ETF-perusteet

Uusi ETF-rahasto siivitti bitcoinin ennätyshintaan

Uusi bitcoiniin sijoittava ETF-rahasto on merkkipaalu bitcoinin suosion kasvulle.

Kryptovaluutta bitcoin noteerattiin keskiviikkona uuteen kaikkien aikojen ennätykseen, yli 66 000 dollariin. Bitcoinin arvo on noussut kolmessa kuukaudessa jo yli 108 prosenttia.

Todennäköinen syy syyskuun lopulla alkaneelle nousulle on uuden pörssinoteeratun indeksirahaston eli ETF:n perustaminen.

Kaupankäynti Proshares Bitcoin Strategy ETF (BITO) -rahastolla alkoi New Yorkin pörssissä maanantaina 18.10. Kyseinen ETF on ensimmäinen bitcoiniin sidottu rahasto amerikkalaissijoittajille.

ETF-rahaston osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samalla tavoin kuin osakkeilla. Nämä pörssinoteeratut rahastot pyrkivät seuraamaan niiden kohde-etuutena toimivaa indeksiä tai muuta rahoitusinstrumenttia.

Uusi ETF-rahasto on omiaan luomaan nousupaineita bitcoinin hintaan. Rahasto tarjoaa sijoittajille helpon väylän tulla mukaan kryptomarkkinoiden kehitykseen.

Proshares Bitcoin Strategy ETF on kaikkien aikojen toiseksi suurin ETF-lanseeraus, mikä kertoo kryptomarkkinoiden suuresta suosiosta sijoittajien keskuudessa.

Uusi bitcoinin hintaa seuraava ETF-Rahasto ei kuitenkaan ole niin sanottu fyysinen rahasto, eli se ei sijoita suoraan bitcoiniin. Kyseessä on sen sijaan niin sanottu synteettinen ETF, joka seuraa bitcoinin hintakehitystä johdannaisten avulla.

Futuurisopimus on sitoumus ostaa sovittu määrä kohde-etuutta sovitulla hinnalla tiettynä ajankohtana tulevaisuudessa. Siten futuurien kautta tapahtuvan bitcoin-sijoituksen tuotto saattaa poiketa bitcoinin todellisesta markkinahinnasta. Tämä johtuu siitä, että johdannaispohjaisissa ETC-tuotteissa käytetään futuurisopimuksia, joiden erääntyessä rahasto joutuu myymään nykyisen futuurisopimuksen ja ostamaan myöhemmin erääntyvää sopimusta tilalle. Siitä syntyy kustannuksia tai tuottoa riippuen futuurin kysynnästä ja tarjonnasta.

Proshares Bitcoin Strategy ETF joutuu rullaamaan futuureja, sillä muutoin se joutuisi vastaanottamaan kohde-etuuksia eli bitcoineja. Joskus futuurimarkkinan hinnat saattavat olla bitcoinin hintaa korkeammat, jolloin puhutaan contangosta. Futuurimarkkinan hinnan ollessa bitcoinin hintaa alempi, puhutaan backwardationista. Kun futuurisopimus lähenee erääntymistään, futuurin hinta lähestyy bitcoinin markkinahintaa.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös