Markkinakommentit

Nordea: Eurooppalaiset osakkeet ylipainoon

Eurooppalaisten osakkeiden tuloskasvu saattaa nousta vuosina 2020 – 2022 jopa 70 prosenttiin, ennustaa Nordean päästrategi.

Finanssikriisin jälkeisenä reiluna vuosikymmenenä yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuloskunto ja markkina-arvon kehitys on jättänyt muut markkinat varjoonsa.

Vaakakuppi saattaa kuitenkin kääntyä pian toiseen asentoon. Näin ennustaa Nordean päästrategi Antti Saari.

”Kerrankin näyttäisi kuitenkin siltä, että muualla voitaisiin nähdä jopa voimakkaampaa kasvua. Toisella neljänneksellä kärkisija oli vielä Yhdysvalloilla, mutta lähitulevaisuudessa eritoten eurooppalaisten yhtiöiden mahdollisuudet kuroa etumatkaa umpeen ovat hyvät”, Saari toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

Nordea ennustaa vanhan mantereen yhtiöiden tulosten kasvavan vuodesta 2020 vuoteen 2022 reilulla 70 prosentilla, kun taas USA:ssa vastaava luku on 50.

”Merkittävä tekijä tässäkin on yhdysvaltalaisyhtiöiden huomattavasti loivempi lasku viime vuonna. Kuluvan tilivuoden ennusteet ovat tänä vuonna nousseet kutakuinkin samaa kyytiä näillä alueilla”, Saari toteaa.

Myös kehittyvien maiden näkymät ovat päästrategin mukaan hyvät, joskin selvästi epävarmemmat.

Saaren mukaan yritysten johdon ohjeistus liiketoiminnan kehityksestä on jatkanut tavanomaista selvästi myönteisemmässä sävyssä.

”Myönteiset viestit yrityksiltä sekä kova tulostahti ovat saaneet analyytikot nostamaan ennusteitaan vuoden toiselle puoliskolle. Tästä huolimatta toisen vuosineljänneksen tulospotin ylittämiseen Yhdysvalloissa menisi tämänhetkisten ennusteiden mukaan vuosi. Pidämme tätä epätodennäköisenä talouden ja tulosten hyvän vedon takia. Ylipäätään tuloskehityksessä ei ole mitään tämänkaltaista kausivaihtelua.”

Nordea odottaa, että myös tulevilla neljänneksillä mennään tämän hetken tulosennusteista yli, mutta ei luultavasti enää samanlaisilla eroilla kuin edeltäneiden viiden tuloskauden aikana.

Nordean mukaan maailmantalous kasvaa vahvasti tänä vuonna, ja myös Euroopan talousnäkymät kohenevat syksyä kohti mentäessä. Vahvassa talousympäristössä yritysten tulokset jatkavat kasvussa, ja siksi pankki suosittaa edelleen pitämään osakkeet ylipainossa.

Osakkeiden tarjoamat tuottomahdollisuudet ovat yhä reilusti korkosijoituksia paremmat.

Pankin allokaatiosuosituksissa se antaa Euroopalle ylipainoa ja kehittyville markkinoille alipainoa osakesalkussa.

Vanha manner on Nordean mukaan seuraavaksi vuorossa talouden avautumisen osalta ja lisäksi finanssi- sekä rahapolitiikka pysyvät elvyttävinä. Kehittyvien markkinoiden näkymiä jarruttavat Kiinan kiristyvä talouspolitiikka ja sääntely sekä Yhdysvaltain rahapolitiikan kiristymisen ensiaskeleet.

Wall Streetilla yli 25 vuotta työskennellyt ja Tallbacken Capitalin vuonna 2019 perustanut Michael Purves uskoo edelleen myös jenkkiosakkeisiin. Hän uskoo, että amerikkalaisosakkeissa on yli 7 prosentin nousuvara vuonna 2021.

Purves nostaa ensimmäisenä argumenttina kurssinousun puolesta ennennäkemättömän finanssipoliittisen ja rahapoliittisen elvytyksen, mikä todennäköisesti tukee osakekursseja myös vuoden toisella puoliskolla.

Kommentoi
Ylös
>