Osakeanalyysit

Onko Neste alehinnoissa oleva laatuyhtiö vai putoava puukko?

Neste kasvattaa huimasti uusiutuvien tuotteidensa tuotantoa. Osake on silti menettänyt arvostaan leijonan osan vuonna 2021.

Neste on suomalainen öljynjalostus- ja markkinointiyhtiö sekä maailman suurin jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuottaja.

Laadukkaaksi kansanosakkeeksi mielletty osake on tänä vuonna ollut sijoittajille pettymys. Osake on menettänyt arvostaan vuonna 2021 lähes neljänneksen, hieman alle 24 prosenttia.

Kurssilasku on tapahtunut siitäkin huolimatta, että kolmannella neljänneksellä Neste ylitti odotukset. Oikaistu liikevoitto ylsi 368 miljoonaan euroon, kun analyytikoiden konsensusodotus oli vain 326 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Peter Vanackerin mukaan Nessteen uusiutuvien tuotteiden myyntimäärät olivat suuret, ja segmentti pystyi säilyttämään hyvän myyntimarginaalin tiukoista raaka-ainemarkkinoista huolimatta. Öljytuotteet-segmentin tulosta paransi jalostusmarginaalin nousu, jonka vaikutuksen tosin korkeiden kaasun hintojen aiheuttama käyttöhyödykekustannusten merkittävä kasvu osittain kumosi.

Miksi sijoittajat ovat sitten epäileväisiä?

Ensinnäkin Neste oli kolmannen vuosineljänneksen raportin yhteydessä varovainen näkymien suhteen. Yhtiön mukaan näkyvyys globaaliin talouskehitykseen on edelleen huono koronapandemian vuoksi. Siksi yhtiö odottaa merkittävän epävakauden jatkuvan sekä öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla.

Öljytuotteiden markkinakysyntä on yhtiön mukaan elpynyt, mutta koronapandemia vaikuttaa edelleen kysyntään. Viitemarginaali on kohonnut meneillään olevan energiakriisin vuoksi, ja sen odotetaan olevan vaihteleva. Erittäin korkeiden maakaasun ja sähkön hintojen odotetaan kumoavan täysin korkeamman viitemarginaalin positiivisen vaikutuksen segmentin neljännen neljänneksen vertailukelpoiseen liikevoittoon.

Sijoittajia luultavasti epäilyttää myös se, että Yhdysvaltojen biopolttoaineille suunnattu tuki on vähentynyt.

Uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetti kasvaa roimasti

Neste panostaa uusiutuvien tuotteidensa tuotantoon isosti. Uusiutuvien uudet tehtaat Singaporessa ja Hollannin Rotterdamissa lisäävät Nesteen tuotantokapasiteettia paljon.

Singaporen uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetin kasvattamiseen tähtäävä investointihanke on Vanackerin mukaan tällä hetkellä aikataulussa, ja laajennuksen on määrä käynnistyä vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen loppuun mennessä. Arvoltaan 1,5 miljardin euron investointi lisää Nesteen uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteettia 1,3 miljoonalla tonnilla vuodessa ja kasvattaa tuotannon kokonaiskapasiteetin 4,5 miljoonaan tonniin vuodessa.

Tuotantokapasiteetti nousee siis 40 prosenttia.

Singaporen uudessa tuotantolinjassa on myös mahdollisuus tuottaa jopa miljoona tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta vuodessa.

Neste kaavailee vastaavan suuruista uusiutuvien polttoaineiden investointia myös Rotterdamiin. Luultavasti Rotterdamin tehdas on täydessä tuotannossa vuonna 2026.

Yksi Nesteen osaketta tukeva tekijä saattaa tulevina vuosina löytyä vastuullisia sijoituskohteita hakevista ESG-rahastoista. Investointipankki Barclays arvioi, että ESG-rahastot eivät tällä hetkellä pysty sijoittamaan Nesteeseen. Aiheesta kertoi esimerkiksi Kauppalehti.

ESG-rahastojen tilanne saattaa kuitenkin muuttua, kun Neste nostaa reilusti uusiutuvien tuotteidensa kapasiteettiaan uusiutuvien polttonesteiden kapasiteettiaan ja muuttaa uusiutuvien polttonesteiden raaka-aineet täysin jätepohjaisiksi vuodesta 2023 lähtien.

Mikäli ESG-rahastot voisivat jatkossa sijoittaa Nesteeseen, olisi se luonnollisesti osakkeen kurssikehitystä tukeva tekijä.

Sijoitus pitkään salkkuun

Analyysitalo Inderes nosti Nesteen suosituksen tasolle lisää aiemmalta vähennä-tasolta.

Inderesin analyytikko Petri Gostowski arvioi, että nykyisellä arvostuksella Nesteen pitkän aikavälin tuloskasvu tarjoaa hyvän tuotto-odotuksen, vaikkakin lyhyen aikavälin arvostuskertoimet ovat absoluuttisesti korkeat.

”Osakkeen lyhyen tähtäimen arvostuskertoimet ovat varsin korkeat (2021-2022e oik. P/E 32x ja 24x sekä ja EV/EBIT 26x ja 20x). Lyhyen tähtäimen kertoimet eivät mielestämme kuitenkaan anna pitkien investointisyklien tuomasta keskipitkän aikavälin tuloskasvunäkymästä johtuen arvostuksesta täysin oikeaa kuvaa”, Gostowski toteaa.

Analyytikon mukaan Nesteen öljytuotteet-segmentin ja uusiutuvien tuotteiden -segmentin näkymät ovat hyvin erilaisia. Siten osien summa -tarkastelussa Nesteen uusiutuvat tuotteet arvostetaan Inderesin ennusteilla korkeammille arvostuskertoimille.

Nesteen nykyinen tuotto-riski -suhde antaa tukea osakkeen lisäostoihin, Gostowski toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös