Toimituksen blogi

Vältä vedätys: Näin Helsingin vuokra-asuntomarkkinoilla huijataan

Tuleva pääkaupunkiseutulainen meinasi haksahtaa vuokra-asuntohuijaukseen. Tämä tarina olkoon varoitus muille.

Allekirjoittaneen maisema muuttuu syksyn tullen pääkaupunkiseuduksi, mikä tarkoittaa uuden vuokra-asunnon etsimistä. Pääkaupunkiseudun tarjonta on niin laajaa, että se laittaa helposti ujon maalaispojan pään sekaisin.

Loputtomaksi tuntuvan valikoiman lisäksi minua on kiusannut myös muut ongelmat. Uskoakseni meinasin päätyä vuokra-asuntohuijauksen kohteeksi – peräti kaksi erillistä kertaa.

Tässä artikkelissa käydään läpi huijauksen yleinen kaava ja mihin yhteydenotto lopulta päätyy. Artikkelin tarkoituksena on muistuttaa siitä, että mikäli asia vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta.

Sopivan halpa asunto

Omalta osalta asunnon etsiminen tapahtui melko perinteisellä tavalla. Selailin internetin tarjontaa mm. Facebookin vuokra-asuntoryhmistä sekä Torista. Pienen etsimisen jälkeen löysin kaksikin kappaletta melko halpaa ja hyvältä vaikuttavaa asuntoa Helsingin puolelta.

Kohteita oli kaksi. Molemmat olivat kaksioita, joista toinen sijaitsi Kampissa ja toinen Laajasalossa. Kampissa vuokrasta olisi joutunut pulittamaan 900 euroa kuukaudessa sisältäen vedet, Laajasalossa 760 euroa niin ikään vedet mukaan laskettuna.

Molemmissa lähtötilanne oli sama. Suomenkielinen ilmoitus kuvien kanssa ja infoa tarjolla ”kohtuudella”. Ei tietenkään liikaa, mutta ei myöskään epäilyttävän vähän. Kampin ilmoituksessa pyydettiin yhteydenottoa ilmoituksen jättäjän vaimon sähköpostiin, Laajasalossa taas ilmoituksessa olevaan puhelinnumeroon Whatsapp-viestillä.

Hälytyskellot soivat

Ensimmäinen hälytyskelloja soittava merkki oli ilmoitusten melko nopea poistuminen internetistä. Kampin ilmoitus lisättiin lähes joka päivä Facebook-ryhmään, mutta vain muutamaksi tunniksi ennen ilmoituksen poistumista. Torissa ollut Laajasalon ilmoitus poistui lähes heti yhteydenottoni jälkeen. Molemmissa tapauksissa kyselin vastapuolelta syytä ilmoituksen poistamiselle, mutta siihen ei reagoitu – alettiin puhumaan aiheen vierestä.

Toinen epäilyttävä juttu oli kielen vaihtuminen kesken kaiken. Sekä Kampin, että Laajasalon ilmoitukset oli jätetty suomeksi, eikä niissä ollut minkäänlaista vinkkiä tai pyyntöä viestitellä asiansa in English, mutta lähes heti juttu kääntyi kulkemaan kansainvälisillä kielillä.

Kolmas epäilyttävä asia liittyi siihen, että kaikki toiveeni vuokrasuhteelle sujahtivat sukkana sisään. Toivoin vuokranantajalta sisään muuttoa vasta syyskuun puolivälissä. Tämä kävi vastapuolelle, vaikka elimme tuolloin vasta heinäkuuta ja se olisi tietänyt kahta tyhjää kuukautta asunnolle. Toiveissa oli myös se, ettei sopimukseen tulisi minkäänlaisia vähintään 12 kuukauden sitoutumisia vaativia pykäliä, ja tämäkin järjestely sopi heille.

Molemmat vuokranantajat kertoivat haluavansa kernaasti juuri minut perheineni asukkaiksi asuntoon. Asunnoista oli riittänyt kuulemma paljon tiedusteluja, mutta juuri minä olin nyt kaikkien tulijoiden piikkipaikalla.

Ulkomailta käsin Airbnb:n avulla

Molemmat vuokranantajaksi itsensä esitelleistä henkilöistä kertoivat olevansa Suomesta, mutta tällä hetkellä he ovat käymässä ulkomailla. Toinen oli töiden vuoksi, toinen muuten vain.

Kampin asunnon tarjoaja kertoi tulleensa joskus ulkomailta asti pitämään asuntonäyttöä Helsinkiin, mutta potentiaaliset vuokralaiset eivät koskaan saapuneet paikalle, joten hän ei halua kokea enää vastaavaa tapahtumaa uudestaan. Laajasalon tapauksessa valiteltiin vuorostaan sitä, että nyt sattui vain huono tuuri, kun pandemian aikaan ainoa ja vain kuukauden mittainen ulkomaan komennus sattui osumaan juuri asunnon vuokraamisen yhteyteen.

Kaksikosta molemmilla oli samanlainen ratkaisu ongelmaan. He järjestäisivät näytön etänä Airbnb:n kautta. En tiedä miten homma olisi käytännössä toiminut, mutta minun olisi pitänyt maksaa Airbnb:lle jotain luokkaa 1500-2000 euroa ”vakuutta”, jonka olisi tietenkin vastapuolen mukaan saanut heti takaisin, mikäli kohde ei kiinnostakaan.

Jos taas olisin ottanut kyseisen asunnon, olisin maksanut ensimmäisen vuokran sekä vuokravakuuden jo nyt alta pois.

Näin vältät huijaukset

Tässä kohti koin helpoimmaksi vetäytyä viestittelyistä, eikä kumpikaan vuokranantajista kysellyt enää perääni radiohiljaisuuden alettua. En tehnyt asiasta rikosilmoitusta, koska käytännössä ainoa minulle käteen jäänyt tieto vastapuolesta, oli sähköpostiosoite ja nimi, jonka googlaus ei tehnyt minusta yhtään viisaampaa.

Sen sijaan koen velvollisuudekseni kertoa tästä muille, ettei jollain muulla tule houkutusta maksaa ennakkomaksuja päästäkseen tutustumaan arvostetun asuinalueen halpaan asuntoon. Etenkin kun näin loppukesästä markkinalla lienee paljon mattimyöhäsiä, joiden syksyinen asunnonhankintaprojekti on jäänyt viime metreille parhaiden kohteiden jo mentyä ”kaupaksi”.

En tiedä miten nämä toimijat olisivat edes saaneet lähetettyä avaimensa Airbnb:lle ulkomailta käsin. Ilmeisesti käytäntö olisi ollut väitetysti se, että kun maksu on tilillä, vuokranantaja lähettää avaimet postilla Suomeen, jonka jälkeen pääsemme Airbnb:n kautta katsastamaan asunnon.

Kertauksen vuoksi näiden asioiden tulisi soittaa hälytyskelloja jokaisen asunnonhakijan kohdalla:

  • Asunnon hinta on halpa ja asuinalue haluttu
  • Et tiedä tarkalleen kenen kanssa juttelet
  • Kesken kaiken tapahtuu yllättäviä käänteitä, kuten kielen vaihtuminen
  • Ilmoitukset poistuvat julkisesta jaosta nopeasti ilman syytä
  • Kaikki ehdottamasi vaatimukset hyväksytään empimättä
  • Sinulta pyydetään ennakkomaksuja
Kommentoi
Ylös
>