Osakeanalyysit

Analyytikko: Keskon tulosohjeistus epämääräinen, osakkeelle myyntisuositus

Keskon tulosohjeistuksen leveä haarukka loppuvuodelle herättää kysymyksiä.

Keskon kolmas vuosineljännes oli osoitus odotetusti vahvasta suorittamisesta. Yhtiö julkisti 14.10. alustavia tietoja heinä-syyskuun tulosraportista.

Kauppaketjun myynti oli syyskuussa 2021 yhteensä 1 019 miljoonaa euroa ja se kasvoi 9,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Myynnin vertailukelpoinen kasvu oli 9,0 prosenttia. Erityisen vahvaa oli rakentamisen ja talotekniikan myynti.

”Keskon myynti jatkoi kasvua syyskuussa. Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 5,3 %. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kasvoi vertailukelpoisesti 16,4 %. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kasvoi kaikissa toimintamaissa yritysasiakaskaupan vahvan kehityksen ansiosta”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti ilman erikoiskauppaa kasvoi vertailukelpoisesti 18,2 prosenttia. Myynti kasvoi vertailukelpoisesti Suomessa 16,4 prosenttia, Ruotsissa 17,1 prosenttia ja Norjassa 16,2 prosenttia.

Kesko nosti vuoden 2021 tulosohjeistusta jo kolmannen kerran tänä vuonna. Syynä ohjeistuksen noston on kova myynnin kasvu ja tuloskehitys.

Yhtiö arvioi nyt vuonna 2021 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 740 – 800 miljoonaa euroa. Aiemmin Kesko oli arvioinut vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 650 – 750 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 Keskon havainnollistava vertailukelpoinen liikevoitto oli 554 miljoonaa euroa.

Tulosohjeistusta nostaa ennakoitua parempi myynnin kasvu ja tuloskehitys erityisesti rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä toimialan aikaisempaa positiivisemmat loppuvuoden näkymät. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu yritysasiakaskaupassa on jatkunut ennakoitua vahvempana kaikissa toimintamaissa. Kasvua on tukenut osaltaan rakentamisen markkinoiden ennakoitua voimakkaampi volyymikehitys ja edelleen jatkunut raaka-aineiden hintojen nousu.

Ohjeistuksen nostosta huolimatta kysymyksiä herättää liikevoiton suuri haarukka vielä tässä vaiheessa vuotta.

”Mielestämme näin laaja ohjeistus näin lähellä vuoden loppua on epämääräinen, sillä tässä haarukassa liikevoiton kasvu olisi jotakin 2-38 % väliltä. Toisin sanoen ohjeistus heijastelee hieman epäselvää näkymää loppuvuodelle”, toteaa Handelsbankenin analyytikko Nicklas Skogman pankin aamukatsauksessa.

Skogmanin mukaan Keskon päivitetty ohjeistus kertoo siis epävarmuudesta.

Keskon näkymien perusteella näyttää siltä, että osakkeen korkea arvostustaso riskeeraa osakekurssin suotuisan kehityksen, analyytikko arvioi. Analyytikoiden tämän vuoden konsensusennusteilla Keskon P/E-kerroin on 23x ja EV/Ebitda-kerroin puolestaan 11,5x.

Tasepohjainen P/B-kerroin on jo 5,2x, mikä on reilusti yli viime vuosien keskimääräisen tason. Esimerkiksi viime vuoden luvuilla P/B-kerroin oli 3,8x ja vuonna 2019 3,1x.

Kesko on hyötynyt koronarajoituksista, jotka ovat vieneet kotitalouksien kulutusta Keskon tarjoamiin tuotteisiin. Talouden avautuminen tuo Keskon kannattavuuteen haasteita.

”Kun taloudet avautuvat, odotamme volyymien heikkenevän ja ruokakaupan kohtaavan marginaalipainetta”, Skogman ennustaa.

Handelsbanken antaa edelleen Keskon osakkeelle myy-suosituksen, mutta nosti osakkeen tavoitehinnan 28,5 euroon. Tavoitehinta alittaa osakkeen tämän hetken kurssinoteerauksen.

Kommentoi
Ylös
>