyn tuhoisuudesta.

Asuntomarkkinoiden vuokrasääntelyllä tarkoitetaan sitä, että viranomaiset määrittävät asunnolle kattovuokran, jota ei saa ylittää.

Vuokrasääntelyn tarkoitus on hyvä, mutta lopputulos yleensä huono. Sen tavoitteena on laskea vuokria, mutta se johtaakin yleensä vuokra-asuntopulaan. Lisäksi se voi johtaa asuntomarkkinoiden pimeään kauppaan.

”Taloustieteilijät ovat yksimielisiä siitä, että vuokrasääntely ei toimi eikä se ratkaise asumismenojen kasvua. Vuokrasääntely johtaisi vapaarahoitteisen vuokra-asuntotarjonnan merkittävään supistumiseen sekä heikentäisi asuntojen kunnossapitoa ja laatua”, toteaa artikkelissaan kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan RAKLIn johtaja Aija Tasa.

Vuokrasääntely siis Tasan mukaan pahentaisi ongelmaa johtaessaan asuntotarjonnan niukkuuteen.

”Asuntotarjonnan niukkeneminen ei helpota vuokralaisen asemaa asunnonhakijana vaan lopputulos voi olla täysin päinvastainen. Vuokrasääntelyyn liittyy myös asukkaan kannalta haitallisia ilmiöitä.”

Paras keino hillitä vuokria on yksinertainen: vuokra-asuntotarjonnan merkittävä lisääminen. Tasan mukaan tarjonnan lisäämisen pullokaulana on erityisesti pääkaupunkiseudulla on kuitenkin investointikelpoisen tonttitarjonnan riittämättömyys.  

”On kiistatonta, että sijoittajien kysyntä on viime vuodet kannatellut asuntotuotantoa ja ilman sijoittajia asuntoja olisi valmistunut huomattavasti vähemmän.  Jokainen rakennettu asunto on asuntomarkkinoiden kohtaannon kannalta tärkeä”, kertoo Tasa. 

Vuokrasääntelystä ongelmista on saatu esimerkki nyt myös naapurimaa Ruotsista.

Vaikka Ruotsin hallituksen kaatumisen taustalla vaikutti laajempi poliittinen kamppailu, sytykkeenä toimi hallituksen esitys keventää vuokrasääntelyä uusissa asunnoissa, kertoo Suomen Vuokranantajat tiedotteessaan.

Vuokrasääntelyä keventämällä Ruotsin hallituksen tavoitteena oli parantaa kannustimia uusien vuokra-asuntojen tarjonnan lisäämiseksi ja vuokra-asuntopulan helpottamiseksi.

”Ruotsalainen taloustieteilijä Assar Lindbeck on todennut osuvasti, että vuokrasääntely on pommituksen jälkeen tehokkain tapa tuhota kaupunki. Ruotsi on varoittava esimerkki vuokrasääntelyn tuhoisuudesta. Kaupunkeja riivaa krooninen vuokra-asuntopula ja pimeät markkinat”, tiivistää Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkasen mukaan taloustieteilijät ovat laajasti yhtä mieltä vuokrasääntelyn haitallisuudesta. Sääntely vähentää tarjontaa synnyttäen pulaa asunnoista ja jonoja, mikä vaikeuttaa työvoiman liikkuvuutta ja hidastaa talouskasvua. Suosituimmilla alueilla Ruotsissa vuokra-asuntoja voi joutua jonottamaan vuosikymmeniä.

Lyhyellä aikajänteellä vuokralla jo valmiiksi asuva hyötyy sääntelystä. Samaan aikaan esimerkiksi nuorilla asunnonetsijöillä vuokra-asunnon löytyminen vaikeutuu huomattavasti. Pitkällä aikavälillä myös vuokra-asuntojen kunto rapistuu, kun omistajilla ei ole kannustimia kunnostaa asuntoja.

”Toimivat ja kilpailulliset vuokramarkkinat ovat vuokralaisen paras ystävä. Suomalaiset asuntomarkkinat ovat osoittaneet toimintakykynsä. Erityisesti viime vuosien kiivaan uudisrakentamisen myötä vuokrien nousu on hidastunut ja asuntopula on helpottanut monessa kaupungissa. Pienten vuokranantajien hyvät toimintaedellytykset monipuolistavat ja kasvattavat vuokra-asuntojen tarjontaa, josta hyötyy myös vuokra-asuntojen etsijä”, Rokkanen toteaa.

Lue myös tämä: KHO:n päätös: Asunnon lyhytaikainen vuokraus voi johtaa tuhansien eurojen veroihin

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös