Kryptot

SR-Video: Mikä on Bitcoin – rahajärjestelmä, sijoituskohde vai kupla?

SalkunRakentajan videokeskustelussa bitcoin-asiantuntijat Toni Heiskanen ja Janne Piiroinen vastaavat bitcoinia kohtaan esitettyyn kritiikkiin.

Toni Heiskanen ja Janne Piiroinen ovat tulleet tutuiksi kryptovaluutoista kiinnostuneelle yleisölle kansantajuisesta e-kirjastaan Bitcoin – avain vapauteen. Kirja on ensimmäinen Suomessa ilmestynyt kattava kuvaus Bitcoinista ja sen ominaisuuksista. Erityisesti kirjan lopun Usein kysytyt kysymykset Bitcoinista -kappale on hyvä kiteytys bitcoinin ominaisuuksista.

Kirjan kirjoittajat uskovat Bitcoinin olevan tärkeä työväline jokaiselle vapautta ja vaurautta tavoittelevalle ihmiselle. Heidän ajattelunsa punaisena lankana on pyrkimys osoittaa nykyisen fiat-rahajärjestelmän ongelmat ja se, miten bitcoin on tähän ongelmaan ratkaisu.

Heiskanen ja Piiroinen ovat vakuuttuneita Bitcoinin eduista vaihdon välineenä, arvon mittana ja arvon säilyttäjänä. Bitcoin on heidän mukaansa viimeisin kehitysvaihe rahan evoluutiossa.

Maailman suosituinta kryptovaluuttaa kohtaan on esitetty kuitenkin myös monenlaista kritiikkiä. Sen suuren arvonvaihtelun eli volatiliteetin väitetään olevan ominaisuus, joka tekee siitä sopimattoman maksuvälineen. Monet pitävät sitä sijoituksenakin kehnona, koska sen markkina-arvon ei perustu mihinkään fundamentteihin, vaan pelkkään hintaspekulaatioon. Louhinnan suuri energiankulutus on myös nähty bitcoinin vakavana puutteena.

Heiskanen ja Piiroinen eivät kritiikistä hätkähdä. Kärsivällisesti he perustelevat näkemyksensä, joita tässäkin keskustelussa tuodaan esiin.

Keskustelussa pohditaan myös Bitcoinin ja osakkeiden eroja sijoituskohteina, nykyisen fiat-rahajärjestelmän ongelmia sekä mielenkiintoista, mutta haitallista ilmiötä nimeltään Cantillon-efekti.

Heiskanen ja Piiroinen paljastavat myös pari menetelmää, joiden avulla sijoittaja voi arvioida Bitcoinin arvoa suhteessa muihin omaisuuseriin ja bitcoinin markkina-arvoon.

Näitä isoja kysymyksiä ruotii SalkunRakentajan videokeskustelussa Heiskasen ja Piiroisen kanssa SalkunRakentajan päätoimittaja Jorma Erkkilä.

Lataa Bitcoin – avain vapauteen -ekirja tästä: avainvapauteen.fi

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

1 kommentti

1 kommentti

  1. Pertti

    29.10.2021 at 09:42

    Oikein hyvä ja mielenkiintoinen keskustelu.
    Odotan innolla uusia.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös