Indikaattorit

Tuotantokapasiteetin puute noussut Suomen teollisuuden kasvun pahimmaksi pullonkaulaksi

Kotimaisten teollisuusyritysten tilauskirjat pullistelevat, mutta pula kapasiteetista ja materiaaleista rajoittaa kasvua, varoittaa ekonomisti.

Nordean ekonomisti Juho Koistiainen kertoo artikkelissaan, että Suomen teollisuudessa uusien tilauksien arvo on noussut kesän aikana peräti 40 prosenttia vuodentakaisesta. Tilauskantakin on lähellä kaikkien aikojen huippuja.

Vahva tilauskanta näkyy pörssiyhtiöiden tulosraporteissa.

Konkarisijoittaja Hannu Angervuo laskee osavuosista, että kotimaisista pörssiyhtiöistä teollisuuden eli lähinnä konepajojen tilauskanta vahvistui peräti lähes viidenneksen eli 18 prosentin verran verrattuna edellisen vuoden vastaavan kvartaaliin.

”Tilauskannat nousivat nyt historialliseen ennätykseen 16 vuoden vertailujaksolla, mikä viestii teollisuuden menestymisestä globaaleilla pelikentillä”, Angervuo toteaa.

Kapasiteetin puute ja pula materiaaleista alkavat kuitenkin rajoittaa teollisuuden kasvua, Nordean Koistiainen varoittaa. Heikko kysyntä ja rahoituksen saatavuus ovat kasvun esteenä entistä harvemmalle teollisuusyritykselle, hän arvioi.

”Kapasiteetin käyttöaste nousi lokakuussa jo 88 prosenttiin, joten tuotannon kasvattaminen vaatii jatkossa investointeja, kun vapaata kapasiteettia ei ole saatavilla. Toistaiseksi investoinnit näyttävät kuitenkin painottuneen korvausinvestointeihin, kun taas uuteen kapasiteettiin investoi vielä harva erittäin suotuisasta korkoympäristöstä huolimatta”, ekonomisti kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös